• امروز : جمعه, ۷ دی , ۱۴۰۳
  • برابر با : Friday - 27 December - 2024
امروز 0

اخبار ویژه

قوی‌ترین آهنربای ابررسانای جهان ساخته شد رژیم کانادایی چیست؟ بدبینی چیست؟ دست و پا زدن تروئیکای اروپایی برای ضربه به ایران/ بی‌اثری تصویب قطعنامه بر بازار ارز خوردن قارچ سمی بعد از پُختن هم خطر دارد اجرای دوره مشترک کارشناسی ارشد دانشگاه‌های ایرانی با خارج از کشور خطر اُفت هوشیاری در افراد گرمازده/ با اورژانس تماس بگیرید معضل جهانی به نام کودکان کار/ تفاوت کودک خیابان با کودک در خیابان چرا «نات کوین» و «همستر کامبت» طرفداران زیادی پیدا کردند؟ رژیم اتکینز یا ایت ایزلی چیست؟ اختلال شخصیت وسواسی اجباری یا ocd چیست؟ هیدروژل ابداعی محققان ایرانی با عفونت مقابله می‌کند تغییر اسم آزادراه شیراز – اصفهان به «آزادراه شاهچراغ» وظیفه شما در «احترام به مقام کودک» چیست؟ برنامه غذایی بیماران قلبی خودشیفتگی چیست؟ این ربات مانند سوسک می‌پرد! تمدید مهلت ارائه اسناد هزینه‌های درمانی ۱۴۰۳ بازنشستگان به «شرکت بیمه ملت» تا پایان خرداد سامانه توثیق سهام عدالت دستاورد بزرگ دولت مراقب پشه آئدس باشید/ علائم تب دانگ چیست؟ آیا رژیم دوکان روشی مطمئن برای کاهش وزن است؟ برونگرایی چیست؟ ویژگی‌های یک فرد برونگرا چیست؟ دغدغه‌های روحی افراد سالمند و بروز چند مشکل در دوران سالمندی آموزش خارق‌العاده مهارت‌های مختلف انسانی به ربات‌ها تامین مالی سخت و هوشمندانه دولت سیزدهم برای واردات واکسن رژیم دش چیست؟ درونگرایی چیست؟ رژیم غذایی خام خواری چیست؟ اختلال سازگاری یا انطباقی چیست؟ عمل بای پس معده چیست؟ توهم چیست؟ آیا اختلال توهم‌زا دارید؟ رژیم غذایی ویت واچرز یا ww چیست؟ اختلال بدریختی بدن چیست؟ نشانه‌های مسمومیت با قارچ سمی را بشناسید شب ادراری، دلایل و درمان این بیماری گلوتن چیست؟ استفراغ نوزاد و صفر تا صد آنچه باید بدانید فوبیا چیست؟ سوزش ادرار و شایع ترین دلایل آن را بشناسید خلط خونی نشانه چیست و چه درمانی دارد؟ استپ وزنی چیست؟ چاقی مفرط چیست و چه علائمی دارد؟ اختلال تجزیه‌ای هویت چیست؟ معاینه فیزیکی و چکاپ بدنی چه ضرورتی دارد؟ رژیم پالئو یا غارنشینی چه مزایا و معایبی دارد؟ ال اس دی (LSD) چیست؟ تغذیه چه اهمیتی در سرطان روده دارد؟ اختلال شخصیت مرزی یا بیماری بوردرلاین را بشناسید رژیم کتوژنیک ۷ روزه بهترین راه برای کاهش وزن سریع کلاستروفوبیا یا تنگناهراسی چیست؟ غذاهای مضر برای پارکینسون چیست؟ سندروم آسپرگر چیست؟ وضعیت نقش‌برجسته‌های ساسانی نگران‌کننده است رژیم غذایی مناسب وزوز گوش چیست؟ تست ریون و هر آنچه درباره آن باید بدانید اختلال شخصیت اسکیزوئید چیست؟ رهبر انقلاب بر پیکر رئیس‌جمهور شهید و همراهان ایشان نماز اقامه کردند اختلال شخصیت اسکیزوتایپال چیست؟ تشریح تمهیدات ترافیکی در تهران برای تشییع پیکر آیت‌الله رئیسی/ اعمال محدودیت‌ها از ۴صبح چهارشنبه گردشگری، نهال توسعه مدیریت منابع انسانی است آیا درمان افسردگی با دستگاه TDCS ممکن است؟ زردی نوزاد از چیست؟ دانستنی‌های ضروری برای والدین سابسیژن چیست؟ کاربرد، نحوه انجام، عوارض و مدت زمان اثر آن لوبوتومی چیست و چه کاربردی در درمان بیماری‌های روانی دارد؟ واریس پا چیست؟ بررسی ۸ روش درمانی+ علت و علائم زخم پای دیابتی چیست؟ چگونه به این زخم مبتلا نشویم؟ ورم پا نشانه چیست؟

