به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، درمان وسواس ضروری است، اما از آن مهمتر آشنایی با این بیماری و علائم آن است. اختلال وسواس که به OCD هم معروف است نوعی اختلال روانی بوده که افراد در سنین مختلف را تحت تاثیر خود قرار میدهد. این اختلال منجر به ایجاد افکار، نگرانی ها یا تردیدهایی غیرمنطقی شده که اگر هم قابل درمان نباشند، قابل کنترل خواهند بود. پزشکان بسته به نوع و شدت این بیماری درمانی مناسب با شرایط فرد را پیشنهاد میدهند. شروع تمامی درمانها مستلزم مشورت با یک پزشک و تشخیص درمان مناسب توسط چنین فردی است.
درمان وسواس چیست؟
درمانهای اساسی و اصلی بیشتر بیماران مبتلا به OCD در مرحله اول شامل پیشگیری و پس از آن دارو درمانی و گفتار درمانی است. اما این تمام راههای پیش روی شما برای درمان وسواس نیست. ما در ادامه این مطلب روشهای درمان بیماری وسواس را به صورت گستردهتری توضیح دادهایم.
درمان انواع وسواس
وسواس انواع مختلفی دارد و به موازات آن هر کی از این انواع بیماری وسواس، درمان خاص خود را دارند. در ادامه به توضیح این موارد به شکل دقیقتر پرداختهایم:
۱. درمان وسواس فکری
اختلال وسواس فکری اجباری ممکن است درمان نشود. اما روشهای درمانی میتوانند به کنترل علائم این بیماری کمک کنند. با این اتفاق، ابتلا به بیماری وسواس بر زندگی روزمره چیره نخواهد شد.
بسته به اینکه OCD شما چقدر جدی است، ممکن است به درمان طولانی مدت، مداوم یا شدیدتری نیاز داشته باشید. دو درمان اصلی برای OCD روان درمانی و دارو درمانی هستند. (روان درمانی به عنوان گفتار درمانی هم شناخته میشود.) اغلب اوقات برای درمان وسواس فکری، ترکیبی از هر دو درمان مؤثرتر است.
۲. درمان وسواس فکری آسیب زدن به دیگران
وسواس فکری آسیب زدن به دیگران یک نوع فرعی رایج از وسواس است که باعث ایجاد افکار و تصاویر سوقدهنده برای مزاحمت ناخواسته یا آسیب رساندن به خود یا دیگران میشود. به این وسواس، “O” در OCD میگویند. به طور کلی، افکار مربوط به آسیب را همیشه باید جدی گرفت؛ چرا که میتواند ترسناک و خطراتی به همراه داشته باشد.
۳. درمان وسواس جنون
وسواس جنون نوعی از این اختلال است که فرد با حالت افراط کاری را به صورت مداوم انجام میدهد. برای درمان وسواس جنون هم میتوان بر حسب شدت بیماری و بنا به تشخیص پزشک به سراغ روشهایی از جمله دارو درمانی و درمان شناختی رفتاری رفت. این موارد میتوانند در بهبود شرایط بیماری بسیار موثر باشند.
۴. درمان وسواس شستشو
در وسواس شست و شو، فرد بیمار دچار ترس از آلودگی اجسام و محیط بوده و دائما در تلاش برای برای رفع آن است. این تلاش به شکل شستشوی مکرر دست یا بدن، اشیا و محیط اطراف ظاهر میشود. پزشکان، روانپزشکان و روانشناسان تعدادی درمان مختلف برای وسواس شستشو پیدا کردهاند که میتواند علائم شما را کاهش داده و عملکرد روزانه شما را بهبود بخشد. این درمانها شامل موارد زیر میشوند:
-
درمان شناختی رفتاری
-
قرار گرفتن در محیط و سعی بر عدم تکرار عادات همیشگی
-
دارو درمانی
-
تحریک مغز
-
تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال
۵. درمان وسواس مو کندن
درمان وسواس مو کندن شامل موارد زیر است:
-
آموزش تغییر رفتار و عادت در فرد مبتلا. مثلا به او آموزش داده میشود در شرایطی که به سراغ موها میرود دست خود را مشت کند تا از این کار خودداری شود.
-
آموزش خود کنترلی و بازداری خود از کندن موها.
-
شناخت دلایلی که شما را به سمت کشش موها میبرد و اصلا این تفکرات.
-
استفاده از درمانهایی که به سایر بیماریهای سلامت روان که اغلب همراه با تریکوتیلومانیا رخ میدهند کمک میکند مانند افسردگی، اضطراب، مشکلات مصرف الکل یا مواد مخدر.
۶. درمان وسواس در تصمیم گیری
۲ درمان اصلی برای وسواس در تصمیم گیری وجود دارد که عبارتند از:
-
گفتار درمانی: معمولاً نوعی درمان است که به شما کمک میکند با ترسها و افکار وسواسی خود رو به رو شوید بدون اینکه آنها را با اجبار درست کنید.
-
دارو درمانی: معمولا با مصرف داروهای ضد افسردگی همراه است. البته ممکن است پزشک داروهای دیگری را هم تجویز کند.
۷. درمان وسواس ترس از مرگ و بیماری
درمان شناختی رفتاری به شما کمک میکند تا طرز فکر خود را در مورد مرگ تغییر دهید و آن را برای خود ترسناک جلوه ندهید. شما در صورت ابتلا به وسواس ترس از بیماری و مرگ ممکن است باورهای غیر واقعی درباره مرگ داشته باشید، مثلا احساس اینکه مرگ “ناعادلانه” است یا اینکه مردن همیشه دردناک است. اما روش درمان شناختی رفتاری به مدیریت این علائم کمک خواهد کرد.
۸. درمان وسواس تقارن
مانند انواع دیگر وسواس، وسواس تقارن را میتوان با درمان شناختی-رفتاری (CBT)، به ویژه با رویکردهای درمانی به نام پیشگیری از مواجهه با پاسخ (ERP) و درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی درمان کرد.
۹. درمان وسواس تکراری
مانند بسیاری دیگر از انواع وسواس، برای درمان وسواس تکراری هم روشهای روان درمانی و دارو درمانی موثر خواهند بود. در بعضی موارد هم بنابر تشخیص پزشک ترکیبی از هر دو این درمانها اثربخش خواهد بود.
۱۰. درمان وسواس جنایت
برخی از افراد دچار وسواس جنابت هستند. به این افراد توصیه میشود که برای کنترل و درمان این نوع وسواس به موارد زیر توجه بیشتری داشته باشند:
-
از زمان غسل کردن کم کند.
-
تعداد دفعات غسل کردن را کم کند.
-
در صورتی که دچار اضطراب شد مجددا به سمت غسل کردن رو نیاورد.
۱۱. درمان وسواس جوانان
جوانان هم ممکن است به انواع وسواس دچار شوند. پس از مراجعه به متخصص، برای جوانان روشهای مختلفی از جمله دارو درمانی، درمان شناختی رفتاری، شوک و… در نظر گرفته میشود.
۱۲. درمان وسواس کودکان
شاید برایتان عجیب باشد اما کودکان هم دچار وسواس میشوند. در درمان وسواس کودکان مهارتهای مقابله و آرامش برای مواجهه با اضطراب در مرحله اول در نظر گرفته میشود. کودکان یاد میگیرند که چگونه با ترسهای خود رو به رو شوند.
برای تشخیص دقیق و درمان به موقع بیماری وسواس به یک پزشک متخصص اعصاب و روان (روانپزشک Psychiatrist) مراجعه کنید.
تسریر مراقب سلامتی شماست!