به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، دیابت (Diabetes) وضعیتی است که در آن قند خون (گلوکز) بیش از حد بالا باشد و زمانی ایجاد میشود که پانکراس نمیتواند انسولین کافی برای بدن تولید کند. علاوه بر این، ممکن است پانکراس بهطور کلی انسولین تولید نکند یا بدن فرد بهدرستی به اثرات انسولین پاسخ ندهد.
دیابت چیست؟
این بیماری مزمن میتواند افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد. علائم دیابت عبارتاند از:
-
تشنگی و خشکی دهان
-
تکرر ادرار
-
خستگی
-
تاری دید
-
کاهش وزن بیدلیل
-
بی حسی یا سوزنسوزنشدن دست یا پا
-
بهبود آهسته زخمها
-
عفونتهای مکرر پوست یا واژن
زخم پای دیابتی چگونه است؟
زخمهای پا یکی از عوارض شایع دیابت هستند که بهدلیل ترک خوردن بافت پوست و نمایان شدن لایههای زیرین آن ایجاد میشوند. این زخمها بیشتر در زیر انگشتان بزرگ و کف پاها ایجاد میشوند و میتوانند تا استخوانهای پاها نیز گسترش یابند. تمام افراد مبتلا به دیابت ممکن است به زخمهای پا دچار شوند؛ اما مراقبت درست از پاها میتواند به پیشگیری از ابتلا به این علائم کمک کند.
کوچکترین تغییرات در مورد پای خود را به پزشک اطلاع دهید تا مطمئن شوید که مشکل جدی نیست، زیرا زخمهای عفونی در صورت نادیده گرفته شدن میتوانند منجر به قطع عضو شوند.
روشهای پیشگیری از زخم پای دیابتی
بر اساس یک مقاله مروری در سال ۲۰۱۷، تایید شد که بیش از نیمی از زخمهای پای دیابتی عفونی میشوند. علاوه بر این، تقریبا ۲۰ درصد از عفونتهای متوسط تا شدید پا در افراد مبتلا به دیابت منجر به قطع عضو میشود؛ بنابراین مراقبت پیشگیرانه از این عارضه بسیار مهم است.
برای جلوگیری از زخم پای دیابتی توصیه میکنیم اقدامات زیر را انجام دهید:
-
مدیریت قند خون
-
شستوشوی روزانه پاها
-
کوتاه نگهداشتن ناخنهای پا
-
خشک و مرطوب نگه داشتن پاها
-
عوض کردن جورابها بهطور مرتب
-
مراجعه به متخصص پوست برای برداشتن میخچه و پینههای پا
-
پوشیدن کفشهای مخصوص افراد مبتلا به دیابت
-
ضد عفونی کردن پوست اطراف زخم
-
انجام درمانهای آنزیمی
زخم پای دیابتی چگونه درمان میشود؟
روشهای مختلفی برای درمان زخم دیابتی وجود دارد. بهترین روش درمان زخم پای دیابتی عبارت است از:
۱. دارو برای زخم پای دیابتی
اگر عفونت حتی پس از درمانهای پیشگیرانه پیشرفت کند، پزشک از آنتیبیوتیک (Antibiotics)، ضد پلاکت (Antiplatelets) یا داروهای ضد انعقاد (Anticlotting Medications) برای درمان زخم پا استفاده میکند. دقت داشته باشید که طول درمان با این نوع داروها ۷ الی ۱۴ روز است. اگر پس از این مدت، زخمها بهبود پیدا نکردند، باید برای تزریق داروهای قویتر به پزشک مراجعه کنید.
۲. جراحی زخم پای دیابتی
در شرایط حاد، پزشک ممکن است برای بهبود زخم پا جراحی را به افراد توصیه کند. جراح میتواند با تراشیدن استخوان یا از بین بردن ناهنجاریهای پا مانند انگشت چکشی به کاهش فشار اطراف زخم شما کمک کند. همچنین اگر هیچ گزینه درمانی دیگری برای شما اثربخش نبوده است، جراحی میتواند از بدتر شدن زخم یا قطع عضو جلوگیری کند.
۳. درمان زخم پای دیابتی در کودکان
علاوه بر مصرف دارو، تغییر سبک زندگی میتواند به درمان زخمهای پای دیابتی در کودکان کمک کند. برای بهبود سریع زخمهای دیابتی در کودکان میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
-
مصرف غذاهای مغذی و سالم
-
فعالیت بدنی منظم
-
تنظیم سطح قند خون با مصرف دارو و آزمایش گلوکز
-
کاهش قند مصرفی
-
استفاده از کفشهای مناسب
-
بررسی پاهای کودک بهطور روزانه
-
رعایت بهداشت فردی
-
چکاپ سالانه پاها توسط پزشک متخصص
روشهای مراقبت
مراقبت از زخمها در مراحل اولیه زخم پای دیابتی میتواند از بروز علائم شدیدتر مانند قانقاریا جلوگیری کند. برای مراقبت از زخمها میتوانید از روشهای درمانی زیر استفاده کنید:
۱. بهترین پماد برای زخم پای دیابتی
کلوتریمازول (Clotrimazole) یکی از موثرترین پمادها برای پیشگیری و درمان عفونت در زخمهای پای دیابتی است. این دارو به گروه دارویی ایمیدازول تعلق دارد و نوعی پماد ضد قارچ است. سایر پمادهای مفید برای این عارضه عبارتاند از:
-
باسیتراسین (Bacitracin)
-
نئومایسین (Neomycin)
-
پلی میکسین ب (Polymyxin B)
۲. پانسمان زخمهای پای دیابتی
پانسمانهای حاوی آلژینات کلسیم (Calcium Alginates)، بهترین پانسمان برای زخم پای دیابتی هستند. این پانسمانها رشد باکتریها را مهار میکنند. خشک نگه داشتن زخمها و تعویض مکرر پانسمان به بهبود زخمهای دیابتی کمک میکند.
پانسمان زخم نقرهای (Silver Wound Dressing) نیز یکی از پانسمانهای مفید برای زخمهای دیابتی است. این پانسمان ضد میکروب برای مدیریت زخمهایی که دیر التیام مییابند، استفاده میشود. نقره موجود در پانسمان به از بین بردن باکتریها و سایر میکروارگانیسمها کمک میکند و به روند بهبود زخم سرعت میبخشد.
علاوه بر این، پزشک ممکن است برای بهبود زخمهای شخص، پانسمان هیدروژل (Hydrogel Dressing) را برای او تجویز کند. این پانسمان با مرطوب نگه داشتن زخم و ایجاد سد در برابر عفونت به بهبودی زخمها کمک میکند. همچنین، اگر فرد بیمار پوست حساسی داشته باشد، پزشک برای جلوگیری از ایجاد واکنشهای آلرژیک ممکن است باند غیر چسبنده (Non-Adhesive Bandage) برای او تجویز کند.
تسریر مراقب سلامتی شماست!