0

بیماری زونا چیست؟

  • کد خبر : 41158
  • ۲۳ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۲:۳۰
بیماری زونا چیست؟
بیماری زونا (Shingles) یک عفونت ناشی از ویروس واریسلا-زوستر، همان ویروس عامل ابتلا به آبله‌ مرغان است. این ویروس می‌تواند پس از پایان عفونت آبله‌ مرغان سال‌ها در سیستم عصبی شما زنده بماند و دوباره به صورت مریضی زونا فعال شود.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، مریضی زونا یک عفونت ویروسی است که عصب و پوست اطراف آن را به شکل راش‌های دردناک تحت تاثیر قرار می‌دهد. این بیماری توسط ویروس واریسلا زوستر (Varicella Zoster) همان ویروس خاموش شده آبله مرغان ایجاد می‌شود.

برای اولین‌بار این ویروس به شکل بیماری آبله‌ مرغان بروز می‌کند و پس از بهبودی کامل در سلول‌های عصبی برای سال‌های زیادی خاموش باقی می‌ماند و دوباره به شکل زونا فعال می‌شود. شروع راش زونا به صورت دسته‌ای از برجستگی‌های کوچک است که با پوست اطراف متفاوت خواهد بود. این دانه‌های تاول‌دار در پوست‌های تیره به رنگ صورتی، خاکستری، بنفش یا قهوه‌ای دیده می‌شود اما در پوست‌های روشن‌تر به صورت برجستگی قرمز به‌نظر می‌رسد.

زونا کدام قسمت بدن را درگیر می‌کند؟

برجستگی‌های این بیماری پس از چند روز به تاول‌های پر از مایع تبدیل می‌شوند. معمولا با گذشت ۷ تا ۱۰ روز این تاول‌ها خشک شده و به حالت پوسته پوسته در می‌آیند. به‌طور کلی بیماری زونا برعکس آبله‌ مرغان که در تمامی نواحی بدن پخش می‌شود، بیشتر نیم تنه بالایی بدن را درگیر خواهد کرد. تاول و زخم‌های زونا می‌توانند در بخش‌هایی که دارای رشته عصبی هستند مانند شکم، گردن، سینه و پشت بروز پیدا کنند.

علائم زونا را بشناسید!

علائم ابتدایی بیماری پوستی زونا عبارت‌اند از:

  • دانه‌های قرمز دسته‌ای

  • احساس درد مبهم و آزاردهنده در ناحیه درگیر زونا

  • ایجاد تاول‌های خوشه‌ای که خودبه‌خود باز می‌شوند

  • احساس سوزن سوزن شدن زیر پوست نواحی درگیر

چه چیزی باعث بیماری زونا می‌شود؟

عامل ایجاد زونا ویروس عفونی واریسلا زوستر است. این ویروس ابتدا در بدن شما به شکل آبله مرغان بروز پیدا می‌کند. احتمالا آن را در کودکی تجربه می‌کنید اما امکان ابتلای بزرگسالان و زنان باردار به آبله‌ مرغان در صورت عدم واکسینه‌شدن وجود دارد. پس از بهبودی کامل بیماری آبله مرغان، ویروس واریسلا زوستر در بافت‌های عصبی نزدیک به نخاع به صورت خاموش باقی می‌ماند.

هنوز به‌طور دقیق علت فعال شدن مجدد این ویروس در سال‌های بعد به شکل مریضی زونا مشخص نیست. دانشمندان حدس می‌زنند سیستم ایمنی ضعیف دلیل بازگشت این ویروس از رشته‌های عصبی به سطح پوست شما خواهد شد.

