به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، پلیکا یک کلمه لاتین به معنای “تا” است. این اصطلاح صرفاً یک اصطلاح توصیفی است. هیچ شواهد تجربی مبنی بر اینکه تاخوردگی واقعی پوشش سینوویال هرگز رخ داده است وجود ندارد. پیچهای سینوویال ساختارهای طبیعی هستند که در بسیاری از زانوها یافت میشوند. در شرایط عادی، این پلیکاها با هیچ شرایط دردناکی همراه نیستند.
فیزیولوژی برای شناخت جایگاه سندروم پلیکا
لایههای سینوویال چینهای بقایای جنینی غشای سینوویال هستند. در جنین، غشای سینوویال نازک مفصل زانو را به سه قسمت داخلی، جانبی و کشکک تقسیم میکند. در ماه پنجم رشد جنین، پارتیشنها معمولاً تحلیل میروند و مفصل زانو تبدیل به یک حفره میشود. انحطاط ناقص یک یا چند غشا میتواند منجر به تشکیل پلیکا شود. بیشتر چینهای سینوویال حاوی مقدار قابلتوجهی الاستین و بافت آرئولار هستند و بنابراین قابل گسترش و بدون علامت هستند.
بسیاری از آنها در طول روشهای آرتروسکوپی معمولی که به دلایل دیگر انجام میشوند شناسایی میشوند و اغلب یک یافته تصادفی با اهمیت بالینی نامشخص هستند.
پلیکا را میتوان در هر جایی از مفصل زانو یافت. پلیکای فوق کشککی داخلی و پلیکای فوق کشکک جانبی کمتر رایج هستند. پلیکاهای روی کندیل داخلی فمورال، پلیکا داخلی یا قفسهای نامیده میشوند. این ناحیه بیشتر مستعد تروما و تحریکات بعدی است. هنگامی که زانو کشیده میشود، کشکک از جنبههای داخلی کندیلهای فمورال محافظت میکند. با این حال، هنگامی که زانو خم میشود، کندیل داخلی آسیب پذیرتر است. التهاب پلیکا با ضخیم شدن بعدی به دلایل مختلف ممکن است باعث تحریک و فرسایش موضعی غضروف هیالین زیرین کندیل شود.
سندروم پلیکا زانو چیست؟
پلیکا اصطلاحی است که برای توصیف چین در پوشش مفصل زانو استفاده میشود. پوشش داخلی مفصل زانو را چیزی بیش از یک آستین بافت تصور کنید. این آستین از بافت از بافت سینوویال تشکیل شده است، مادهای نازک و لغزنده که تمام مفاصل را میپوشاند. آستین سینوویال بافت دارای چینهایی از مواد است که حرکت استخوانهای مفصل را بدون محدودیت امکان پذیر میکند. چهار چین سینوویال پلیکا در زانو یافت میشود، اما به نظر میرسد تنها یکی از آنها باعث ایجاد مشکل میشود. به این ساختار پلیکای داخلی میگویند. پلیکای داخلی به انتهای پایینی کاسه زانو متصل میشود و به طرفین میرود تا به انتهای پایینی استخوان ران در کنار مفصل زانو نزدیک به زانو دیگر متصل شود.
علائم سندروم پلیکا
علائم اولیه سندرم پلیکا درد است. همچنین ممکن است هنگام خم شدن زانو، به دلیل مالش پلیکای ضخیم شده روی لبه استخوان ران، در امتداد داخل زانو احساس ضربه خوردن ایجاد شود. اگر پلیکا به شدت تحریک شده باشد، ممکن است زانو متورم شود. درد ناشی از سندرم پلیکا معمولاً زمانی رخ میدهد که زانو از حالت خمیده یا خمیده به حالت صاف، صاف شود.
علت سندروم پلیکا
پلیکا زمانی که تحریک شود باعث ایجاد مشکل میشود. با گذشت زمان، پلیکا میتواند توسط تمرینات خاص، حرکات تکراری یا زانو زدن تحریک شود.
