• امروز : چهارشنبه, ۲۸ آذر , ۱۴۰۳
  • برابر با : Wednesday - 18 December - 2024
امروز 0

اخبار ویژه

قوی‌ترین آهنربای ابررسانای جهان ساخته شد رژیم کانادایی چیست؟ بدبینی چیست؟ دست و پا زدن تروئیکای اروپایی برای ضربه به ایران/ بی‌اثری تصویب قطعنامه بر بازار ارز خوردن قارچ سمی بعد از پُختن هم خطر دارد اجرای دوره مشترک کارشناسی ارشد دانشگاه‌های ایرانی با خارج از کشور خطر اُفت هوشیاری در افراد گرمازده/ با اورژانس تماس بگیرید معضل جهانی به نام کودکان کار/ تفاوت کودک خیابان با کودک در خیابان چرا «نات کوین» و «همستر کامبت» طرفداران زیادی پیدا کردند؟ رژیم اتکینز یا ایت ایزلی چیست؟ اختلال شخصیت وسواسی اجباری یا ocd چیست؟ هیدروژل ابداعی محققان ایرانی با عفونت مقابله می‌کند تغییر اسم آزادراه شیراز – اصفهان به «آزادراه شاهچراغ» وظیفه شما در «احترام به مقام کودک» چیست؟ برنامه غذایی بیماران قلبی خودشیفتگی چیست؟ این ربات مانند سوسک می‌پرد! تمدید مهلت ارائه اسناد هزینه‌های درمانی ۱۴۰۳ بازنشستگان به «شرکت بیمه ملت» تا پایان خرداد سامانه توثیق سهام عدالت دستاورد بزرگ دولت مراقب پشه آئدس باشید/ علائم تب دانگ چیست؟ آیا رژیم دوکان روشی مطمئن برای کاهش وزن است؟ برونگرایی چیست؟ ویژگی‌های یک فرد برونگرا چیست؟ دغدغه‌های روحی افراد سالمند و بروز چند مشکل در دوران سالمندی آموزش خارق‌العاده مهارت‌های مختلف انسانی به ربات‌ها تامین مالی سخت و هوشمندانه دولت سیزدهم برای واردات واکسن رژیم دش چیست؟ درونگرایی چیست؟ رژیم غذایی خام خواری چیست؟ اختلال سازگاری یا انطباقی چیست؟ عمل بای پس معده چیست؟ توهم چیست؟ آیا اختلال توهم‌زا دارید؟ رژیم غذایی ویت واچرز یا ww چیست؟ اختلال بدریختی بدن چیست؟ نشانه‌های مسمومیت با قارچ سمی را بشناسید شب ادراری، دلایل و درمان این بیماری گلوتن چیست؟ استفراغ نوزاد و صفر تا صد آنچه باید بدانید فوبیا چیست؟ سوزش ادرار و شایع ترین دلایل آن را بشناسید خلط خونی نشانه چیست و چه درمانی دارد؟ استپ وزنی چیست؟ چاقی مفرط چیست و چه علائمی دارد؟ اختلال تجزیه‌ای هویت چیست؟ معاینه فیزیکی و چکاپ بدنی چه ضرورتی دارد؟ رژیم پالئو یا غارنشینی چه مزایا و معایبی دارد؟ ال اس دی (LSD) چیست؟ تغذیه چه اهمیتی در سرطان روده دارد؟ اختلال شخصیت مرزی یا بیماری بوردرلاین را بشناسید رژیم کتوژنیک ۷ روزه بهترین راه برای کاهش وزن سریع کلاستروفوبیا یا تنگناهراسی چیست؟ غذاهای مضر برای پارکینسون چیست؟ سندروم آسپرگر چیست؟ وضعیت نقش‌برجسته‌های ساسانی نگران‌کننده است رژیم غذایی مناسب وزوز گوش چیست؟ تست ریون و هر آنچه درباره آن باید بدانید اختلال شخصیت اسکیزوئید چیست؟ رهبر انقلاب بر پیکر رئیس‌جمهور شهید و همراهان ایشان نماز اقامه کردند اختلال شخصیت اسکیزوتایپال چیست؟ تشریح تمهیدات ترافیکی در تهران برای تشییع پیکر آیت‌الله رئیسی/ اعمال محدودیت‌ها از ۴صبح چهارشنبه گردشگری، نهال توسعه مدیریت منابع انسانی است آیا درمان افسردگی با دستگاه TDCS ممکن است؟ زردی نوزاد از چیست؟ دانستنی‌های ضروری برای والدین سابسیژن چیست؟ کاربرد، نحوه انجام، عوارض و مدت زمان اثر آن لوبوتومی چیست و چه کاربردی در درمان بیماری‌های روانی دارد؟ واریس پا چیست؟ بررسی ۸ روش درمانی+ علت و علائم زخم پای دیابتی چیست؟ چگونه به این زخم مبتلا نشویم؟ ورم پا نشانه چیست؟

