به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، پروتئین در ادرار که تحت عنوان پروتئینوری یا urine protein شناختهمیشود، به پروتئین بیشازحد در یک نمونه ادرار گفتهمیشود. پروتئین یکی از موادی است که در آزمایش تجزیه و تحلیل محتوای ادرار (آزمایش ادرار) شناسایی و اندازهگیری میشود.
پروتئین یکی از قطعههای ساختمانی اصلی بدن است. بدن شما برای ساخت عضلات و استخوانها، برای حفظ گردش مایعات و مبارزه با عفونت، به پروتئین نیاز دارد. اما پروتئین در ادرار بعضی اوقات میتواند نشانهای از عملکرد ضعیف کلیه یا سایر شرایط پزشکی باشد.
هنگامیکه خون در طول کلیهها حرکت میکند، کلیهها مواد زائد و آب اضافی را فیلتر میکنند. پروتئینها برای خروج از فیلترهای کلیه (گلومرولها) به ادرار، بیشازحد بزرگ هستند. اما فیلترهای آسیبدیده میتوانند باعث نشت آلبومین پروتئین به ادرار شوند.
وجود مقدار غیرطبیعی پروتئین در ادرار شما بهعنوان پروتئینوری یا آلبومینوری شناختهمیشود که یکی از بیماری های کلیه و مجاری ادراری است. بعضی بیماریها مانند دیابت یا فشار خون بالا، میتواند باعث ایجاد آسیب گلومرولی شود. با اندازهگیری مقدار پروتئین در ادرار، پزشکان میتوانند میزان آسیب کلیهها و ریسک خطر نارسایی کلیه در آینده را تخمین بزنند.
علائم پروتئینوری چیست؟ (علائم دفع پروتئین در ادرار)
ممکن است کسی که دچار مشکلات کلیوی شده، متوجه هیچ علامتی نشود. به همین دلیل است که آزمایش ادرار برای تشخیص پروتئین در ادرار که ممکن است نشاندهندهی علائم اولیه بیماری کلیوی باشد، ضروری است. نشانه های دفع پروتئین شامل موارد زیر است:
-
ادرار فوم شکل یا پودری شکل
-
تنگی نفس
-
تکرر ادرار
-
خستگی
-
تورم در دست، پا یا صورت
-
خشکی پوست
-
مشکل خواب
-
احساس طعم فلزی در دهان
-
سکسکه
-
حالت تهوع
-
استفراغ
-
مشکل تمرکز
-
سردرد
-
تغییرات بینایی
-
درد شکمی
-
حالت تهوع
-
کاهش میزان تولید ادرار
-
تنگی نفس
علل پروتئینوری: علت دفع پروتئین در ادرار چیست؟
-
دلایل و علل دفع پروتئین در ادرار
-
دلیل بالا بودن پروتئین ادرار
کلیههای شما مواد زائد را از خون فیلتر میکنند، درحالیکه آنچه بدن نیاز دارد، از جمله پروتئینهارا نگهمیدارد. بااینحال، برخی از بیماریها و شرایط اجازه میدهند که پروتئینها از فیلتر کلیهها عبور کنند، که باعث پروتئینوری میشود. شرایطی که میتواند باعث افزایش موقت پروتئین در ادرار شود، اما لزوما نشاندهنده آسیب کلیوی نیست، عبارتاند از:
-
کم آبی
-
استرس احساسی
-
قرار گرفتن در معرض سرمای شدید
-
تب
-
ورزش سنگین
سطح پایین پروتئین در ادرار طبیعی است. بالا بودن سطح پروتئین در ادرار بهطور موقت، بهخصوص در افراد جوان بعد از ورزش و یا در طول بیماری نیز معمول است. میزان بالای پروتئین در ادرار ممکن است نشانهای از بیماری کلیوی باشد.
بیماریها و شرایطی که میتوانند نشاندهنده بیماری کلیوی و پروتئین اوری باشند، عبارتاند از:
-
آمیلوئیدوز (ایجاد پروتئینهای غیرطبیعی در ارگانهای بدن)
-
بعضی از داروها، مانند داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی
-
بیماری مزمن کلیوی
-
اندوکاردیت (عفونت پوشش داخلی قلب)
-
اسکلروز بخش مرکزی در گلومرول
-
گلومرولونفریت (التهاب در سلولهای کلیه که مواد اضافی را از خون فیلتر میکنند)
-
بیماری قلبی
-
لنفوم هوچکین (بیماری هوچکین)
-
نارسایی قلبی
-
نفروپاتی IgA (بیماری برگر، التهاب کلیه ناشی از ایجاد آنتیبادی ایمونوگلوبولین A)
-
لوپوس
-
مالاریا
-
مالتیپل میلوما
-
آرتریت روماتوئید (بیماری التهابی مفصل)
-
سندرم نفروتیک (آسیب به عروق خونی کوچک فیلترکننده در کلیهها)
-
پروتئینوری مربوط به راست ایستادن (سطح پروتئین ادرار در وضعیت ایستاده، افزایش مییابد: پروتئینوری ارتواستاتیک)
-
پرهاکلامپسی
-
بارداری
-
سارکوئیدوز (تجمع سلولهای التهابی در بدن)
-
کمخونی سیکل سل
-
روش درمان پروتئینوری چیست؟ (درمان دفع پروتئین در ادرار)
۱. درمان گیاهی دفع پروتئین در ادرار چیست؟ (درمان خانگی دفع پروتئین کلیه)
از آنجایی که این علامت میتواند نشاندهندهی احتلال عملکرد کلیه باشد، نباید به دنبال درمانهای گیاهی باشید. باید به دکتر مراجعه کنید تا برای درمان مشکل شما، اقدامات لازم را انجام دهد. با بیتوجهی به این علامت و انجام درمانهای گیاهی، بدون شک با مشکل مواجه خواهیدشد.
