به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، محققان برای اولین بار کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو را در سال ۱۹۹۰ در ژاپن شناسایی کردند. این بیماری باعث میشود بطن چپ قلب به شکل بادکنک متورم شود. این شکل شبیه تله تاکوتسوبو ماهیگیران ژاپنی است که از آن برای به دام انداختن اختاپوس استفاده میکنند. به همین دلیل، به آن کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو گفته میشود.
علائم قلب شکسته چیست؟
علائم کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو مشابه علائم حمله قلبی است و شامل موارد زیر میشود:
-
ضربان قلب نامنظم
-
سرگیجه یا غش کردن
-
درد قفسه سینه
-
تنگی نفس
-
علائم شبیه سکته مغزی، مانند گیجی، بیحسی در یک طرف بدن یا افتادگی صورت
عوارض و خطرات شکستن قلب کدامند؟
اکثر افراد مبتلا به سندروم قلب شکسته به سرعت بهبود مییابند، اما بعضی از بیماران آسیب دائمی قلب را تجربه میکنند که از این تعداد ۲۰ درصد آنها دچار نارسایی احتقانی قلب میشوند. گاهی اوقات، این مشکل دوباره رخ میدهد که در این حالت به آن «کاردیومیوپاتی تاکوتسوبوی عودکننده» میگویند.
عوارض کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو عبارتند از:
-
تجمع مایع در ریهها (ادم ریوی)
-
افت فشار خون
-
ضربان قلب نامنظم (آریتمی)
-
نارسایی قلبی
-
لخته شدن خون در قلب
-
مشکلات دریچه قلب
-
شوک کاردیوژنیک (ناتوانی قلب در پمپاژ خون)
علل شکستن قلب چیست؟
محققان اطلاعات کمی در مورد نحوه شکستن قلب دارند و علت دقیق آن را نمیدانند. با این حال، حدس میزنند که هنگام استرس شدید، ترشح هورمونهای مرتبط با آن مانند اپینفرین باعث اسپاسم عروق خونی و مختل شدن عملکرد قلب میشود. از آنجا که این عارضه در بین زنان به طرز چشمگیری شایعتر است، محققان بر این باورند که کاهش سطح استروژن میتواند در بروز آن نقش داشته باشد.
غالبا یک مشکل جسمانی یا رویداد احساسی شدید قبل از سندروم قلب شکسته رخ میدهد. هر چیزی که باعث واکنش عاطفی قوی شود ممکن است به بروز این بیماری منجر شود، مانند:
-
مشکلات جسمی ناگهانی نظیر حمله آسم، کووید-۱۹ (کرونا) یا شکستگی استخوان
-
جراحیهای جدی
-
مرگ یکی از بستگان
-
جروبحث شدید
-
بلایای طبیعی
-
مشکلات مالی
-
تصادفات رانندگی
-
خشونت خانگی
چگونه پزشک سندروم قلب شکسته را درمان میکند؟
هیچ درمان استانداردی برای کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو وجود ندارد. تا زمانی که دلیل علائم فرد مشخص نشود، برای درمان او از اقداماتی که برای حمله قلبی مناسب هستند استفاده میشود.
افراد مبتلا به کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو تا زمان بهبودی به مراقبتهای حمایتی در بیمارستان نیاز دارند. این بیماران اغلب باید چند روز در بیمارستان بمانند. بهبودی کامل ممکن است حداقل سه تا چهار هفته طول بکشد. تقریبا چهار تا ۶ هفته پس از بروز اولین علائم، اکوکاردیوگرام انجام میشود تا از بهبودی بیمار اطمینان حاصل شود.
داروها
دارو درمانی از راه های درمان قلب شکسته است. داروها فشار روی قلب را کاهش میدهند و از بروز اپیزودهای بعدی بیماری جلوگیری میکنند. داروهایی که در درمان قلب شکسته کاربرد دارند عبارتند از: مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE)، مسدودکنندههای گیرنده آنژیوتانسین II، بتا بلوکرها، دیورتیکها و رقیقکنندههای خون (در صورت وجود لخته خون).
جراحی
جراحی که اغلب برای درمان حمله قلبی استفاده میشود، برای کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو مفید نیست. این روش درمانی عروق خونی مسدود شده را باز میکند. انسداد عروق در بروز سندروم قلب شکسته نقش ندارد.
آیا سندروم قلب شکسته قابل پیشگیری است؟
پزشکان نمیدانند که چرا رویدادهای استرسزا باعث ایجاد این سندروم در بعضی از افراد میشوند. همچنین از اینکه چرا بعضی از افراد حتی در غیاب یک رویداد استرسزا علائم آن را تجربه میکنند، مطلع نیستند. به همین دلیل، راهکار مطمئنی برای پیشگیری از سندروم قلب شکسته وجود ندارد.
مدیریت استرس از طریق ورزش کردن، ذهنآگاهی و جلب حمایت اطرافیان میتواند از بیماری قلب شکسته جلوگیری کند. گاهی اوقات، پزشکان برای کاهش خطر عود مجدد بیماری استفاده طولانیمدت از بتا بلوکرها یا داروهای مشابه را توصیه میکنند. این داروها از تاثیر هورمونهای استرس بر قلب ممانعت میکنند.
تسریر مراقب سلامتی شماست!