به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، حدود ۸۰ درصد مردم انحراف بینی دارند اما بعضی از آنها متوجه آن نمیشوند، چون هیچ علامتی ندارند. اما سایرین عوارضی مانند مشکلات تنفسی، سردرد و… را تجربه میکنند.
علائم انحراف بینی
افرادی که شدید دارند ممکن است متوجه تغییر شکل بینی خود شوند. سینوزیت مزمن (التهاب سینوسها)، و سردرد و همچنین گرفتگی گوش ارتباط وجود دارد. سایر علائم شامل موارد زیر است:
-
مشکل در نفس کشیدن از یک یا هر ۲ سوراخ بینی (به خصوص زمانی که و آلرژی همزمان اتفاق میافتند.)
-
درد صورت
-
گرفتگی بینی
-
تنفس پرسروصدا (استریدور)
-
خونریزی بینی
-
خروپف
-
آپنه خواب
عوارض انحراف بینی
انحراف جزئی تیغه بینی ممکن است اصلا عارضهای ایجاد نکند، اما نوع شدید آن با عوارض مختلف همراه است. در این شرایط اگر انحراف بینی عمل نشود، عوارض زیر را ایجاد میکند:
-
مشکلات سینوسی مزمن
-
آپنه خواب
-
خروپف یا نفس کشیدن با صدای بلند در هنگام خواب
-
احساس فشار یا گرفتگی در مجرای بینی
-
خونریزی بینی
-
خشکی دهان (به دلیل نفس کشیدن از دهان)
زمان مراجعه به پزشک
در صورت مشاهده علائم زیر با پزشک مشورت کنید:
-
انسداد یک یا هر ۲ سوراخ بینی که به درمان پاسخ نمیدهد
-
خونریزیهای مکرر بینی
-
عفونتهای مکرر سینوسی
دلایل انحراف تیغه بینی
انحراف تیغه بینی میتواند از موارد زیر ناشی شود:
-
انحراف از بدو تولد: در بعضی موارد، انحراف تیغه بینی زمانی رخ میدهد که جنین در رحم مادر رشد میکند. بنابراین، در نوزادان تازه متولدشده هم میتواند وجود داشته باشد.
-
آسیبدیدگی بینی: گاهی اوقات، در اثر ضربه ایجاد میشود. در نوزادان، چنین آسیبی ممکن است در هنگام زایمان اتفاق بیفتد. در کودکان و بزرگسالان به دلیل طیف وسیعی از حوادث رخ میدهد.
عوامل خطر
عواملی که احتمال آسیبدیدگی بینی و انحراف تیغه آن را افزایش میدهند عبارتند از:
-
انجام ورزشهای تماسی
-
نبستن کمربند ایمنی در وسیله نقلیه
راههای درمان انحراف بینی
درمان به شدت علائم شما بستگی دارد. اکثر مردم به درمان نیاز ندارند، چون علائم کمی دارند یا فاقد علامت هستند. شما میتوانید علائم خفیف را با دارو درمان کنید. اما اگر انحراف تیغه بینی از تنفس صحیح جلوگیری کند، به جراحی نیاز دارید.
۱. استفاده از دارو برای کنترل علائم
درمان بدون جراحی امکانپذیر نیست، بنابراین داروهای زیر فقط علائم را برطرف میکنند:
-
ضداحتقانها: ضداحتقانها داروهایی هستند که تورم بافت بینی را کاهش میدهند و به باز نگه داشتن راههای هوایی در ۲ طرف بینی کمک میکنند. این داروها به صورت قرص یا اسپری بینی در دسترس هستند. اما از اسپریهای بینی باید بااحتیاط استفاده کنید، چون استفاده مکرر و مداوم میتواند وابستگی ایجاد کند و باعث بدتر شدن علائم پس از قطع مصرف شود. داروهای ضداحتقان خوراکی اثر محرک دارند و ممکن است فشار خون و ضربان قلب را بالا ببرند.
-
آنتیهیستامینها: آنتیهیستامینها داروهایی هستند که به جلوگیری از علائم آلرژی از جمله گرفتگی یا آبریزش بینی کمک میکنند. همچنین گاهی اوقات میتوانند مشکلات غیرآلرژیک مانند سرماخوردگی را برطرف کنند. بعضی از آنتیهیستامینها باعث خوابآلودگی میشوند و روی توانایی شما برای انجام کارهایی که به هماهنگی اندامها نیاز دارند، مانند رانندگی، تاثیر میگذارند.
-
اسپریهای استروئیدی بینی: اسپریهای کورتیکواستروئیدی بینی میتوانند تورم مجرای بینی را کاهش دهند. معمولا یک تا سه هفته طول میکشد تا اسپریهای استروئیدی اثر خود را نشان دهند، بنابراین مهم است که طبق دستور پزشک از آنها استفاده کنید.
۲. جراحی سپتوپلاستی
اگر علیرغم درمان دارویی همچنان علائم انحراف تیغه بینی را تجربه کنید، پزشک ممکن است جراحی سپتوپلاستی را به شما پیشنهاد دهد. در طی سپتوپلاستی ، تیغه بینی صاف میشود و در مرکز بینی قرار میگیرد تا از داخل برطرف شود. میزان از بین رفتن انحراف بینی بعد از عمل سپتوپلاستی به شدت آن بستگی دارد.
۳. جراحی برای تغییر شکل بینی
در بعضی موارد، جراحی برای تغییر شکل بینی (رینوپلاستی) همزمان با سپتوپلاستی انجام میشود. در رینوپلاستی استخوان و غضروف بینی اصلاح میشود تا شکل و اندازه بینی تغییر کند.
راههای پیشگیری از انحراف تیغه بینی
شما میتوانید با انجام اقدامات احتیاطی زیر از آسیبهایی که ممکن است باعث انحراف تیغه بینی شوند جلوگیری کنید:
-
هنگام انجام ورزشهای تماسی مانند فوتبال و والیبال از کلاه ایمنی یا محافظ صورت استفاده کنید.
-
همیشه کمربند ایمنی خود را در ماشین ببندید.
تسریر مراقب سلامتی شماست!