به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، آسیب نخاعی به معنی هر گونه آسیب به هر بخشی از نخاع است، علاوه بر آن آسیب به انتهای اعصاب نخاع نیز به عنوان آسیب نخاع شناخته میشود. نخاع از قسمت پایینی مغز شروع شده و تا کمر امتداد پیدا میکند. چنانچه بخواهیم به طور تخصصیتر توضیح دهیم باید بگوییم که در آسیب نخاعی اعصاب و فیبرهای عصبی که وظیفه ارسال و دریافت سیگنالها از مغز را بر عهده دارند دچار آسیب شدهاند. آسیب نخاعی انواع مختلفی دارد و میتواند ناشی از آسیب مستقیم به خود نخاع یا آسیب به بافت و مهرههای احاطهکننده نخاع باشد. آسیب به نخاع میتواند منجر به بروز تغییرات موقت یا دائمی در احساسات، حرکت، قدرت و عملکرد بدن در محل آسیب شود و درد در ستون فقرات را به دنبال دارد.
علائم آسیب نخاعی
علائم آسیب نخاعی بستگی به میزان و محل آسیب دارد. هرچه محل آسیب نخاعی بالاتر باشد، بخشهای بیشتری از بدن تحت تاثیر قرار میگیرد. آسیب در مناطق بالاتر نخاع میتواند باعث فلج در بخشهای زیادی از بدن شود تا حدی که تمام اندامها را تحت تاثیر قرار دهد. آسیبدیدگی که در بخشهای پایینی نخاع رخ میدهد ممکن است فقط بر بخشهای پایینی بدن و پاهای فرد تاثیر بگذارد.
فلج ناشی از آسیب نخاعی میتواند بلافاصله پس از آسیب اتفاق بیفتد یا در طول زمان و در اثر خونریزی و تورم در نخاع و مرگ سلولی ایجاد شود. آسیب نخاعی میتواند به چند یا تقریبا تمام فیبرهای عصبی که از محل آسیب عبور میکنند آسیب برساند. اگر آسیب موجب مرگ سلولهای عصبی نشود یا اینکه آسیب نخاعی منجر به مرگ تعداد کمی از سلولهای عصبی شود فرد میتواند تقریبا به طور کامل بهبود یابد. آسیب نخاعی میتواند علائم متفاوتی داشته باشد که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بیحسی، گزگز یا عدم حسکردن در دستها یا پاها
- از دست دادن حرکت (فلج)
- احساس درد یا فشار در سر، گردن یا پشت کمر
- ضعف در هر قسمت از بدن
- قرار گرفتن سر یا ستون فقرات در موقعیتهای غیرطبیعی
- از دست دادن کنترل مثانه یا قسمت انتهایی روده
- مشکلات در راه رفتن
- تنگی نفس
- بروز اختلال در ضربان قلب
- تغییرات در عملکرد جنسی
- اختلالات فشار خون بهویژه افت فشار خون
- بروز اختلال در دمای بدن، بهویژه افت غیرعادی دمای بدن
- رفلاکسهای غیرعادی
علائم آسیب نخاعی در کودکان
آسیبهای نخاعی در نوزادان معمولا به دلیل کشش بیش از حد یا چرخش نخاع و پیچش تنه کودک در هنگام زایمان است. علائم آسیب نخاعی در نوزادان عبارتاند از:
- مشکلات بلع
- تشنج
- گریه بلند و سر و صدای غیرعادی نوزاد
- سطح پایین اکسیژن
- کاهش ضربان قلب
- حساسیت بیش از حد به نور
- تولید بیش از حد بزاق دهان
- خوابآلودگی
- ضعف و عدم رفلاکس
- سفتی یا شلی غیرعادی عضلانی و اندامها
علت آسیب نخاعی
آسیب نخاعی معمولا چندان شایع نیست و طبق تحقیقات در هر سال معمولا بین ۲۵۰۰۰۰ تا ۵۰۰۰۰۰ فرد دچار آسیب نخاعی میشوند. آسیب های نخاعی به دلایل زیادی ممکن است رخ دهند هر چند که شایعترین علت آنها تصادفات وسایل نقلیه موتوری است. پس از آن و در رده دوم سقوط از ارتفاع قرار میگیرد.
سومین عامل شایع که موجب بروز آسیب های نخاعی میشود آسیبهای مرتبط با خشونت نظیر آسیبدیدگی در اثر تیر خوردن یا آسیبدیدگی با چاقو است. در نهایت آخرین عامل شایع ورزش است که مسئولیت ۸ درصد از آسیب های نخاعی را بر عهده دارد. جالب است بدانید که آسیبدیدگی نخاعی در حین غواصی از سایر ورزشها بیشتر رخ میدهد.
راه های پیشگیری از آسیب نخاعی
آسیبهای نخاعی عموما در اثر سوانح رخ میدهند و از همین رو روشهای مختلفی برای جلوگیری از بروز آسیب نخاعی وجود دارد که مهمترین و اصلیترین آن رعایت نکات ایمنی است. برای کم کردن ریسک ابتلا به آسیب نخاعی موارد زیر را رعایت نمایید:
- ایمن رانندگی کنید.
- پیش از اقدام به غواصی عمق آب را به صورت دقیق بررسی کنید.
- هنگام انجام تمامی ورزشها جانب احتیاط را رعایت کنید.
- از مصرف مشروبات الکلی پیش از رانندگی بپرهیزید.
- در هنگام کار و ورزش کفش مناسب پوشیده و در صورت لزوم از وسایل ایمنی استفاده نمایید.
- به ورزشهایی مانند یوگا و تای چی که موجب بهبود تعادل در بدن میشوند بپردازید.
تسریر مراقب سلامتی شماست!