0
تسریر بررسی کرد؛

تفسیر آزمایش TIBC و عوارض پایین یا بالا بودن آن در خون

  • کد خبر : 34874
  • ۰۲ فروردین ۱۴۰۳ - ۱۸:۱۰
تفسیر آزمایش TIBC و عوارض پایین یا بالا بودن آن در خون
آزمایش TIBC یا (Total Iron-Binding Capacity)، یکی از تست‌هایی است که به بررسی سطح آهن خون کمک می‌کند. در این آزمایش میزان جذب آهن از طریق پروتئینی به نام ترانسفرین اندازه‌گیری می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، پزشکان با کمک نتیجه تست TIBC در کنار آزمایش fe و فریتین (ferritin)، می‌توانند مشکلاتی مانند فقر آهن، آنمی (کم‌خونی، Anemia) را تشخیص دهند.

این مقاله به شما می‌گوید آزمایش Tibc چیست؟ سطوح نرمال ترانسفرین (Transferrin) چقدر باید باشد؟ علت پایین بودن TIBC چیست؟ بالا بودن tibc در آزمایش خون به چه معناست؟ و چگونه باید برای تست TIBC آماده شوید؟

Tibc در آزمایش خون نشانه چیست؟

آزمایش TIBC، به طور خاص ظرفیت اتصال کل آهن را اندازه‌گیری می‌کند. به بیان ساده‌تر، این تست به‌طور غیرمستقیم سطح پروتئین ترانسفرین را مورد ارزیابی قرار می‌دهد. نتیجه آن به شما می‌گوید که خون برای چسبیدن به آهن و انتقال آن به سراسر بدن، چقدر توانایی دارد.

اگر به بیماری‌هایی مانند فقر آهن مبتلا باشید، سطح tibc از مقدار نرمال آن بالاتر است، در این حالت جذب آهن کاهش پیدا می‌کند. چنانچه در این شرایط آزمایش fe بدهید، میزان آن پایین‌تر از حد نرمال خواهد بود.

حالا اگر به بیماری‌هایی مانند هموکروماتوز (Haemochromatosis)، مبتلا باشید، در آزمایش خون، سطح tibc کمتر از حد نرمال است و در مقابل میزان آهن بدن بیشتر از حد طبیعی است. هموکروماتوز، نوعی بیماری ارثی است که در طی آن بدن بیش‌از حد طبیعی آهن ذخیره می‌کند.

بیماری‌های کبدی مانند سیروز باعث می‌شوند تا میزان tibc در آزمایش خون پایین‌تر ازحد نرمال قرار بگیرد.

