به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، روده انسان دو بخش اصلی دارد: روده کوچک که شش متر طول دارد و بیشتر جذب مواد غذایی در آن انجام می شود و روده بزرگ که حدود صد و هشتاد سانتی متر طول دارد و عمل جذب مواد غذایی و آب موجود در باقیمانده غذا را انجام می دهد.
روده بزرگ خود دارای بخشی به نام راست روده است که به مقعد منتهی می شود. روده انسان در مجموع بیش از هفت متر طول دارد که برای جا شدن در شکم به صورت مارپیچ در داخل شکم قرار گرفته است.
در مورد روده و بیماری های گوارشی مربوط به آن باورهای غلط زیادی شایع است که ما چند مورد از آنها را اصلاح می کنیم:
افزایش سن باعث یبوست نمی شود
در سنین بالا تحرک افراد کاهش می یابد، میزان و نوع تغذیه تغییر می کند. نوشیدن آب کم می شود و همه این عوامل باعث می شوند تا باقیمانده غذا در روده بزرگ به مدت طولانی تری باقی بماند و خشک تر از معمول شود و همین موجب یبوست در افراد مسن می شود.
علاوه بر این داروهای مصرفی که برای سایر بیماری ها خورده می شود نیز می تواند به تشدید یبوست کمک کند. در صورتی که افراد مسن تحرک کافی داشته و تغذیه مناسبی داشته باشند می توانند از مشکلات یبوست در امان باشند.
آدامس سالها در روده ها نمی ماند
آدامس در صورت خورده شدن سهوی، مانند سایر غذاها وارد معده می شود و چون اسید و آنزیم های معده نمی توانند آن را تجزیه کنند به همان صورت وارد روده شده و به همراه سایر مواد غذایی در طول روده حرکت می کند و در آخر هم مانند مواد هضم نشده دیگر، از روده دفع می گردد.
استرس باعث بیماری های التهابی در روده نمی شود
بسیاری تصور می کنند که استرس می تواند موجب ایجاد التهاب روده شود. این باور در بررسی های علمی مورد تایید قرار نگرفته است. شاید علت این تصور غلط، تشدید التهاب روده در اثر استرس باشد. البته ارتباط التهاب روده با وراثت مورد تایید قرار گرفته است.
فیبر در تنظیم فعالیت روده موثر است
گروهی باور دارند که فیبر نمی تواند تاثیری در یبوست داشته باشد در صورتی که این موضوع غلط است. فیبر موجود در مواد غذایی می تواند در روده بزرگ مانع از جذب بیش از اندازه آب مواد دفعی شده و در نتیجه باعث پیشگیری از یبوست شود. همچنین فیبر میتواند مانع از دفع آب از روده بزرگ شده و در جلوگیری از اسهال هم موثر باشد. پس در غذای خود میزان لازم از مواد غذایی دارای فیبر، مصرف کنید.
غذاها باعث ایجاد سندروم روده تحریک پذیر IBS نمی شوند
بیماری سندروم روده تحریک پذیر مجموعه ای از علائم را شامل می شود، بدون آنکه علت ارگانیک مشخصی داشته باشد. در برخی افراد یبوست و در برخی اسهال و در برخی علائم این دو حالت به صورت متناوب ظاهر می شود.
نظریه ای وجود دارد که علت این سندروم را اختلال در تعامل میان مغز و دستگاه گوارش میداند اما این نظریه هنوز اثبات نشده است. این علائم در اثر بعضی غذاها تشدید می شود ولی علت اصلی این بیماری غذا نیست. علائم این بیماری بسیار آزار دهنده است. برای کنترل آثار این بیماری لازم است با متخصص گوارش مشورت کنید.
سرطان کولون تا مراحل پیشرفته آثاری ندارد
متاسفانه سرطان کولون تا زمانی که پیشرفت نکرده باشد علائم مشخصی ندارد. به همین خاطر اکثر افراد تصور می کنند که چون علائمی در خود مشاهده نمی کنند، سرطان کولون ندارند.
پس برای اطمینان از سلامتی خودتان به صورت دوره ای هر سال یکبار آزمایش وجود خون در مدفوع و پنج سال یکبار آزمایش سیگموئیدوسکوپی (آزمایش داخل روده بزرگ) را با دستور پزشک انجام داده و هر ۱۰ سال یک بار کولونوسکوپی را با تشخیص پزشک فوق تخصص گوارش انجام دهید تا از سلامتی خود اطمینان حاصل کنید.با توجه به عوارضی که بیماری های گوارشی دارند و همچنین خطراتی که عدم توجه به معاینات دوره ای می توانند در پی داشته باشند، هر سال برای انجام آزمایشات و معاینات دوره ای، حتما به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید.
تسریر مراقب سلامتی شماست!