فعالیتهایی که به طور مکرر زانو را خم و راست میکنند، مانند دویدن، دوچرخه سواری، یا استفاده از دستگاه بالا رفتن از پله، میتوانند پلیکا داخلی را تحریک کرده و باعث سندرم پلیکا شوند. اگر زانو آسیب دیده باشد، پلیکا و بافت سینوویال اطراف پلیکا متورم شده و دردناک میشود. آسیب اولیه ممکن است بعداً منجر به زخم و ضخیم شدن بافت پلیکا شود. چین ضخیم و زخمی پلیکا ممکن است بعداً مشکلاتی را ایجاد کند.
درمان سندروم پلیکا زانو
درمان غیر جراحی سندروم پلیکا
در بسیاری از موارد، سندرم پلیکا را میتوان با درمانهای غیرجراحی مدیریت کرد. این شامل:
-
استراحت: برای تقویت بهبودی، از فعالیتهایی که منجر به شعله ور شدن شما میشود اجتناب کنید.
-
استفاده از کمپرس یخ یا سرد: یخ زدن روی زانو به کاهش درد و التهاب کمک میکند. هر سه ساعت یکبار به مدت ۱۵ دقیقه از کمپرس سرد استفاده کنید.
-
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs): داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم به کاهش التهاب و ناراحتی کمک میکنند.
-
تزریق استروئید: درمانگر ممکن است تزریق کورتیکواستروئید را برای کاهش درد زانو توصیه کند.
-
ورزشهایی برای تقویت عضله چهار سر ران: افرادی که عضله چهار سر ران ضعیفی دارند بیشتر در معرض ابتلا به سندرم پلیکا هستند. ورزشهایی که عضلات چهارسر ران شما را هدف قرار میدهند میتوانند به کاهش خطر کمک کنند.
درمان سندروم پلیکا با جراحی
اگر علائم سندرم پلیکا پس از ۳ تا ۶ ماه درمان غیر جراحی برطرف نشد، پزشک ممکن است جراحی را توصیه کند.
جراحی برای سندرم پلیکا به روش آرتروسکوپی، جراحی سوراخ کلید انجام خواهد شد. برشهای کوچکی در اطراف مفصل زانو ایجاد میشود و یک دوربین فیبر نوری در داخل زانو قرار میگیرد تا جراح بتواند مفصل را به طور کامل ارزیابی کند.
از ابزارهای کوچک جراحی برای برداشتن پلیکای ملتهب استفاده میشود که به عنوان برداشتن پلیکا سینوویال شناخته میشود. جراح همچنین یکپارچگی سایر ساختارهای مفصل را بررسی میکند و همچنین ممکن است منیسکتومی را در صورت پارگی در غضروف یا رهاسازی جانبی در صورت سفت شدن رتیناکولوم جانبی انجام دهد.
یک دوره فیزیوتراپی پس از جراحی برداشتن پلیکا سینوویال برای جلوگیری از ایجاد اسکار و اطمینان از بهبودی کامل توصیه میشود. فیزیوتراپی بسیار شبیه به درمان غیر جراحی با هدف بهبود قدرت، حرکت و عملکرد زانو و کاهش هرگونه تورم خواهد بود.
پیشگیری از سندرم پلیکا
اگرچه شما نمیتوانید به طور کلی از سندرم پلیکا جلوگیری کنید، چندین کار وجود دارد که میتوانید برای کاهش خطر انجام دهید. مثلا:
-
از استفاده بیش از حد از مفصل زانو خودداری کنید.
-
هنگام استفاده از برنامههای ورزشی جدید، از سطح راحتی خود آگاه باشید.
-
قدرت و تحرک را در پاها، مچ پا و پاهای خود حفظ کنید.
تسریر مراقب سلامتی شماست!