تفسیر آزمایش خون TIBC چگونه است؟

تفسیر آزمایش TIBC را فقط از پزشک بخواهید. دکتر متخصص عمومی باتوجه به فاکتورهایی مانند سن، جنسیت، وضعیت سلامتی بدن، داروهای مصرف و… تفسیر دقیق را به شما می‌گوید. مقدار نرمال آزمایش TIBC بین ۲۴۰ تا ۴۵۰ میکروگرم بر دسی لیتر (mcg/dL) یا ۴۲.۹۶ تا ۸۰.۵۵ میکرو مول بر لیتر (micromol/L) است.

جدول زیر تا حدودی می‌تواند به تفسیر آزمایش خون TIBC به شما کمک کند:

سطح mcv در آزمایش خون سطح fe در آزمایش خون سطح ferritin در آزمایش خون سطح TIBC در آزمایش خون سطح Transferrin در آزمایش خون سطح اشباع ترانسفرین در آزمایش خون
فقر آهن پایین پایین پایین بالا بالا پایین
کم‌خونی ناشی از التهاب نرمال پایین بالا پایین پایین پایین
تالاسمی مینور پایین نرمال نرمال نرمال نرمال نرمال
تالاسمی ماژور پایین نرمال با بالا بالا پایین پایین بالا
کم خونی سیدروبلاستیک (نوعی کم‌خونی ارثی) پایین بالا بالا نرمال نرمال/ بالا بالا
مسمومیت آهن نرمال بالا بالا پایین پایین بالا

نکته ۱: آزمایش mcv یکی از شاخص‌های آزمایش cbc است. این فاکتور اندازه متوسط ​​گلبول‌های قرمز خون را نشان می‌دهد.

نکته ۲: آزمایش اشباع ترانسفرین (Transferrin saturation) درصد ترانسفرین متصل به آهن را مشخص می‌کند.

آیا برای آزمایش خون TIBC باید ناشتا باشیم؟

برای انجام این آزمایش خون به نکات زیر دقت کنید:

  • حدود ۸ تا ۱۲ ساعت ناشتا باشید. در این شرایط وضعیت بدن در حالت پایه بررسی می‌شود.
  • شب قبل از آزمایش خون، یک وعده شام سبک بخورید.
  • تغییر خاصی در برنامه غذایی خود نداشته باشید.
  • مصرف مکمل‌های آهن باید حداقل از ۲۴ ساعت قبل از نمونه‌گیری، قطع شود.
  • اگر دارویی مصرف می‌کنید، حتما قبل از تست tibc راجع‌به‌ آن با پزشک و تکنسین آزمایشگاه صحبت کنید. مصرف برخی داروها مانند آسپرین و هپارین قبل از آزمایش خون محدود یا قطع می‌شوند. این داروها رقیق‌کننده خون هستند و می‌توانند خونریزی را شدت دهند. مصرف برخی داروها مانند داروهای ضد بارداری نیز بر نتیجه آزمایش تاثیرگذار هستند.

علت پایین بودن TIBC چیست؟

پایین بودن tibc در خون، می‌تواند نشان‌دهنده مشکلات زیر باشد:

اضافه بار آهن (مسمومیت آهن)

شایع‌ترین دلیل پایین بودن سطح آزمایش tibc، مربوط به مسمومیت آهن، بیماری ارثی هموکروماتوز، کم‌خونی داسی شکل (نوعی آنمی ارثی) و تالاسمی است. با این حال افرادی هستند که دچار اضافه‌بار آهن می‌شوند اما مقادیر TIBC در آزمایش خون آنها در محدوده طبیعی قرار دارد.

التهاب

ترانسفرین، نوعی پروتئین فاز حاد منفی است؛ یعنی زمانی که بدن دچار التهاب می‌شود، کبد تولید آن را کاهش می‌دهد. به این ترتیب ظرفیت اتصال آهن نیز روند نزولی دارد.

خوب است بدانید کبد مسئول تولید پروتئین‌هایی مانند crp و فریتین است. با بروز التهاب سطح این نوع پروتیئن‌ها در خون افزایش می‌یابد. به همین دلیل پزشکان از نتیجه آزمایش crp خون برای بررسی وجود التهاب در بدن استفاده می‌کنند.

