به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، آزمایش گاز خون (AGB) میزان اکسیژن و دی اکسید کربن موجود در خون و تعادل pH خون را اندازهگیری میکند. برای انجام این آزمایش، نمونه خون از شریان و نه ورید گرفته میشود و پرستار یا پزشک معمولا آن را در شرایط اورژانسی خاصی قرار میدهد.
آزمایش گاز خون
این آزمایش، نوعی تست خون است که در آن سطح اکسیژن و دی اکسید کربن بررسی و محاسبه میشود. میزان اسیدیته و بازی خون یعنی تراز pH خون هم با آزمایش ABG مشخص میشود. بدن به صورت طبیعی میزان اکسیژن و دی اکسید کربن موجود در خون را دقیق تنظیم میکند؛ چرا که کمبود اکسیژن خون (هیپوکسمی) منجر به مشکلات جدی زیادی شده و به اندامهای بدن بهخصوص قلب و مغز آسیب میرساند. پزشک با کمک این آزمایش میتواند شرایط و بیماریهای تاثیرگذار روی سیستم تنفسی، گردش خون و فرایند متابولیسم و گوارش را بهخصوص در شرایط اورژانسی تفسیر کند.
چه زمانی آزمایش گاز خون درخواست می شود؟
در صورتی که پزشک علائم زیر را در فردی مشاهده کند احتمالا درخواست چنین آزمایشی میدهد:
-
حالت تهوع: علت حالت تهوع میتواند مشکلات قلبی یا کلیوی باشد.
-
گیجی
-
مشکل تنفسی و تنگی نفس: بیماریهای مختلفی علت تنگی نفس هستند و باید برای تشخیص آن میزان اکسیژن و دی اکسید کربن خون مشخص شود.
عوارض بالا بودن گاز خون
بالا رفتن دی اکسید کربن در خون باعث به وجود آمدن هیپرکاپنیا یا هیپرکاربیا شده و معمولا بهخاطر مشکلات تنفسی، بیماری ریوی و بیماری مزمن COPD ایجاد میشود. عوارض بالا بودن گاز خون عبارتند از:
-
آپنه خواب
-
اختلال عصبی
-
مشکلات عضلانی
-
آسم: برای پیشگیری از آسم باید سریعا به متخصص ریه مراجعه کنید.
عوارض پایین بودن گاز خون
برهم خوردن تعادل گازهای خونی و پایین آمدن میزان اکسیژن خون باعث به وجود آمدن هیپوکسی شده و عوارض جدی به دنبال دارد ازجمله:
-
افسردگی و اختلال خلقی
-
سردردهای مزمن
-
فشار خون بالا (اختلال در تعادل گازهای خونی میتواند علت فشار خون بالا باشد.)
-
خستگی مزمن
-
فشار خون ریوی (اگر میخواهید بدانید که آیا فشار ریه خطرناک است، این مطلب را مطالعه کنید.)
-
ضربان قلب
-
نارسایی قلبی
نحوه انجام آزمایش گاز خون
برای انجام این نوع از آزمایش باید نمونه کوچکی از شریان مچ دست، کشاله ران، بازو یا خط شریانی گرفته شود. برای آزمایش گاز خون وریدی هم نمونه خون از ورید گرفته میشود. محل تزریق را ضدعفونی میکنند و بعد از اینکه پرستار شریان را پیدا کرد، سوزن را داخل برده و خون را بیرون میکشد.
از آنجایی که شریانها ماهیچه نرمتری نسبت به رگها دارند درد این تست نسبت به درد بیرون کشیدن خون از رگ بیشتر است. پس از گرفتن نمونه خون، سوزن را بیرون کشیده و محل تزریق را پانسمان میکنند. سپس نمونه را حداقل ۱۰ دقیقه بررسی میکنند تا دقت نتیجه عمل تضمین شود.
آزمایش گاز خون (ABG) سطح اکسیژن و دی اکسید کربن در خون، و pH خون را تعیین میکند. این تست که به آن آزمایش گاز خون شریانی میگویند مشخص میکند که ریههای هر فرد تا چه حد توانایی انتقال اکسیژن به خون و دفع دی اکسید کربن از خون را دارد. عدم تعادل گازهای خون نشانه وجود بیماریهایی مثل نارسایی کلیوی، نارسایی قلبی، دیابت کنترل نشده، مسمومیت شیمیایی، مسمومیت دارویی و خونریزی داخلی است که پزشک در صورت تشخیص این عدم تعادل آزمایش را برای شروع درمان تجویز میکند.
تسریر مراقب سلامتی شماست!