به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، سفر به یکی از خاصترین جاهای دیدنی کاشان، یعنی روستای ابیانه، سفری به اعماق فرهنگ و هنر این سرزمین است. اصالت و سادگی در هر گوشه این روستا به چشم میآید. مردمان مهماننواز و خونگرم ابیانه همواره با آغوش باز پذیرای مسافران هستند و خاطرات خوشی را برای آنها رقم میزنند. چشیدن غذاهای محلی و سنتی ابیانه، مانند آش ترخینه و کشکبادمجان نیز لذتی وصفناپذیر دارد.
دامداری، کشاورزی و باغداری، شغلهای اصلی مردم این روستا هستند و از این روشها کسب درآمد میکنند. در این روستا، برای آبیاری کشتزارها و باغها از آب هفت رشته قنات استفاده میشود و بادام و گردو،گندم، جو، آلو، گلابی، زردآلو، سیبزمینی و سیب، نتیجه تلاش محلیهای سختکوش این روستا است. از دیگر راههای امرارمعاش در روستای ابیانه کاشان، قالیبافی و گیوهبافی است.
آشنایی با آب و هوای روستای ابیانه
ارتفاع روستای ابیانه از سطح دریا، ۲۲۲۲ متر است و به همین سبب، آبوهوایی سرد و معتدل دارد. شکلگیری این روستا نیز در ارتفاعات بوده و کوهپایههایی که اطراف آنجا وجود دارند، مانند سپری محکم هستند و از حمله بلایای طبیعی به این روستا، جلوگیری میکنند.
با آنکه ابیانه در دل کویر قرار دارد، بهواسطه وجود رودخانهها و چشمههای کوچک، بیشهزارهای سرسبزی در آنجا شکل گرفته است. تابستانهای ابیانه، گرم و زمستانهای آن نیز سرد هستند. یسمون، هرده و پل، ۳ محله تشکیلدهنده روستای ابیانه محسوب میشوند. خانههای خشتی و سنگی با بامهای قرمز، در امتداد کوچههای باریک و پرپیچوخم، منظرهای زیبا خلق کردهاند و بدون شک تماشای آنها برای گردشگران، بسیار لذتبخش خواهد بود.
روستای ابیانه کجاست؟
روستای ابیانه کاشان، در دامنه کوه کرکس قرار دارد. قدمت این روستا را ۱۵۰۰ سال میدانند و به همین سبب، تبدیل به سوژه عکاسی بسیاری از گردشگران شده است. از نظر موقعیت جغرافیایی، ابیانه در ۷۰ کیلومتری جنوب شهر کاشان در استان اصفهان و همچنین ۴۰ کیلومتری شمالغرب شهر نطنز قرار گرفته و تبدیل به پناهگاهی برای فرار از دنیای مدرن شده است.
گشتی در تاریخچه روستای ابیانه کاشان
از آنجایی که این روستا بیدستانهای سرسبزی داشته است، بر همین اساس، نام آن را ویونا (Viuna) انتخاب کردهاند؛ با گذر زمان، این نام تبدیل به ابیانه شد. ریشه نام “ابیانه” را میتوان در زبان محلی یافت که «وی» به معنی بید و «ویانه» به معنی بیدستان است.
اگرچه سند دقیقی مبنی بر تعیین قدمت این روستا وجود ندارد، اما پژوهشگران و باستانشناسان، معتقدند ابیانه قصهای ۴۵۰۰ ساله را در سینه دارد و از کهنترین سکونتگاههای بشری در حاشیه کویر ایران به شمار میرود. آثار و بناهای تاریخی ابیانه، در واقع گنجینهای از دورانهای مختلف را به نمایش گذاشتهاند؛ از شکوه معماری ساسانی و سلجوقی گرفته تا اصالت دوره صفوی و قاجاری، همهوهمه در ابیانه جمع شدهاند تا تاریخ پرفرازونشیب این سرزمین را به تصویر بکشند.
بازتاب فرهنگ و هویت در پوشش مردم ابیانه
فاصله زیاد روستا با شهر، موجب شده است که آدابورسوم ابیانه در تمامی جوانب حفظ شود. مردمان این شهر، همواره لباسهای سنتی بر تن داشته و به اصالت خود بهخوبی پایبند بودهاند. مراسم سنتی مانند آیین گلابگیری و برداشت محصول، فرصتی برای تجلی این اصالت و همبستگی است.
پوشش مردم ابیانه نیز بسیار زیباست. پوشش زنان روستای ابیانه کاشان، دامنهایی دولایه و پرچین است که لایه پایینی آن بهرنگ مشکی و لایه بالایی نیز رنگارنگ است. از دیگر مشخصههای پوشش بانوان این خطه، میتوان به چارقد یا روسریهای گلدار بزرگی اشاره کرد که تا پایین کمرشان را پوشش میدهد. مردان روستای ابیانه نیز مانند بانوان، پوشش خاص خودشان را دارند. آقایان شلوارهای گشادی که دبیت نامیده میشوند را با بلوزهای بلند میپوشند.
