به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، گلوتن مادهای از خانواده پروتئینهاست که در غلاتی مثل جو، گندم و چاودار وجود دارد و پرمصرفترین ماده حاوی آن نیز گندم است. مصرف این ماده در برخی افراد باعث ایجاد مشکلات گوارشی میشود. زمانی که آرد و آب را با هم ترکیب میکنیم، حالت چسبناکی ایجاد میشود که کار پروتئینهای این ماده است و قوامی مثل چسب دارد. در واقع همین خاصیت چسب مانند است که باعث ارتجاعیشدن خمیر یا همان به اصطلاح ور آمدن خمیر نان میشود.
چه کسانی می توانند گلوتن مصرف کنند؟
کسانی که تمایلی به مصرف غذاهای گوشتی ندارند، باید غذاهای حاوی این ماده را در رژیم غذایی خود بگذارند تا کمبود پروتئین بدن بهخاطر عدم مصرف گوشت را جبران کنند. افرادی که به سویا یا لبنیات حساسیت دارند هم میتوانند گلوتن گندم را جایگزین کنند. آنهایی که از کمبود کربوهیدرات رنج میبرند هم میتوانند این ماده را مصرف کنند.
چه کسانی نباید گلوتن مصرف کنند؟
شاید فکر کنید که اگر سلیاک ندارید، مصرف گلوتن مشکلی ندارد. اما واقعیت این نیست. هر روز بر تعداد افرادی که بدون عارضه سلیاک به این ماده واکنش نشان میدهند بیشتر میشود. اسهال، درد معده، نفخ و بیحالی از علائم واکنش آلرژیک بدن به این ماده هستند. هرچند، گلوتن مادهای است که برای بدن مضر نیست، اما برخی افراد به هیچ وجه نباید گلوتن مصرف کنند. این افراد عبارتند از:
- کسانی که به این ماده حساسیت دارند.
- افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر
- افراد حساس به گندم
- افراد مبتلا به بیماری سلیاک
چه کسانی نباید گلوتن مصرف کنند؟
شاید فکر کنید که اگر سلیاک ندارید، مصرف گلوتن مشکلی ندارد. اما واقعیت این نیست. هر روز بر تعداد افرادی که بدون عارضه سلیاک به این ماده واکنش نشان میدهند بیشتر میشود. اسهال، درد معده، نفخ و بیحالی از علائم واکنش آلرژیک بدن به این ماده هستند. هرچند، گلوتن مادهای است که برای بدن مضر نیست، اما برخی افراد به هیچ وجه نباید گلوتن مصرف کنند. این افراد عبارتند از:
- کسانی که به این ماده حساسیت دارند.
- افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر
- افراد حساس به گندم
- افراد مبتلا به بیماری سلیاک
رژیم فاقد گلوتن
دکتر تغذیه برای بیماران سلیاک و افرادی که حساسیت به گلوتن دارند، رژیم فاقد این ماده تجویز میکند. البته در مواردی هم دکتر تغذیه با هدف تغذیه سالم و لاغری، رژیم فاقد این ماده را پیشنهاد میدهد. فرقی نمیکند به چه دلیل رژیم فاقد گلوتن می خواهید؟ درهرصورت مشورت با دکتر تغذیه را فراموش نکنید. دکتر تغذیه در این رژیم مصرف غذاهای حاوی گندم، جو دوسر، جو، پاستا و ماکارونی، کیک و کلوچه، کوکی و مافین، شکلاتها، سس سویا، چاشنیهای سالاد و نوشیدنیهای الکلی را ممنوع میکند.
این ماده حاوی دو ترکیب گلوتنین و گلیادین است که باعث ایجاد مشکلات گوارشی میشود. گلوتن پروتئین موجود در جو، چاودار و گندم است که علت کشآمدن خمیر و تردشدن بافت نان است. این ترکیب پروتئینی باعث ایجاد اختلالات گوارشی و ضعف عملکرد روده میشود. بیماری سلیاک نوعی اختلال خودایمنی روده کوچک است که سیستم ایمنی بدن به گلوتن حساسیت دارد و بلافاصله پس از مصرف واکنش نشان میدهد.
مصرف این ماده در بیماران سلیاک باعث اختلال در کارکرد آنزیم روده کوچک و فرایند جذب مواد غذایی میشود و ممکن است مواد غذایی به داخل خون نشت پیدا کنند. بههمیندلیل افراد مبتلا به سلیاک و کسانی که به این ماده حساسیت دارند باید از خوراکیهای فاقد این ماده استفاده کنند. بهترین توصیه ما این است که برای داشتن رژیم غذایی گلوتندار یا فاقد گلوتن حتما با دکتر تغذیه مشورت کنید.
تسریر مراقب سلامتی شماست!