به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، برای جلوگیری از وقوع حمله قلبی ناشی از بسته شدن عروق امروزه روش های تشخیصی خوبی وجود دارد یکی از مطمئنترین روشها برای تشخیص وجود گرفتگی در عروق کرونر آنژیوگرافی است.
در صورتی که فردی دچار آنژین صدری یا همون حمله قلبی، درد در ناحیه قفسه سینه، تنگی آئورت یا نارسایی قلبی که علت آن مشخص نیست شده باشد معمولا متخصص قلب انجام عمل آنژیوگرافی را به او پیشنهاد میکند.
با استفاده از آنژیوگرافی تعداد عروق کرونر مسدود شده، محل انسداد، و میزان اون مشخص میشود. آگاهی از این موارد به پزشک امکان میدهد نحوه درمان رو تعیین کند.
آنژیوگرافی با تزریق یک ماده رنگی حاجب به وسیله یک لوله بلند، نازک و قابل انعطاف بنام کاتتر انجام میشود. هنگامی که لوله کاتتر به قلب میرسد ممکن است فرد کمی دچار ثپش قلب شود ـ که این وضعیت طبیعی هست ـ اما به طورکلی هنگام انجام آنژیوگرافی فرد چیزی احساس نمیکند. در این روش پس از اینکه کاتتر از طریق شریان یا وریدی که در کشاله ران وجود دارد به سمت قلب فرستاده شده و در قلب یا مدخل عروق تغذیهکننده آن قرار گرفته، ماده حاجب ـ که به وسیله اشعه ایکس قابل رویت است ـ تزریق میشه و از زوایای مختلف قلب عکسبرداری میشود. گاهی اوقات از شریانهای موجود در مچ دست یا آرنج نیز برای انجام آنژیوگرافی استفاده میشود.
خطرات و عوارض آنژیوپلاستی:
هرچند آنژیوپلاستی کم تهاجمی تر از روشهای دیگر باز کردن عروق مسدود هست اما انجام اون ممکن است هنوز خطراتی داشته باشد. خطرات شایع آنژیوپلاستی شامل موارد زیر هست:
-
تنگی دوباره عروق (تنگی مجدد): با انجام آنژیوپلاستی بدون قرار دادن فنر، امکان تنگی دوباره عروق ۳۰ درصد بیشتر از موارد موجود هست. استنت (فنر) نیز به خاطر کاهش تنگی مجدد عروق رواج یافت. استنت های لخت فلزی شانس تنگی مجدد عروق را تا ۲۰ درصد کاهش می دهد و استفاده از استنت های آزاد کننده دارو از تنگی مجدد عروق تا ۱۰ درصد کم میکند.
-
لخته های خونی: لخته های خون می تونن در درون استنت حتی بعد از انجام فرآیند نیز تشکیل بشود. این لخته ها می توانند عروق را ببندند و باعث ایجاد حملات قلبی بشوند. مصرف آسپرین، کلوپیدوگرل (پلاویکس )، پراسوگرل یا داروی دیگری که به کاهش خطر لخته خون کمک کند، بسیار مهم هست. از پزشک خودتون در مورد مدت زمانی که باید این داروها را استفاده کنید حتما سوال بپرسید. مصرف این مواد را بدون مشورت با پزشک قطع نکنید.
-
خونریزی: ممکن است در ناحیه پا یا بازو و در جایی که کاتتر قرار گرفته خونریزی داشته باشید. این مورد بعضی وقت ها باعث ایجاد کبودی می شود اما برخی از اوقات خونریزی شدید اتفاق می افتد و ممکنه نیازمند انتقال خون یا جراحی باشید.
