به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، بیشتر بانوان در طول زندگی دچار این بیماری خوشخیم میشوند، اما در اغلب موارد علائم به قدری ناچیز است که نیازی به درمان نیست. بااینحال فیبروم رحم میتواند علائمی همچون خونریزی شدید قاعدگی، کمردرد، تکرر ادرار و درد در حین رابطه جنسی را به دنبال داشتهباشد.
درمان دارویی فیبروم رحم ساب سروزال و انواع دیگر
برخی از داروهای کنترلکننده سطح هورمون میتوانند باعث کوچکشدن میومها و درمان فیبروم رحم شوند. برای مثال آگونیستهای هورمون آزادکننده گنادوتروپین (GnRH) مانند لوپرولید (لوپرون)، باعث کاهش سطح استروژن و پروژسترون شما میشود. این داروها در نهایت قاعدگی را متوقف میکنند و فیبرومها را کوچک میکنند.
همچنین آنتاگونیستهای GnRH به کوچکشدن فیبرومها کمک میکنند. این داروها با متوقفکردن بدن شما از تولید هورمون محرک فولیکول (FSH) و هورمون لوتئینکننده (LH) کار میکنند. گانیرلیکس استات و ستررولیکس استات نمونهای از این داروها هستند. برخی از داروهای دیگر میتوانند به کنترل خونریزی و درد در دوران قاعدگی کمککنند، اما نمیتوانند فیبروم رحم را کوچک کنند یا از بین ببرند. برای کاهش علائم میتوانید از داروهای زیر استفاده کنید:
-
استفاده از دستگاه داخل رحمی (IUD هورمونی) که هورمون پروژسترون را آزاد میکند
-
مسکنهای ضدالتهابی بدون نسخه (OTC) مانند ایبوپروفن
-
قرصهای ضد بارداری.
-
قرص ویتاگنوس
۱. درمان فیبروم با متفورمین
در یک مطالعه آزمایشگاهی، مشخص شد که متفورمین به طور قابل توجهی از تکثیر سلولهای فیبروم جلوگیری میکند. این اثر ممکن است به دلیل تأثیر متفورمین بر مسیرهای سلولی مرتبط با بقا و تکثیر سلولها باشد. به علاوه، متفورمین ممکن است با کاهش وزن و کاهش سطوح استروژن داخلی بدن نیز به کاهش علائم فیبروم کمک کند. با این حال، استفاده از متفورمین برای درمان فیبرومهای رحمی همچنان نیاز به تحقیقات بیشتر و تأییدهای بالینی دارد. بنابراین، قبل از شروع هر گونه درمان جدید، مشاوره با پزشک متخصص ضروری است تا مطمئن شوید که این روش درمانی برای وضعیت خاص شما مناسب است.
۲. امپول دیفرلین برای درمان فیبروم
دیفرلین (Diphereline)، که حاوی تریپتورلین است، یک آگونیست هورمون آزادکننده گنادوتروپین (GnRH) است که برای درمان فیبرومهای رحمی استفاده میشود. این دارو با کاهش تولید استروژن در بدن عمل میکند، که به کاهش اندازه فیبرومها و کنترل علائم مرتبط با آنها کمک میکند. دیفرلین معمولاً به صورت تزریق ماهانه یا هر سه ماه یکبار تجویز میشود و میتواند به عنوان یک درمان موقت قبل از جراحی یا به عنوان یک روش درمانی مستقل استفاده شود.
مطالعات نشان دادهاند که دیفرلین میتواند به طور مؤثر اندازه فیبرومها را کاهش داده و علائمی مانند خونریزی سنگین و درد لگن را بهبود بخشد. این دارو معمولاً به عنوان یک روش کوتاهمدت (معمولاً تا شش ماه) استفاده میشود تا از عوارض جانبی طولانیمدت آن مانند کاهش تراکم استخوان جلوگیری شود.
۳. دریافت ویتامین ها و مکمل ها
برخی از انواع ویتامینها نیز ممکن است به کاهش رشد و اندازه فیبرومها کمککنند. برخی تحقیقات نشان میدهد کمبود ویتامین D و ویتامین A با افزایش خطر ابتلا به فیبروم مرتبط است. فیبروم رحم ممکن است در طول پریودی، نفخ و گرفتگی را تشدید کند، ازهمینرو موارد زیر میتوانند به کاهش این علائم کمک کنند:
-
ویتامین B-۱
-
مصرف ویتامین B-۶
-
ویتامین E
-
منیزیم
-
اسیدهای چرب امگا ۳
درمان قطعی فیبروم چیست؟ (عمل جراحی فیبروم رحم یا عمل فیبروم رحم چیست)
اگر درمانهای گیاهی و روشهای غیرتهاجمی نتوانند میوم شما را درمان کنند، ممکن است به عمل جراحی نیاز داشتهباشید. جراحی برای برداشتن تودههای بسیار بزرگ یا متعدد انجام میشود. عمل جراحی با عنوان میومکتومی شناخته میشود. میومکتومی شکمی شامل ایجاد یک برش بزرگ در شکم برای دسترسی به رحم و برداشتن فیبروم است. این جراحی را میتوان به روش لاپاراسکوپی نیز انجام داد و با استفاده از چند برش کوچک که ابزار جراحی و دوربین در آن قرار میگیرد، انجام میشود. فیبرومها ممکن است پس از جراحی دوباره رشدکنند.
مراقبت بعد از عمل فیبروم رحم
مراقبتهای بعد از عمل فیبروم رحم بستگی به شدت جراحی و بزرگی تودهی خارجشده دارد. اگر جراحی شما با لیزر بودهباشد، نیازی به مراقبت خاصی نیست. حتی نیازی نیست که در بیماستان برای روزهای طولانی بستری شوید. اما در جراحیهای بزرگتر، مثلا در مواردی که هیسترکتومی اتفاق افتادهاست، نیاز به استراحت بیشتر است. همچنین تا مدتی از بلندکردن بارهای سنگین باید خودداری کنید.
چگونه می توان از فیبروم پیشگیری کرد؟
متاسفانه راهی برای پیشگیری از لیومیوم وجود ندارد. زمانی که شما به میوم مبتلا میشوید، میتوانید از روشهای درمانی برای بهبود این عارضه کمک بگیرید. اما نمیتوان از ابتلا به لیومیوم جلوگیری کرد. این بیماری بیشتر دلایل ژنتیکی دارد. معمولا کسانی که مادر آنها و یا خاله و بستگان درجه اول آنها به این بیماری مبتلا بودهاند، احتمال بیشتری در ابتلا به فیبروم دارند. ورزش شدید و سیگار احتمال ابتلا به فیبروم را کاهش میدهند زیرا میزان استروژن را کم میکنند.
یک مطالعه بالینی در چین نشان داد که چاقی و اضافه وزن خطر فیبروم رحم را افزایش میدهد. این به این دلیل است که سلولهای چربی مقادیر زیادی استروژن تولید میکنند. کاهش وزن ممکن است به پیشگیری یا کاهش اندازه فیبروم کمککند.
همچنین خوردن بیشازحد گوشت قرمز و الکل، خطر ابتلا به فیبروم را افزایش میدهند. برای پیشگیری از فیبروم رحمی باید از خوردن غذاهای زیر خودداری کنید:
-
کربوهیدراتهای تصفیهشده
-
غذاهای شیرین
-
برنج سفید، ماکارونی و آرد
-
نوشابه و سایر نوشیدنیهای شیرین
-
شربت
-
محصولات پختشده مانند کیک، کلوچه و دونات
-
چیپس سیبزمینی.
تسریر مراقب سلامتی شماست!