به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، این نوع دیابت که با نام دیابت حساس هم شناخته میشود نیاز به کنترل مداوم دارد. زیرا فرد دائما با نوسانات قند خون همچون هیپوگلیسمی (قندخون پایین) و هیپرگلیسمی (قندخون بالا) مواجه است.
دیابت شکننده نوع نادری از قند خون ناپایدار است و کنترل آن بهدلیل عدم پیشبینی دورههای نامنظم کمی دشوار خواهد بود. از همینرو اکثر افراد مبتلا به دیابت ناپایدار برای درمان و مدیریت باید در بیمارستان بستری شوند.
علت ابتلا به دیابت شکننده
دیابت ناپایدار زمانی رخ میدهد که نتوان بهراحتی سطح قند خون بدن را کنترل کرد. عوامل اثرگذار و اصلیترین علت ابتلا به دیابت شکننده را میتوان در موارد زیر جستجو کرد:
-
بیماری سلیاک(Celiac): بیماری خودایمنی اثرگذار بر روده
-
اختلالات خوردن (Eating Disorders): روابط ناسالم فرد با غذا، وزن و ظاهر خود
-
گاستروپارزی (Gastroparesis): عدم توانای معده برای تخلیه غذا بهدلیل آسیب عصبی
-
کمکاری تیروئید و نارسایی آدرنال: عدم تعادل هورمونی
-
استرس، اضطراب و افسردگی: مقاومت بدن در مقابل انسولین
-
مشکل جذب انسولین: عدم عملکرد صحیح بدن در جذب انسولین یا مواد مغذی از غذا
-
مصرف مواد مخدر یا الکل: برهم زدن تعادل بدن
علائم دیابت شکننده یا ناپایدار
فرد مبتلا به دیابت حساس یا brittle diabetes بدون دلیل مشخصی دچار نوسانات قند خون میشود. این تغییرات ناگهانی و مداوم به شکل بالا رفتن سطح گلوکز (hyperglycemia) و افت قندخون (hypoglycemia) ظاهر میشوند.
درمان دیابت شکننده
گزینههای درمانی عبارتند از:
۱. مدیریت دیابت ناپایدار
برای درمان این بیماری ابتدا لازم است همچون قند خون نوع ۱ به مدیریت دیابت شکننده بپردازید. این کار با کنترل سطح گلوکز خون و نگه داشتن آن در محدوده سالم انجام میشود.
معمولا پزشک متخصص غدد برای مدیریت دیابت شکننده یا کنترل قند خون نوع۱ انسولین تجویز خواهد کرد و فرد را به رعایت رژیم غذایی اصولی به همراه انجام فعالیت بدنی منظم تشویق میکند.
همچنین شرایط زمینهای که احتمال بروز بیماری قند خون حساس را افزایش میدهد، همچون استرس و وضعیت سلامت روانی فرد مورد بررسی قرار میگیرد. در صورت لزوم شخص مبتلا به دیابت حساس ابتدا از لحاظ عوامل روانشناختی درمان خواهد شد.
۲. درمان پزشکی
درمان پزشکی دیابت ناپایدار متناسب با علت بروز آن انتخاب خواهد شد. در مواقع حاد احتمال استفاده از دستگاهها و فناوریهای جدید وجود دارد. آنها شامل موارد زیر میشوند:
مانیتور مداوم گلوکز
این ابزار برای اندازهگیری سطح گلوکز خون در فاصله زمانی مشخص زیر یا روی پوست قرار میگیرد و دارای حسگرهای مخصوصی است. سیگنالهای ارسالی برای مانیتور فرستاده میشود و بدین صورت میتوان از بالا بودن یا افت قند خون بیمار مطلع شد.
پمپ انسولین
دستگاه کوچکی است مخصوص تنظیم میزان انسولین بدن که در طول روز به شما متصل خواهد بود.
پیوند پانکراس
در صورتی که پانکراس شما تحت هیچ شرایطی انسولین ترشح نکند، از روش جراحی پیوند استفاده میکنند تا لوزالمعده با پانکراس جدید باعث تحریک تولید انسولین شود.
پیوند سلول جزایری
در این روش جراح فوق متخصص داخلی سلولهای سالم را از لوزالمعده فرد متوفی اهداکننده به کبد شخص بیمار تزریق میکند.
پیشگیری از دیابت شکننده
بیماری دیابت حساس یا ناپایدار افت و بالا رفتن ناگهانی اما بهطور مداوم سطح قند خون بدن است. به همین دلیل در اکثر مواقع نمیتوان از این بیماری پیشگیری کرد.
اما کنترل منظم سطح گلوکز خون و انجام تمامی دستورالعملهای توصیه شده از طرف پزشک فوق تخصص غدد میتواند به مدیریت دیابت شکننده و جلوگیری از عوارض جبرانناپذیر آن کمک کند.
بهطور کلی رعایت موارد زیر برای پیشگیری از brittle diabetes مهم هستند:
-
پیروی از رژیم غذایی کم قند و کربوهیدرات
-
فعالیت بدنی منظم
-
حفظ تناسب اندام
-
مصرف منظم داروهای دیابت طبق دستور
-
آزمایش مداوم قند خون
تسریر مراقب سلامتی شماست!