افرادی که دچار کم‌خونی ناشی از التهاب یا بیماری‌های مزمن (بیماری‌های خود‌ایمنی و سرطان) هستند، با کاهش سطح آزمایش tibc در خون نیز مواجه می‌شوند.

بیماری‌های کبد

بروز بیماری‌های کبدی باعث جذب بیشتر آهن در روده‌ها می‌شود و در نتیجه tibc در خون کاهش می‌یاید. همچنین زمانی که بیماری‌هایی مانند سیروز کبدی رخ می‌دهند، عملکرد کبد دچار اختلال می‌شود.

به همین دلیل تولید پروتئین ترانسفرین نیز با مشکل مواجه خواهد شد و سطح آن کم می‌شود. در کنار عوامل بالا سوء تغذیه، بیماری‌های کلیوی و همولیز (تخریب غیرطبیعی گلبول‌های قرمز) زمینه برای پایین بودن tibc در خون فراهم می‌کنند.

علت بالا بودن TIBC در خون چیست؟

بالا بودن tibc در آزمایش خون به معنای کاهش سطح آهن بدن است. این مشکل می‌تواند ناشی از موارد زیر باشد:

  • کم‌خونی ناشی از فقر آهن (Iron Deficiency)
  • بارداری. افزایش سطح tibc بیشتر در اواخر بارداری ایجاد می‌شود.
  • بیماری پلی‌سایتمی‌ورا (Polycythemia vera). در این بیماری مغز استخوان توانایی تولید گلبول‌های قرمز خون را ندارد.

عوارض و علائم بالا بودن tibc در خون چیست؟

  • تغییر رنگ پوست
  • تپش قلب
  • کاهش وزن بی‌دلیل
  • دردهای مبهم شکمی
  • ریزش مو
  • کاهش میل جنسی
  • احساس خستگی بیش‌از حد

تست‌های مرتبط با آزمایش TIBC

  • آزمایش fe یا (Iron)، که در طی آن میزان آهن در بدن بررسی می‌شود.
  • آزمایش فریتین (ferritin)، که به ارزیابی میزان آهن ذخیره شده در بدن اشاره دارد.
  • تست ترانسفرین (Transferrin)، که به طور مستقیم سطح این پروتئین را اندازه‌گیری می‌کند.

ریسک انجام آزمایش TIBC چیست؟

این تست یک آزمایش خون است و عوارض جدی در پی ندارد. برخی بیماران ممکن است پس از نمونه‌گیری با کبودی دست در ناحیه خونگیری مواجه شوند. این عوارض کوتاه‌مدت هستند و جای نگرانی ندارد. مگر اینکه بیمار دچار تورم در ناحیه خونگیری، تب و لرز شود.

آزمایش خون TIBC چطور انجام می‌شود؟

برای انجام تست tibc، نمونه خون برای بزرگسالان از ورید بازویی و برای نوزادان از پاشنه پا گرفته می‌شود. از آنجا که پزشکان برای این تست، شرایط ناشتایی را توصیه می‌کنند، بهتر است نمونه را در ساعات ابتدایی صبح دهید.

تست TIBC در چند خط

آزمایش TIBC، سطح پروتئین ترانسفرین را به طور مستقیم اندازه‌گیری می‌کند. این پروتئین در جذب و انتقال آهن در بدن دخالت دارد. این تست در کنار آزمایش‌های آهن، فریتین، ترانسفرین و آزمایش cbc (شمارش کامل سلول‌های خونی) تجویز می‌شود. بالا بودن سطح آن می‌تواند نشانه‌ایی از فقر آهن و کم‌خونی باشد. پایین بودن آن نیز به طور خاص به مسمومیت آهن مربوط است.

تسریر مراقب سلامتی شماست!

لینک کوتاه : https://www.tasrir.ir/?p=34874

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.