چگونه خودمون رو برای آنژیوپلاستی آماده کنیم؟
قبل از برنامه ریزی برای آنژیوپلاستی، پزشک سوابق پزشکی شما رو بررسی میکنه و آزمایشات فیزیکی رو انجام میدهد. شما همچنین آزمایش تصویربرداری به نام آنژیوگرام کرونری رو برای مشاهده نواحی مسدود شده خواهید داشت. آنژیوگرام کرونری یا همون آنژیوگرافی به پزشک کمک می کند عروق مسدود یا تنگ شده رو به خوبی تشخیص میدهد. اگر در طول آنژیوگرام کرونری عروق مسدود شده مشاهده بشود، ممکنه پزشک برای انجام آنژیوپلاستی یا قرار دادن فنر تصمیم بگیرد. معمولا دستورالعمل های خاصی در مورد خوردن و آشامیدن قبل از آنژیوپلاستی به شما داده میشود. شش یا هشت ساعت قبل از آنژیوپلاستی باید از خوردن یا آشامیدن خودداری کنید. اگر قبل از انجام فرآیند در بیمارستان بستری باشید، مراحل آماده سازی شما ممکن است کمی متفاوت باشد. چه آنژیوپلاستی از قبل برنامه ریزی شده باشه و چه به صورت اورژانسی انجام بگیرد، شما ممکن است در ابتدا بررسی های معمولی همچون رادیوگرافی قفسه سینه، الکتروکاردیوگرام (نوار قلب) و آزمایش خون را انجام بدید. شب قبل از انجام فرآیند، شما باید موارد زیر رو انجام بدید:
-
قبل از انجام آنژیوپلاستی داروهای مصرفی خود را با دستورالعمل های پزشک تنظیم کنید. پزشک ممکنه از شما بخواد مصرف داروهای خاصی همچون داروهای دیابت را قطع کنید.
-
همه داروهای خود را جمع کنید و همراه خود به بیمارستان ببرید.
-
داروهایی رو که از طرف پزشک تایید شدن رو تنها با مقدار کمی آب میل کنید.
-
خودتون رو برای رفتن به منزل آماده کنید. معمولا بعد از آنژیوپلاستی یک شب باید در بیمارستان بستری باشید. در شرایط نمی تونید رانندگی کنید پس باید یک نفر به شما کمک کند.
بعد از آنژیوپلاستی:
معمولا چند روز باید در بیمارستان بستری باشید تا وضعیت قلب شما بررسی شود و داروهای مورد نیاز تنظیم شوند. یک هفته بعد از آنژیوپلاستی می توانید به فعالیت عادی خود برگردید. زمانی که به منزل رفتید، نوشیدن مقادیر زیاد آب می تونه به دفع ماده حاجب کمک کند. از انجام تمرینات ورزشی سخت یا برداشتن اشیای سنگین خودداری کنید. در مورد سایر محدودیت های موجود در انجام فعالیت ها از پزشک یا پرستار سوال کنید. اگر موارد زیر رو مشاهده کردید به سرعت با پزشک یا اورژانس تماس بگیرید:
-
ناحیه ای که کاتتر قرار داده شده بود دچار خونریزی شده یا متورم شود.
-
در ناحیه ای که کاتتر قرار داشت احساس درد دارید.
-
نشانه های عفونت همچون قرمزی، تورم و تب دارید.
-
در پا یا بازوی خود تغییر دما یا رنگ دارید.
-
احساس خستگی و ضعف می کنید.
-
درد قفسه سینه دارید یا اینکه دچار تنگی نفس شدید.
نتایج آنژیوپلاستی:
آنژیوپلاستی کرونری می تواند جریان خون از عروقی که قبلا مسدود بوده یا تنگ شده اند را افزایش بدهد. درد قفسه سینه بعد از انجام آن باید کاهش پیدا کند. همچنین شما می تونید بهتر ورزش کنید. انجام آنژیوپلاستی و قرار دادن فنر بدین معنا نیست که بیماری قلبی شما به طور کلی خوب شود. شما باید سبک زندگی سالم را ادامه بدید و مصرف داروهایی که توسط پزشک تجویز شده رو فراموش نکنید. اگر علایمی همچون درد در قفسه سینه یا تنگی نفس دوباره برگشت، با پزشک خود تماس بگیرید. اگر به هنگام استراحت درد قفسه سینه دارید یا اینکه بدن شما به مصرف نیتروگلیسرین پاسخ نمی دهد باید با اورژانس تماس بگیرید.
برای اینکه بعد از آنژیوپلاستی قلب سالمی داشته باشین بایستی حواسمون به این چیزا باشد:
-
سیگار کشیدن را ترک کنید.
-
سطح کلسترول خون خود را پایین بیاورید.
-
وزن مناسبی داشته باشید.
-
شرایطی همچون دیابت و پرفشاری خون را کنترل کنید.
-
ورزش های منظم داشته باشید.
تسریر مراقب سلامتی شماست!