معماری خانههای ابیانه/ شاهکاری از خلاقیت و ذوق ایرانی
در میان تعداد بسیار زیاد روستاهای تاریخی ایران، روستای ابیانه کاشان با معماری منحصربهفرد خود، تبدیل به یک جاذبه گردشگری جذاب و خاص شده است. خانههای ابیانه، ساختار پلهای دارند. مصالح بهکاررفته در ساخت این خانهها، یعنی سنگ، خاک و چوب، همگی از طبیعت پیرامون روستا تهیه شدهاند. این امر نهتنها بر زیبایی و اصالت روستا افزوده، بلکه نمادی خارقالعاده از همزیستی مسالمتآمیز انسان و طبیعت در ابیانه است.
در این خانهها، نشانههای خلاقیت و ظرافت بهوضوح قابل مشاهده است. تناسبات دقیق در ساخت خانهها، استفاده از مصالح بومی و سازگار با محیطزیست، استفاده از بادگیرها برای تهویه مطبوع بهشکلی طبیعی، توجه به اقلیم و شرایط آبوهوایی منطقه و تعبیه روزنهها و نورگیرها در جهت استفاده از نور خورشید، تنها نمونههایی از این ظرافت و هوشمندی هستند.
تفریح و گشت و گذار در روستای ابیانه
قدمزدن در کوچهپسکوچههای ابیانه، بهترین تفریح برای گردشگرانی است که بهقصد فرار از شهر و شلوغیهای آن، به این منطقه سفر کردهاند. هر گوشه از ابیانه، بهترین سوژه برای ثبت در قاب دوربین است. اگر اهل کوه و کوهنوردی هستید، پس قلههای اطراف ابیانه مقصدی مناسب برای شما است. با اجاره لباسهای سنتی ابیانه و عکاسی با آنها نیز میتوانید خاطراتی جذاب برای خودتان بسازید. تورهایی که توسط مردم محلی برگزار میشوند نیز فرصتی مناسب برای آشنایی با فرهنگ و آدابورسوم این منطقه هستند.
سوغات ابیانه/ هدیهای خاص و ماندگار
لواشکهای طبیعی، سیب، گردو، بادام و آلو از سوغات خوردنی ابیانه هستند. البته سوغات کاشان و ابیانه، فقط خوراکی نیست؛ در ابیانه که قدم میزنید، مقابل هر خانه، بساطی از سوغاتیهای رنگارنگ پهن شده است. صنایعدستی مانند زیورآلات دستساز، قالی، آویزهای تزیینی دیواری و گیوه نیز از یادگاریهای ارزشمند اهالی این روستا برای مسافران هستند.
بهترین زمان سفر به روستای ابیانه کاشان
بهترین زمان سفر به روستای ابیانه، بستگی به سلیقه شما دارد. اگر آبوهوای خنک و مطبوع را برای سفر دوست دارید، پس از اردیبهشتماه تا خرداد و از مهر تا آبان باید به آنجا بروید. در این فصول، هوا نه گرم است و نه سرد و میتوانید از پیادهروی در طبیعت و گشتوگذار در روستا لذت ببرید. فصل گلاب گیری کاشان نیز بهار است. سفر در این فصل هم جذابیتهای خاص خودش را دارد.
اگر دوست دارید در جشنوارهها و جشنهای محلی شرکت کنید، از تیرماه تا شهریورماه، بهترین زمان برای سفر به ابیانه است. در این فصلها، جشنوارههای مختلفی مانند جشنواره گردو و جشنواره انار در این روستا برگزار میشوند. زمستانهای ابیانه نیز مانند فصلهای دیگر آن زیبا است. اگر به برف و برفبازی علاقه دارید و عاشق طبیعت در زمستان هستید، پس زمستان روستای ابیانه را به هیچ عنوان از دست ندهید.
سفر به روستای ابیانه کاشان و لمس زیباییها
سفر به روستای ابیانه کاشان به پایان رسید. در این مطلب، شما را با روستای ابیانه آشنا شدیم و از تکتک کوچههای آن عبور کردیم، شما را به جاهای گردشگری ابیانه بردیم و از زیباییهای این جاذبههای گردشگری سخن گفتیم. پس از آن، هر آنچه که برای سفر به این سرزمین منحصربهفرد باید بدانید، از هتل، رستوران و سوغات گرفته تا فواصل آن با شهرهای اطراف را بیان کردیم. اگر تاکنون به این روستای سرسبز و خاص سفر کردهاید، تجربه خود را با ما و دیگر افرادی که قصد سفر به آنجا را دارند، به اشتراک بگذارید.