راه‌های انتقال زونا چیست؟‌

ویروس واریسلا-زوستر که عامل بیماری زونا است از طریق هوا منتقل نمی‌شود. تنها راه انتقال این ویروس تماس مستقیم با ترشحات خروجی از تاول‌های فرد مبتلا به زونا خواهد بود. در این صورت شما زونا نخواهید گرفت بلکه ممکن است به آبله مرغان مبتلا شوید. بنابراین نگران عطسه یا سرفه فرد بیمار در نزدیکی خود یا استفاده او از ظرف غذا و لیوان آب‌تان نباشید.

درمان بیماری زونا

روش‌های درمان سریع زونا شامل موارد زیر است:

داروها

جدول زیر نشان دهنده داروهای تجویزی زیر نظر پزشک متخصص عفونی برای تسکین علائم زونا است:

نوع 

هدف 

دفعات مصرف

نحوه مصرف

ضد ویروس‌ها مانند آسیکلوویر، والاسیکلوویر، و فامسیکلوویر

کاهش درد و تسریع بهبودی

طبق دستور پزشک

خوراکی

ضد التهاب‌ها مانند ایبوپروفن

کاهش درد و تورم

هر ۶ تا ۸ ساعت 

خوراکی

ضدتشنج‌ها یا داروهای ضدافسردگی سه‌حلقه‌ای

درمان درد طولانی‌مدت

یک یا دوبار در روز

خوراکی

آنتی‌هیستامین‌ها مانند دیفن‌هیدرامین (بنادریل)

درمان خارش

هر ۸ ساعت 

خوراکی

کر‌م‌ها، ژل‌ها یا چسب‌های بی‌حس‌کننده مانند لیدوکائین

کاهش درد

استفاده در صورت نیاز

موضعی

جدول داروهای تجویزی برای درمان زونا

درمان‌ خانگی زونا

این روش‌ درمان زونا شامل موارد زیر می‌شود:

  • حمام یا دوش با آب سرد برای پاکسازی و تسکین پوست

  • استفاده از کمپرس سرد و مرطوب بر روی بثورات پوستی جهت کاهش درد و خارش

  • استفاده از لوسیون کالامین یا تهیه خمیری از جوش شیرین، نشاسته ذرت و آب جهت کاهش خارش

  • قرار گرفتن در وان حمام و افزودن داروی جو دوسر کلوئیدی به آب 

  • مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین A، B-12، C، و E همچنین اسیدهای آمینه لیزین جهت تقویت سیستم ایمنی بدن

برای درمان زونا چه بخوریم؟

مواد غذایی مفید عبارت‌اند از:

  • مغزیجات

  • گوشت کم‌چرب

  • غلات کامل

  • روغن زیتون و آووکادو

  • غذاهای دریایی حاوی اسید چرب مفید مانند ماهی سالمون

  • میوه‌های قرمز مثل هندوانه، آلبالو و گریپ‌فروت

  • سبزیجات سبز مثل اسفناج، بروکلی، کلم بروکسل و…

  • مواد غذایی نارنجی مثل کدو، سیب‌زمینی شیرین، هویج، زردآلو

  • غذاهای حاوی ویتامین B مثل تخم‌مرغ، جو، جگر، دانه‌ها

پیشگیری از بیماری زونا

بهترین راه پیشگیری، واکسینه شدن در برابر ویروس واریسلا زوستر است. همه کودکان باید دو دوز واکسن آبله‌مرغان دریافت کنند که به آن ایمن‌سازی در برابر واریسلا گفته می‌شود. بزرگسالانی که هرگز به آبله‌مرغان مبتلا نشده‌اند هم باید این واکسن را مخصوصا بعد از ۵۰ سالگی بزنند. از طرفی واکسن آبله مرغان قبل از بارداری برای حفاظت از مادر و جنین بسیار مهم است.

دو واکسن برای ویروس واریسلا زوستر وجود دارد:

  • زوستاواکس (واکسن زوستر زنده)

  • شینگریکس (واکسن زوستر نوترکیب)

طبق اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) استفاده از واکسن شینگریکس در اولویت قرار دارد. همچنین به گفته این مرکز حتی اگر قبلا واکسن زوستاواکس زده‌اید، باید واکسن شینگریکس را دریافت کنید.

تسریر مراقب سلامتی شماست! 

لینک کوتاه : https://www.tasrir.ir/?p=41158
  • منبع : https://www.darmankade.com

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.