به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، کاهش شنوایی یا کری که بهتدریج با افزایش سن اتفاقبیفتد، رایج است. کمشنوایی ۳ نوع هدایتی، حسی – عصبی و مختلط دارد. افزایش سن و مواجهه مستمر با صداهای بلند، هر دو در کاهش شنوایی دخیل هستند. سایر فاکتورها مانند ترشحات بیشازاندازه گوش، میتوانند موقتا کیفیت هدایت صدا را کاهش دهند. اغلب نمیتوان علل کاهش شنوایی را درمان کرد، اما میتوان با درمان و آموزش، چیزی که شنیده میشود را بهبود بخشید.
علائم همراه با کاهش شنوایی کدامند؟
علائم و نشانههای کاهش شنوایی یا کری شامل کاهش صداها در صحبتها، دشواری در درک کلمات، مخصوصا در اماکن شلوغ با صداهای اضافی زیاد، بهسختی شنیدن حروف صامت، درخواست مکرر از بقیه برای شمردهتر، واضحتر و بلندتر صحبتکردن است.
بهعلاوه نیاز به بلندکردن صدای تلویزیون و رادیو، دوری از مکالمات، اجتناب از برخی فعالیتهای اجتماعی میشود. همچنین کاهش شنوایی، مخصوصا در افراد مسن، میتواند باعث افسردگی و تنهایی شود. ضمنا، ممکن است کاهش شنوایی باعث اختلال شناختی شود.
بهطورکلی علائم کمشنوایی را میتوان بهصورت زیر بیان کرد:
-
خفهشدن صدای دیگران
-
مشکل در درک کلمات بهویژه در مکانهای شلوغ
-
مشکل در شنیدن صامتها
-
این افراد اغلب از دیگران میخواهند آهستهتر و واضحتر صحبتکنند.
-
نیاز به افزایش صدای تلویزیون
-
کنارهگیری از مکالمات
-
اجتناب از برخی محیطهای اجتماعی.
دلیل کاهش شنوایی چیست؟ (علت کم شنوایی ناگهانی-علت کم شنوایی در جوانان)
گوش از ۳ بخش اصلی تشکیل شدهاست. امواج صوتی از میان گوش خارجی عبور کرده و باعث لرزش پرده صماخ میشوند. پرده صماخ و ۳ استخوان کوچک گوش میانی، لرزش را حین انتقال به گوش داخلی تقویتمیکنند. در گوش داخلی، لرزش از میان مایعات ساختار حلزون شکل (کوکلئا) عبور میکند. طی این حرکت لرزش به پیامهای عصبی تبدیل شده و به مغز منتقل میشود. مغز این پیامها را به صدا تبدیل میکند.
-
آسیب گوش داخلی: افزایش سن و مواجهه با صدای بلند، ممکن است باعث فرسودگی ساختارهای عصبی در کوکلئا شود. این فرسودگی باعث افت کارایی آنها برای انتقال پیام به مغز شده و کاهش شنوایی ایجاد میشود. صداهای با فرکانس بالا، ممکن است کاهش یافته به نظر بیایند؛ بنابراین برای فرد دشوار است که لغات را از همهمه اطراف درک کند.
-
تولید تدریجی ترشحات گوش: ترشحات گوش میتواند کانال گوش را مسدود کرده و از هدایت امواج صوتی جلوگیری کند.
-
عفونت گوش و رشد غیرطبیعی استخوانی یا تومورها: هر کدام از این موارد در گوش میانی یا خارجی، میتوانند باعث کاهش شنوایی شوند.
-
پاره شدن پرده صماخ (پرفوراسیون غشا تیمپانیک): صداهای انفجاری بلند، تغییرات ناگهانی در فشار، ضربهزدن به پرده صماخ با شی خارجی و عفونت میتواند باعث پارهشدن پرده صماخ شده و شنوایی را تحتتاثیر قراردهد.
علت کاهش شنوایی ناگهانی چیست؟
علت دقیق کمشنوایی یا ناشنوایی ناگهانی مشخص نیست. اما در برخی از افراد که با این مشکل مواجه شدهاند، یکی از علل زیر شناسایی شدهاست:
-
عفونت باکتریایی
-
عفونت ویروسی
-
اختلالات گوش داخلی بهویژه بیماری منیر
-
میگرن
-
تومور
-
آسیب یا ضربه به سر
علت ناشنوایی یک گوش کدام است؟
گاهی تنها یک گوش دچار کاهش شنوایی یا ناشنوایی میشود. معمولا بیماریها و اختلالات زیر یک گوش را درگیر کرده و متخصص باید باتوجهبه دیگر علائم از میان این بیماریها، تشخیص دهد که کدام مورد احتمال بیشتری دارد.
