به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، روان پریشی به مجموعه علائمی گفته میشود که منجر به ایجاد اختلال در رابطه با درک واقعیت میشود. درواقع فردی که به این اختلال مبتلا میشود، توانایی تشخیص واقعیت از خیال را ندارد. بررسی مکانیسم مغز در این اختلال روانی نشان میدهد که این مشکل در اثر به هم ریختن تعادل هورمونها در مغز ایجاد میشود و با فعالیت بیش از حد دوپامین و کاهش فعالیت گیرندههای گلوتامات ارتباط مستقیمی دارد.
علائم روان پریشی
برای تشخیص روان پریشی لازم است ابتدا با علائم این بیماری آشنا شوید. گاهی اوقات ممکن است فرد علائم هشداردهندهای را قبل از ابتلا به این بیماری تجربه کند. در برخی افراد علائم اختلال به سرعت ظاهر میشود و در برخی دیگر به تدریج بروز میکند. از طرف دیگر شدت علائم نیز از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
-
افت ناگهانی در عملکرد درسی و شغلی
-
مشکل در فکر کردن به صورت واضح
-
مشکل در تمرکز
-
احساس شک و بدگمانی نسبت به دیگران
-
کنارهگیری از دوستان و خانواده
-
هجوم احساسات جدید
-
بیاحساس شدن
-
علاقه نداشتن به رعایت نظافت شخصی
-
مشکل در تفکیک واقعیت از غیر واقعیت
-
مشکل در برقراری ارتباط
-
توهم دیداری و شنیداری
-
هذیانگویی
-
بروز رفتارهای غیرمنطقی
-
بیتفاوت و سرد به نظر رسیدن چهره
علت روان پریشی
معمولاً ابتلا به روان پریشی دلایل مختلفی دارد. بیماریها و اختلالات روانی متفاوتی میتوانند موجب بروز این مشکل در فرد شوند. از طرف دیگر محرکهایی نظیر مصرف مواد مخدر، کمبود خواب و همچنین عوامل محیطی نیز بر ابتلا به این بیماری دخیل هستند. مطالعات نشان میدهد که عوامل ژنتیکی و محیطی در کنار هم منجر به ایجاد اختلال روان پریشی در فرد میشوند. در ادامه به میتوانید با مهمترین دلایل این اختلال آشنا شوید.
-
عوامل ژنتیکی
-
تجربه یک اتفاق بد و غیرمنتظره مثل مرگ نزدیکان، مهاجرت، تجاوز جنسی یا جنگ
-
مصرف مواد مخدر و داروهایی مثل آمفتامینها
-
ابتلا به اختلالات روانی مثل اسکیزوفرنی
-
وارد شدن ضربه به سر
-
کمبود شدید خواب
-
افسردگی شدید
-
تغییرات هورمونی
-
تومورهای مغزی
-
زوال عقل
-
ابتلا به بیماریهایی مثل صرع و HIV
روشهای درمان روان پریشی
آرامسازی سریع
بسیاری از افرادی که به این اختلال مبتلا هستند ممکن است به خودشان و دیگران آسیب وارد کنند. از همین رو در این مواقع لازم است از روشی برای آرامسازی سریع این افراد کمک بگیرید. معمولاً در این شرایط پزشک یا پرسنل اورژانس برای آرام کردن فرد از تزریق داروهای خاصی استفاده میکنند.
مصرف دارو
در بسیاری از مواقع لازم است افراد مبتلا به روان پریشی برای درمان از داروهایی به نام آنتی سایکوتیک استفاده کنند. مصرف این داروها موجب کاهش توهمات و هذیانگویی میشود و به بیمار کمک میکند تا بهتر فکر کند. معمولاً نوع آنتی سایکوتیکی که توسط پزشک تجویز میشود، با توجه به علائم بیماری متفاوت است.
درمان شناختی رفتاری
روش بعدی برای درمان روان پریشی استفاده از درمان شناختی رفتاری (CBT) است. در این روش فرد طی جلسات مشاور طی جلسات منظم به بیمار کمک میکند تا تفکر و رفتار خود را تغییر دهد و بهتر سلامت روان خود را مدیریت کند.
عوارض روان پریشی
افرادی که به روان پریشی مبتلا میشوند، بیشتر از سایز افراد در معرض استفاده از مواد مخدر و الکل قرار دارند. درواقع این افراد برای آرام گرفتن ذهن و برطرف کردن علائم خود از مواد مخدر استفاده میکنند که این موضوع موجب تشدید علائم میشود. در بسیاری از مواقع اگر این اختلال بهموقع درمان نشود، فرد ممکن است به خودش و دیگران آسیب وارد کند. میل به خودکشی در افراد مبتلا به این اختلال معمولاً زیاد است و به همین دلیل لازم است این بیماران هر چه سریعتر توسط پزشک متخصص درمان شوند.
تسریر مراقب سلامتی شماست!