به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، بازی درمانی به کودکان کمک میکند مسئولیتپذیری بیشتری در قبال رفتارها و همچنین استراتژیهای موفقتری در زمان رو در رویی با شرایط مختلف زندگی داشته باشند. همچنین به آنها میآموزد که راه حلهای جدید و خلاقانه برای مشکلات داشته باشند و احترام خود و دیگران را حفظ کنند. بازی درمانی به دنبال ایجاد تعادل بین بازی نمادین و بیان زبانی است، به نحوی که متناسب با سن کودک و برای آنها مفید باشد. این روش درمانی به طور گستردهای در درمان مشکلات عاطفی و اختلالات رفتاری کودکان استفاده میشود زیرا به طور کامل نیازهای آنها را برآورده میسازد.
بازی درمانی چیست؟
بازی درمانی روشی است که از بازی برای کشف و مقابله با مسائل روانی استفاده میکند. میتوان از این روش درمانی بهتنهایی یا همراه با سایر درمانها و داروها استفاده کرد. بازی درمانی میتواند به بزرگسالان و کودکان، بهویژه آنهایی که دارای مشکلات روانی و عاطفی هستند، کمک کند. برای کودکانی که از بدرفتاری یا بی توجهی رنج میبرند هم این روش بسیار مفید خواهد بود. علاوه بر این موارد، میتوان از این روش درمانی برای مقابله با اضطراب، استرس، عصبانیت و رفتارهای چالش برانگیز کمک گرفت.
روش های بازی درمانی
بازی درمانی فارغ از کاربردی که برای درمان کودکان و حتی بزرگسالان دارد، دارای انواع مختلفی است. انواع بازی درمانی عبارتند از:
-
بازی درمانی کودک محور (CCPT)
-
بازی درمانی دستوری
-
بازی درمانی فرزندی
-
بازی درمانی گروهی
-
بازی درمانی شناختی-رفتاری
-
بازی درمانی مبتنی بر دلبستگی
-
بازی درمانی مبتنی بر تروما
-
بیان عاطفی
فواید بازی درمانی
بازی درمانی فواید بسیاری به همراه دارد که برخی از مهمترین آنها عبارتند از:
-
حل مسائل و مشکلات
-
افزایش عزت نفس
-
تقویت مهارتهای اجتماعی
-
تسکین استرس
-
توسعه مکانیسم مقابله
-
کاهش رفتارهای منفی
-
افزایش تابآوری
-
افزایش خودشناسی
-
بهبود اختلال اضطرابی
-
کنترل و تنظیم رفتار
-
بهبود ارتباط
-
افزایش خلاقیت
-
تجربه احساس کنترل
-
تقویت مسئولیتپذیری
انواع تکنیک بازی درمانی
بازی درمانی انواع مختلفی دارد. انواع مختلف آن عبارتند از:
بازی درمانی فعال (Active play therapy)
بازی درمانی فعال یا دستوری رویکردی عملی اتخاذ میشود و کودک از طریق بازی هدایت میشود.
بازی درمانی غیر فعال (Stimulus situation)
بازی درمانی غیرفعال نوعی بازی درمانی غیرمستقیم است که در آن از محیطی کمتر کنترلشده استفاده میکنند.
بازی درمانی برای درمان چه اختلالاتی مفید است؟
اختلالات زیادی وجود دارند که بازی درمانی به برطرف کردن آنها کمک میکند. هر یک از این اختلالات را در ادامه بیشتر توضیح دادهایم:
۱. تاثیر بازی درمانی بر اختلالات رفتاری کودکان
بازی درمانی باعث ارتقای رفتار کودک و کاهش اضطراب میشود. این روش مشکلات رفتاری درونی و بیرونی کودک و همچنین سازگاری اجتماعی او را بهبود میبخشد.
۲. بازی درمانی برای کودکان خجالتی
برای یک کودک خجالتی یا ساکت، این روش کمککننده خواهد بود. کودک به کمک بازی درمانی به محیط اجتماعی اعتماد میکند. همچنین به بچههای ساکت کمک میکند تا با دور شدن از موقعیتها یا تعاملات اجتماعی که ممکن است برایشان نگرانکننده به نظر برسد، قویتر شوند.
۳. بازی درمانی کودکان اوتیسم
بازی درمانی به کودکان مبتلا به اوتیسم کمک میکند تا در بازیهای مورد علاقه خود شرکت کنند. این شیوه بیان کودک را با استفاده از اسباببازیها یا فعالیتهای انتخابی تغییر داده و اثرات منفی ناشی از استفاده نادرست از کلمات را کاهش میدهد.
۴. بازی درمانی در کودکان پرخاشگر
بازی درمانی برای کمک به کودکان دارای رفتار پرخاشگرانه استفاده میشود. این روش بر آموزش روشهای جدید برای مدیریت احساسات پرخاشگرانه و نشان دادن رفتارهای اجتماعی مناسبتر تمرکز دارد.
۵. بازی درمانی کودکان بیش فعال
جلسات بازی درمانی برای افزایش همکاری، شجاعت، مسئولیتپذیری و خودکنترلی برای توسعه مهارتهای اجتماعی در کودکان مبتلا به ADHD طراحی شده است. در طول جلسات از روشهای نمایشی، نقش آفرینی و مشارکتی برای آموزش به این کودکان استفاده میشود.
۶. بازی درمانی اضطراب کودکان
بازی درمانی برای کاهش اضطراب کودکان بسیار موثر است. بازی به کودکان کمک میکند تا اضطراب خود را کنترل و کاهش دهند.
تسریر مراقب سلامتی شماست!