به گزارش پایگاه خبری تسریر، آرزوی هر پدر و مادری است که وقتی فرزندشان بزرگ شد آنقدر توانمند باشد تا به قول قدیمی ها بتواند گلیمش را از آب بیرون بکشد که اگر دکتر یا مهندس نشد و شغل دولتی نداشت، از پس راه اندازی یک کسب و کار موفق بربیاید. اما این ایده آل ذهنی ما پدر و مادرها چطور محقق می شود؟
همه روانشناسان به اتفاق معتقدند یکی از مهمترین ویژگی کارآفرینان موفق، داشتن مهارت حل مسئله است. پس مطمئن باشید اگر فرزندتان از کودکی مهارت حل مسئله را نیاموزد، نمی تواند کارآفرین موفقی شود و در هیچ کسب و کاری دوام نمی آورد.
اما حالا که از اهمیت مهارت حل مسئله گفتیم این سوال پیش می آید که چطور این مهارت را به فرزندانمان آموزش دهیم؟ روانشناسان کودک معتقدند والدین باید به کودکان یاد بدهند که خودشان جواب پرسش ها و معضلاتی که روزانه در زندگی با آن مواجه هستند را پیدا کنند،این مقدمه کار است.
یادمان باشد که یادگیری حل مسئله منجر به افزایش خلاقیت کودک، توانمند شدن در ریاضی، افزایش اعتماد به نفس، توانمند شدن در رهبری و مدیریت می شود و داشتن این توانایی ها لازمه راه اندازی هر کسب و کاری است و از نان شب هم واجب تر.
حالا این موضوع چطور محقق می شود؟ روانشناسان راهکارهای مختلفی را برای تقویت مهارت حل مسئله به کودکان پیشنهاد می دهد.
*محیط امن برای حل مسئله کودک فراهم کنید
اول از همه آنکه پدر و مادرها باید از نظر روانی محیطی را فراهم کنند که بچه ها بتوانند آزادانه و بدون ترس از اینکه ممکن است مسخره یا قضاوت شوند راه حلی که برای برطرف کردن مشکل به ذهن شان می رسد را ارائه دهند. فرزندان ما باید بدانند اگر برای مشکلی راه حلی به ذهن شان می رسد، برای پدر و مادر ارزشمند است و باید آنقدر اعتماد به نفس به بچه هایمان بدهیم که آن را به زبان بیاورند. کودک را تشویق کنیدتا علاقه اش به حل مسئله زیاد شود.
*به کودک زمان بدهید
به بچه هایمان زمان بدهیم تا آزمون و خطا کنند و بتوانند راه حل مناسب را کشف کنند. مثلا فلسفه دادن پول تو جیبی به کودک همین آزمون و خطاهاست. کودک در طول زمان یاد می گیرد که چطور می تواند مسایل مالی اش را حل کند .
*به جای کودک مشکلاتش را حل نکنید
بگذارید بچه ها خودشان با مشکلاتشان دست و پنجه نرم کنند. مثلا اگر کودک شما با خواهر یا برادرش سر یک اسباب بازی دعوا می کنند بهشان فرصت بدهید تا خودشان مشکلات را حل کنند و اگر دیدید دعوا ادامه دارد آن وقت مداخله کنید و به آنها کمک کنید تا راه حل را پیدا کنند. خلاصه اینکه لقمه حاضر و آماده دست بچه ها ندهید.
*سرمشق و الگو باشید
اگر شما در موقعیت هایی که در زندگی برایتان پیش می آید سعی کنید زود از کوره در نروید و دنبال راه حل مناسب باشید فرزندتان هم از شما یاد می گیرد که در موقعیت های دشوار آرامش خودش را حفظ کند.
*به کودک اجازه بدهید با پیامدهای طبیعی تصمیم اشتباهش مواجه شود
به کودک اجازه دهید با عواقب کار و تصمیم اشتباهش مواجه شود؟ چطور؟ یعنی بچه را در موقعیت خطرناک بگذاریم؟ خیر. به کودک حق انتخاب بدهید و اجازه بدهید تا با عواقب منفی انتخابش مواجه شود. با یک مثال به شما توضیح می دهیم. مثلا در یک مرکز خرید فرزندتان چشمش به وسیله ای می افتد که به آن نیاز ندارد، اما اصرار به خرید آن دارد وتوصیه شما هم بی فایده است. به او پول اضافه ندهید. بگذارید فرزندتان با پول توجیبی اش، وسیله غیرضروری را بخرد. مطمئن باشید به زودی تاوان این انتخاب اشتباه را می دهد. ممکن است بعد از آن برای خرید وسیله ای که به آن نیاز ضرروری دارد پولی نداشته باشد.
*با این بازی ها مهارت حل مسئله را تقویت کنید
مشاوران کودک معتقدند بازی هایی وجود دارد که می تواند مهارت حل مسئله را در کودکان تقویت کند. در کتاب فروشی های کودک و نوجوان کتاب هایی هست که کودک باید در آن دنبال اشتباهاتی در تصاویر بگردد و یا تصاویر مخفی که کودک باید آن را کشف کند. این کتاب ها را برای فرزندتان بخرید چون مهارت حل مسئله را در آنها تقویت می کند.
پازل هم یکی از بازی ها برای تقویت مهارت حل مسئله است. البته موقع خرید توجه کنید که تعداد قطعات پازل، متناسب با سن و توانایی های کودک باشد. پازل های مکعبی برای بچه های پنج ساله و بالاترپیشنهاد می شود. چون قدرت تجسم کودک را تقویت می کند.
بازی های ساختنی مثل لگوها را هم در سبدخرید بگذارید تابه هدف تان برسید. همین که کودک تلاش می کند قطعه خاصی را برای قسمتی از سازه خودش انتخاب کند تا سازه بتواند درست عمل کند یا شکل مطلوبی به خودش بگیرد باعث پرورش مهارت حل مسئله در کودک می شود.
شما هم می توانید با کودک تان همراهی کنید و در مورد چیزی که می سازد با او گفت و گو کنید. مثلا از او بپرسید اگر بخواهیم ماشین پرنده بسازیم به چه چیزی نیاز داریم؟ این مدل همراهی کردن با کودک در حین بازی می تواند درهای جدیدی را به روی تفکرات کودک باز کند.