به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، در دوران بارداری، کبد مادر بیلیروبین را برای جنین حذف میکند. اما پس از تولد، کبد کودک باید شروع به حذف این ماده کند. بنابراین اگر کبد به اندازه کافی رشد نکرده باشد، ممکن است نتواند از شر بیلیروبین خلاص شود. در نتیجه، این ماده در خون انباشته میشود و پوست کودک زرد به نظر میرسد.
علائم زردی نوزاد
اینکه زردی نوزاد از کی شروع میشه و چه علائمی دارد، سوال رایج بسیاری از والدین است. در پاسخ باید بگوییم که زردی پوست و سفیدی چشم نشانه اصلی زردی نوزادان است و معمولا بین روز دوم و چهارم پس از تولد ظاهر میشود.
برای تست زردی نوزاد در منزل توصیه میشود پیشانی یا بینی کودک را در شرایط نوری خوب (ترجیحا در نور طبیعی روز) به آرامی فشار دهید. اگر پوست در جایی که فشار دادهاید زرد به نظر میرسد، احتمالا فرزندتان زردی خفیف دارد. رنگ پوست در کودکان سالم برای یک لحظه کمی روشنتر از رنگ طبیعی دیده شود.
زردی نوزاد باعث چه میشود؟
اگر زردی نوزاد درمان نشود، سطوح بالای بیلیروبین میتواند عوارض جدی زیر را ایجاد کند:
۱. آنسفالوپاتی حاد بیلیروبین
بیلیروبین برای سلول های مغز سمی است. اگر نوزاد زردی شدید داشته باشد، خطر ورود این ماده به مغز و بروز وضعیتی به نام آنسفالوپاتی حاد بیلیروبین وجود دارد. درمان به موقع از آسیب قابلتوجه و پایدار جلوگیری میکند. علائم آنسفالوپاتی حاد بیلیروبین عبارتاند از:
-
مشکل در بیدار شدن از خواب
-
گریه با صدای بلند
-
مکیدن یا تغذیه ضعیف
-
قوس زدن گردن و بدن به سمت عقب
-
تب
۲. کرنیکتروس
اگر زردی نوزاد طولانی شود، احتمال ابتلا به کرنیکتروس افزایش مییابد. کرنیکتروس سندرمی است که به دلیل آسیب دائمی مغز در اثر انسفالوپاتی حاد بیلیروبین رخ میدهد. این سندرم ممکن است به موارد زیر منجر شود:
-
حرکات غیر ارادی و کنترلنشده (فلج مغزی آتتوئید)
-
نگاه دائمی به سمت بالا
-
از دست دادن شنوایی
-
رشد نامناسب مینای دندان
زردی نوزاد به چه علت است؟
بیلیروبین اضافی علت زردی نوزاد بعد از تولد است. این ماده بخش طبیعی رنگدانهای است که از تجزیه گلبولهای قرمز آزاد میشود. نوزادان در چند روز اول زندگی در مقایسه با بزرگسالان گلبول قرمز بیشتری تولید میکنند که به سرعت تجزیه میشوند.
کبد به طور طبیعی بیلیروبین را از جریان خون میگیرد و آن را در مجرای روده آزاد میکند. کبد نابالغ نوزاد تازه متولدشده نمیتواند بیلیروبین را به سرعت از بین ببرد که این موضوع باعث افزایش بیلیروبین میشود. زردی ناشی از این شرایط طبیعی «زردی فیزیولوژیک» نام دارد و معمولا در روز دوم یا سوم زندگی ظاهر میشود.
با این حال، گاهیاوقات یک اختلال زمینهای در بروز زردی نقش دارد. در این موارد، علائم خیلی زودتر یا دیرتر از زردی فیزیولوژیک ایجاد میشوند. این اختلالات زمینهای شامل موارد زیر هستند:
-
خونریزی داخلی
-
عفونت خون (سپسیس)
-
سایر عفونتهای ویروسی یا باکتریایی
-
ناسازگاری بین خون مادر و خون نوزاد (زردی نوزاد به دلیل گروه خونی)
-
اختلال عملکرد کبد
-
آترزی صفراوی (وضعیتی که در آن مجاری صفراوی نوزاد دچار انسداد یا اسکار میشوند)
-
کمبود آنزیم
-
وجود یک ناهنجاری در گلبولهای قرمز کودک که باعث میشود آنها به سرعت تجزیه شوند
روش تشخیص زردی نوزاد
متخصص اطفال احتمالا میتواند زردی را از روی ظاهر کودک تشخیص دهد. با این حال، اندازهگیری سطح بیلیروبین خون ضروری است؛ چون شدت بیماری و روند درمان را تعیین میکند.
تست زردی نوزاد از کف پا انجام میشود. به عبارت دیگر، پرسنل بهداشتی از کف پای کودک خون میگیرند. اگر شواهدی وجود داشته باشد که زردی به دلیل یک اختلال زمینهای ایجاد شده است، ممکن است پزشک آزمایشهای دیگری را هم تجویز کند.
بهترین درمان زردی نوزاد
تعیین شدت زردی نوزاد برای بستری شدن در بیمارستان مهم است. زردی خفیف اغلب در عرض ۲ یا سه هفته خودبهخود از بین میرود. اما برای درمان زردی متوسط یا شدید ممکن است فرزندتان مدت بیشتری در بیمارستان بماند یا دوباره بستری شود. درمانهایی که برای کاهش سطح بیلیروبین خون توصیه میشوند شامل موارد زیر هستند:
-
نوردرمانی (فوتوتراپی): یک لامپ مخصوص که نور طیف سبز-آبی ساطع میکند، بهترین دستگاه زردی نوزاد است. نور شکل و ساختار مولکولهای بیلیروبین را به گونهای تغییر میدهد که میتوانند هم از طریق ادرار و هم از طریق مدفوع دفع شوند.
-
ایمونوگلوبولین داخل وریدی (IVIg): اگر علت زردی به تفاوت گروه خونی مادر و کودک مربوط باشد، IVIg بهترین داروی زردی نوزاد است. استفاده از این دارو به کنترل زردی کمک میکند و نیاز به انتقال خون را کاهش میدهد.
-
انتقال خون: اگر زردی شدید باشد و به سایر درمانها پاسخ ندهد، کودک به انتقال خون نیاز پیدا میکند. این روش شامل برداشت مکرر مقادیر کمی از خون کودک و جایگزین کردن آن با خون فرد دیگری است. این کار باعث رقیق شدن بیلیروبین و آنتیبادیهای مادر میشود.
زردی در نوزادان چقدر طول می کشد؟
اینکه زردی نوزاد چقدر طول میکشد به نوع تغذیه او بستگی دارد. اگر نوزاد شیر خشک بخورد، زردی معمولا در عرض ۲ هفته خودبهخود از بین میرود. در نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، زردی ممکن است یک ماه یا بیشتر طول بکشد.
تسریر مراقب سلامتی شماست!