-
بیماری منیر
-
نوروم آکوستیک
-
عفونت ویروسی یا باکتریایی
-
آسیب فیزیکی به گوش
-
ضربه به سر
-
اختلالات سیستم گردش خون
-
اختلالات ژنتیکی یا ارثی.
چه داروهایی باعث کاهش شنوایی میشود؟
برخی داروها: داروهایی از جمله آنتیبیوتیک جنتامایسین، سیلدنافیل (ویاگرا)، و داروهای شیمیدرمانی خاصی، میتوانند باعث آسیب گوش داخلی شوند. شنیدن صدای زنگ در گوش یا کاهش شنوایی، با مصرف دوزهای بسیار بالای آسپرین، سایر مسکنها، داروهای ضدمالاریا و لوپ دیورتیکها ممکن است موقتا اتفاقبیفتند.
درمان کاهش شنوایی یا درمان ناشنوایی چگونه انجام می شود؟ (آیا ناشنوایی درمان دارد)
درمان به عامل زمینهای بستگی دارد:
-
تمیز کردن انسداد ناشی از ترشحات: با برطرف شدن انسداد ناشی از ترشحات گوش، یکی از علل برگشتپذیر کاهش شنوایی برطرف میشود. جرم گوش گاهی باعث کاهش شنوایی شده و این مشکل برگشتپذیر است. پزشک با استفاده از ساکشن یا ابزار کوچک جرم گوش را پاکسازی میکند.
-
عمل جراحی: برخی علل کاهش شنوایی، نظیر اختلالات پرده صماخ یا استخوانها، میتوانند با عمل جراحی درمان شوند. ناهنجاریهای پرده گوش یا استخوان شنوایی با جراحی درمان میشوند. اگر در گوش خود عفونتهای مکرر دارید و مایع از آنها خارج میشود، پزشک لوله کوچکی را وارد میکند که باعث تخلیه گوش میشود.
-
ابزارهای کمکی: اگر علت کاهش شنوایی آسیب به گوش داخلی باشد، ابزارهای کمکی میتوانند مفید باشند. شنواییسنجی میتواند برای انتخاب از میان گزینههای موجود راهنمایی کند.
-
سمعک: اگر مشکل از گوش داخلی باشد و به این قسمت آسیب وارد شدهباشد، شنواییسنج میتواند با یک سمعک مناسب مشکل را برطرف کند. این روش محبوبترین روش درمان بوده که بسیاری از افراد از آن استفادهمیکنند.
-
کاشت حلزون: برای افرادی که کاهش شنوایی شدیدی دارند و ابزارهای کمکی برای آنها مفید نبوده، میتواند کمککننده باشد. اگر کمشنوایی شدید باشد و سمعک معمولی جوابگو نباشد، کاشت حلزون میتواند گزینه خوبی باشد. سمعک صدا را تقویت میکند و آن را به گوش داخلی میرساند. اما کاشت حلزون قسمت آسیبدیده گوش را دور زده و مستقیما عصب شنوایی را تحریک میکند.
پیشگیری از کم شنوایی امکان پذیر است؟
برخی اقدامات میتوانند در جلوگیری از کم شنوایی در اثر افزایش سن موثر باشند. این اقدامات عبارتند از:
-
از گوشهای خود محافظت کنید. هر چه کمتر در معرض صداهای بلند باشید و به طریقی شدت صداها را کاهش دهید، میتواند در جلوگیری از کم شنوایی موثر باشد. بهعنوانمثال از گوشگیرهای پلاستیکی در محل کار استفادهکنید.
-
آزمایشهای مربوط به شنوایی را انجام دهید. اگر در محیطهایی با صدای بلند کار میکنید، هرچند وقت یکبار تستهای شنوایی را نزد متخصص انجام دهید. اگر مشکلی داشتهباشید، متخصص با برخی اقدامات از پیشرفت آن جلوگیری میکند.
-
از تفریحات خطرناک دوری کنید. برخی از فعالیتها مانند شکار، تیراندازی یا گوشدادن به کنسرتهایی با صدای خیلی بلند به گوش آسیب میزنند.
تسریر مراقب سلامتی شماست!