به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، قارچهای سمی و خودرو در طبیعت از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به قارچهای خوراکی دارند و تشخیص آنها، توسط افراد عادی میسر نیست به همین دلیل همواره در فصل بهار با تعداد زیادی از این مسمومیتها در سطح کشور و به تبع آن آذربایجان غربی مواجه هستیم.
طی سالهای اخیر به خصوص سال گذشته شاهد افزایش مسمومیت ناشی از استفاده از این قارچهای خودرو در کشور و استان بودیم و امسال نیز با بارشهای مناسب و افزایش رویش این قارچها پیش بینی میشود عدهای بی توجه به این مسائل دچار مسمومیت شوند.
همه ساله استقبال مردم از گیاهان کوهی در کنار آن قارچهای خودرو موجب بروز مشکلاتی در این خصوص شده و چون تشخیص این قارچهای سمی از غیرسمی بسیار سخت است بیم آن میرود امسال نیز با این مشکل مواجه شویم که ضرورت آگاهی و مراقبت مردم را طلب میکند.
مردم مراقب قارچهای خودرو در فصل بهار باشند
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با تاکید برخطر استفاده خوراکی از قارچهای وحشی گفت: با توجه به فصل رویش قارچهای وحشی در طبیعت همزمان با آغاز بهار، مصرف این نوع قارچها احتمال مسمومیتهای شدید را میتواند به همراه داشته باشد.
اکبر کرامتی با بیان اینکه با وجود اینکه تعداد کمی از قارچها سمی هستند ولی به دلیل شباهتهای ظاهری، تشخیص قارچهای سمی از غیرسمی امکان پذیر نیست و به همین دلیل ممکن است قارچهای سمی به ویژه در فصل بهار و پاییز، مورد استفاده خوراکی قرار گرفته و منجر به مسمومیت افراد و عوارض جدی و حتی مرگ شود.
وی با اشاره به افزایش نزولات آسمانی، رشد انواع قارچها در طبیعت و استفاده ناآگاهانه خانوادهها از قارچهای وحشی اضافه کرد: از طریق ویژگیهای ظاهری، بو و رنگ قارچ نمیتوان به طور قطعی سمی و غیر سمی بودن آن را تشخیص داد و کوچکترین اشتباهی در تشخیص ممکن است منجر به مرگ یا آسیبهای جدی به اعضای بدن شود.
۳۰۰۰ تن قارچ به روش صنعتی در آذربایجان غربی تولید میشود
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی ادامه داد: ۶۶ واحد تولیدی پرورش قارچ خوراکی با ظرفیت تولید ۳۷۰۰ تن در سال در سطح استان فعال است که در حدود ۳ هزار تن به روش صنعتی و مابقی به صورت نیمه صنعتی تولید میشود.
کرامتی اضافه کرد: با توجه به ادامه فصل رویش اینگونه قارچها در عرصههای جنگلی و مرتعی تا اواخر خردادماه سال جاری و عدم امکان تشخیص قارچهای خودرو سمی و غیرسمی، توصیه میکنیم کلیه مصرف کنندگان، قارچهای خوراکی موردنیاز خود را به صورت بسته بندی شده برچسب دار و دارای پروانه بهره برداری از وزارت جهاد کشاورزی که در مراکز و فرشگاه های معتبر کشور عرضه میشوند، کنند.
رئیس مرکز حوادث و فوریتهای پزشکی آذربایجان غربی نیز با اشاره به گرایش مردم طی سالهای اخیر به استفاده از قارچهای رویشی در طبیعت گفت: تشخیص این قارچها از قارچهای خوراکی به راحتی امکانپذیر نیست و مصرف آن نه تنها مسمومیت بلکه تا خطر مرگ نیز پیش میرود.
باقر بهرامی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه هنوز امسال تاکنون گزارشی از مسمومیت با قارچهای خودرو در استان گزارش نشده است اظهارکرد: به علت بارش مناسب باران، قارچهای سمی در مراتع، دامنه کوهها و زمینهای کشاورزی رشد کرده اما بخش قابل توجهی از آنها سمی و غیرقابل استفاده است.
بخش زیادی از قارچهای خودرو در طبیعت سمی هستند
وی با بیان اینکه امسال نیز به دلیل شیوع بیماری کرونا حضور در طبیعت و بیرون از منزل به همراه استفاده نادرست از گیاهان کوهی به خصوص قارچهای رویشی موجب بروز مشکلات و مسمومیتهای شدید در مردم میشود اضافه کرد: علائم مسمومیت با قارچ همچون سایر مسمومیتها با مشکلات گوارشی مانند شکم درد، اسهال و استفراغ شدید آغاز شده و با آسیب رساندن به کبد و کلیهها در مواردی منجر به مرگ میشود.
وی با اشاره به اینکه علائم مسمومیت با قارچ سمی از ۲۰ دقیقه تا چهار ساعت پس از خوردن مشاهده میشود گفت: حالت تهوع، استفراغ، گرفتگی عضلات، اسهال، کاهش سطح هوشیاری، تنگی نفس، یرقان، تشنج و بیحالی یا ضعف از نشانههای مسمومیت با قارچ سمی است.
رویش قارچهای وحشی تا اواخر خردادماه در طبیعت ادامه دارد چه بهتر که از اولین روزهای ابتدایی سال با افزایش آگاهی و اطلاع رسانی در زمینه مصرف این قارچها زمینه عدم استفاده از این قارچها را فراهم کنیم.