۲. درمان سریع دفع پروتئین از کلیه، چه چیزی برای رفع دفع پروتئین کلیه خوب است؟
درمان پروتئین در ادرار trace (پروتئین تریس در ادرار) روشهای متفاوتی دارد. اگر بیماری کلیوی باعث پروتئینوری شود، برنامه درمانی شما ممکن است شامل مصرف دارو، تغییر رژیم غذایی و ورزش باشد. اگر فشار خون بالا دارید، پزشک شما داروهای فشار خون را تجویز میکند. اگر فشار خون پایین دارید، باید آزمایش سالانه ادرار و فشار خون را انجام دهید.
بسیاری از نفرولوژیستها از یک داروی ضد فشار خون مانند مهارکننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) برای کاهش یا حذف پروتئینوری استفاده میکنند. با این حال، بیماران مبتلا به پروتئینوری با درجه پایین، باید سالانه آزمایش دهند تا مطمئن شوند که بدتر نمیشود، علائم اولیه نارسایی کلیه وجود ندارد و عملکرد کلیه پایدار است.
۳. بهترین دارو برای دفع پروتئین کلیه چیست؟ (قرص برای دفع پروتئین)
بستگی به علت ایجاد آن دارد. برای درمان پروتئینوری، باید علت زمینهای آن برطرف شود. مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) و مسدودکنندههای گیرنده آنژیوتانسین (ARBs) با مهار انقباض عروق رگهای وابران کلیه توسط آنژیوتانسین II، فشار داخل گلومرولی را کاهش میدهند. این دسته از داروها جدا از داروهای کاهنده فشار خون، اثر درمانی پروتئینوری دارند.
۴. درمان دفع پروتئین در ادرار کودکان و نوزادان (آیا دفع پروتئین در کودکان درمان قطعی دارد؟)
در کودکان، شرایط ممکن است اضطراری باشد. تجویز دارو توسط پزشک، معمولا اولین راه درمان دفع پروتئین ادراری یا پروتئینوری در اطفال هستند. دارو معمولاً در ابتدا با دوز بالا و با گذشت زمان با دوز کمتر تجویز میشود. تعداد کمی از کودکان ماهها یا حتی سالها دوز کم داروی درمانی را مصرف میکنند.
۵. درمان دفع پروتئین در ادرار در بارداری
پروتئین ادراری در دوران بارداری چگونه درمان میشود؟ نظارت دائمی پزشک به خصوص در ماههای آخر بارداری بسیار مهم است تا سلامت شما و کودکتان را تضمین کند. داروهای ضد فشار خون نیز برای افرادی که فشار بالا دارند، با صلاح پزشک، استفاده میشوند.
۶. درمان دفع پروتئین در ادرار با طب سنتی
در روشهای طبیعی و سنتی، ۷ راه برای از بین بردن پروتئین اضافی در ادرار وجود دارد:
-
مصرف پروتئین را کاهش دهید. پروتئین بیش از حد در رژیم غذایی شما، میتواند باعث ورود پروتئین خون به ادرار شود
-
مصرف نمک را محدود کنید
-
قند خون خود را چک کنید
-
فیبر و سبزی بیشتری بخورید
-
ورزش کنید
-
سیگار نکشید
-
از مصرف خودسرانه دارو خودداری کنید.
استفاده از موارد زیر نیز در طب سنتی توصیه میشود:
-
مصرف دمنوش گیاهی برای دفع پروتئین: دمنوش گلپر و چای سبز
-
درمان دفع پروتئین کلیه با عسل
-
سیاه دانه برای دفع پروتئین
-
سکنجبین برای دفع پروتئین
-
سیر و دفع پروتئین
چه روش هایی برای پیشگیری از پروتئینوری وجود دارد؟
متاسفانه نمیتوان از پروتئینوری جلوگیری کرد. با این حال، میتوانید آن را مدیریت کنید. بسیاری از بیماریهایی که باعث دفع پروتئین از ادرار میشوند با دارو و تغییرات سبک زندگی قابل درمان هستند. اگر علائم پروتئینوری دارید، رژیم غذایی شما باید ۱۵ تا ۲۰ درصد پروتئین داشته باشد. اگر دیابتی هستید یا مشکلات کلیوی دارید، ممکن است آسیب طولانی مدت به کلیهها با محدود کردن پروتئین اصلاح شود.فراموش نکنید که باید مصرف سبزی تازه و فیبر را افزایش دهید. مصرف ۵۵ گرم فیبر در روز توصیه میشود.
تسریر مراقب سلامتی شماست!