به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، معده یکی از اجزای اصلی دستگاه گوارش است که وظیفه هضم غذا را برعهده دارد. از این رو مقدار زیادی باکتری لازم را به غذای جویده شده اضافه میکند تا فرآیند هضم به کمک اسید معده به درستی انجام شود. محققان در حال حاضر دلیل اصلی ایجاد پولیپهای معده را نمیدانند اما بر این باورند که وجود باکتریها و دیگر شرایطی که در این مقاله به بررسی آنها میپردازیم در ایجاد این عارضه بیتاثیر نخواهند بود.
پولیپ معده اکثرا بدون علامت ظاهر میشود. از همینرو تشخیص آن کمی دشوار است. پولیپها بهطور کلی رشد غیرطبیعی سلولی در هر بافتی از بدن هستند. پولیپ معده زائدههایی در پوشش داخلی معده است که بسته به نوع آن در بخشهای مختلف معده رشد میکند. محل دقیق رشد این زائده به تشخیص نوع آن کمک خواهد کرد.
علائم پولیپ معده چیست؟
این عارضه اغلب بدون علامت است و بهطور اتفاقی در آندوسکوپی که برای بررسی موارد دیگری انجام میشود، مشاهده خواهد شد. اما زمانی که پولیپهای معده علائم ایجاد کنند، فرد شرایط زیر را تجربه میکند:
-
دل درد
-
خستگی
-
کم خونی
-
کمبود آهن
-
سوء هاضمه
-
رفلکس اسید
-
سوزش سردل
-
خونریزی گوارشی
-
انسداد معده به روده
-
احساس سیری سریع
علل ابتلا به پولیپهای معده
در حال حاضر بهطور دقیق علت بروز پولیپ معده مشخص نیست. پزشکان بین هلیکوباکتر پیلوری (H.Pylori) و این عارضه ارتباط موثری پیدا کردهاند. باکتری هلیکوباکتر پیلوری باعث عفونتی میشود که در بلند مدت منجر به زخم معده خواهد شد.
همچنین داروهای مهارکننده پمپ پروتون که باعث کاهش تولید اسیدمعده میشوند، شما را بیشتر در معرض ابتلا به پولیپ معده قرار میدهند. پزشک این دارو را برای درمان گاستریت معده و ریفلاکس اسید (سوزش سردل) تجویز میکند.
پیگیری لازم برای پولیپ معده چیست؟
-
اگر در خانواده سابقه سرطان معده دارید باید سالی یکبار حتما آندوسکوپی انجام دهید.
-
بسته به نوع پولیپهای معده برای بررسی آن آندوسکوپی جدیدی در طول سال انجام میشود.
-
بیماران که دچار پولیپهای سرطانی معده شدهاند باید در سه سال اول هر ۶ ماه آندوسکوپی را تکرار کنند.
-
بیماران زیر ۴۰ سال که چندین پولیپ معده داشتهاند باید آزمایشات بیشتری برای بررسی روده بزرگ انجام دهند.
-
در صورت مصرف داروی مهارکننده پمپ پروتون و افزایش درصد احتمال پولیپ معده پزشک قطع دارو را توصیه میکند.
چه کسانی به پولیپهای معده مبتلا میشوند؟
پولیپ معده در بزرگسالان میتواند هر سنی را درگیر کند. متخصصان معتقدند این عارضه با افزایش سن مخصوصا بالای ۶۵ سال شایعتر میشود. انواع خاصی از پولیپها مانند پولیپ فوندیک اغلب در زنان میانسال بروز پیدا میکند.
البته پولیپ معده در نوزادان هم شایع است. معمولا پولیپ معده در کودکان زیر ۵ سال خطر جدی ندارد و بهطور طبیعی برطرف میشود. نوزادان و کودکان معمولا علائم زیر را تجربه میکنند:
-
استفراغ مکرر
-
تغییر الگوی خواب
-
کاهش رشد جسمی
-
مشکل در خوردن شیر
آیا پولیپ معده درمان دارد؟
نحوه درمان پولیپ معده توسط پزشک متخصص گوارش به نوع پولیپ و علائم شما بستگی دارد. اولین مرحله درمان پولیپ معده با نمونهبرداری از آن و بررسی زیر میکروسکوپ آغاز میشود. روشهای دیگر شامل موارد زیر هستند:
جراحی
اگر پولیپهای معده بیش از یکی باشند، از طرفی اندازه آنها بسیار بزرگ یا ظاهرشان متفاوتتر از دیگر پولیپها دیده شود، پزشک گزینه جراحی و برداشتن کامل آنها را توصیه میکند.
درمان عفونت
اگر پولیپ معده بر اثر عفونت یا التهاب ایجاد شده باشد، پزشک دارو درمانی را آغاز میکند. این نوع گزینه درمانی بیشتر برای از بین بردن عفونت هلیکوباکتر پیلوری انجام میشود. پزشک معمولا ترکیبی از داروها مانند قرص برای پولیپ معده را تجویز میکند. آنها عبارتاند از:
-
مهارکنندههای پمپ پروتون مانند اسامپرازول (Esomeprazole)، لانسوپرازول (Lansoprazole)
-
مترونیدازول (Metronidazole)
-
کلاریترومایسین (Clarithromycin)
-
آموکسیسیلین (Amoxicillin)
-
تتراسایکلین(Tetracycline)
-
داکسی سایکلین (Doxycycline)
مراقبت بعد از برداشتن پولیپ معده
بعد از برداشتن پولیپهای معده پزشک انجام برخی مراقبتها و رفتارهای خاص را توصیه میکند تا بهبودی سریعتر و بدون مشکل انجام شود. بهترین راهکار انجام تمامی دستورالعملهای مراقبتی پزشک است. همچنین اگر سوال یا نگرانی دارید حتما از پزشک معالج خود بپرسید.
متداولترین توصیهها و مراقبتهای پس از جراحی پولیپمعده شامل موارد زیر میشوند:
-
استراحت کافی و عدم انجام فعالیت سنگین
-
استفاده از آرامبخشها برای تسکین درد ناشی از جراحی
-
رعایت رژیم غذایی مناسب شامل مایعات گرم و غذاهای نرم
-
مراجعه منظم به پزشک برای بررسی محل جراحی و جلوگیری از پیشرفت بیماری
تسریر مراقب سلامتی شماست!