به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی معمولا در ملاقات با افراد جدید، درخواست کمک در مکانهای عمومی، شرکت در جلسات و حتی غذا خوردن در رستوران دچار اضطراب و استرس میشوند. این افراد مدام نگران قضاوت شدن توسط دیگران هستند. این اختلال در دنیا بسیار شایع است و بیشتر افراد قبل از ۲۰ سالگی آن را تجربه میکنند. شواهد نشان میدهد که زنان بیشتر از مردان به اضطراب اجتماعی دچار میشوند.
تقریبا ۵ تا ۱۰ درصد مردم سراسر جهان مبتلا به این اختلال هستند و این اختلال به عنوان سومین اختلال شایع سلامت روان پس از مواد مخدر و افسردگی شناخته میشود.
درمان اضطراب اجتماعی
درمان شناختی رفتاری (CBT)
بهترین درمان اضطراب اجتماعی شرکت در جلسات شناختی رفتاری (CBT) و مشاوره با روانشناس است. در این روش روانشناس یا درمانگر به بیمار کمک میکند تا تفکر و الگوهای رفتاری مضر یا غیرمفید خود را تغییر دهد. این روش درمان معمولاً در چندین جلسه انجام میشود. از طریق صحبت کردن و پرسیدن سوالات، درمانگر یا روانشناس به فرد کمک میکند تا به دیدگاه متفاوتی دست پیدا کند. در این جلسات فرد مبتلا به اضطراب اجتماعی یاد میگیرد که در شرایط استرسزا استرس و اضطراب خود را کنترل کند و با موقعیتهای سخت کنار بیاید و واکنش بهتری از خود نشان دهد.
درمان اضطراب اجتماعی با دارو
معمولا برای درمان اختلالات اضطرابی از داروهای ضد افسردگی استفاده میشود. این داروها برای مدت زمان کوتاهی استفاده میشوند. در برخی شرایط مصرف داروهای کاهنده فشارخون معروف به مسدودکننده بتا نیز میتوانند به علائم اختلال اضطراب اجتماعی کمک کنند.
داروهای مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI)
داروهای مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین از داروهای ضد افسردگی هستند که برای درمان اختلال اضطراب اجتماعی استفاده میشوند. برخی از این داروها عبارتاند از فلوکستین (Fluoxetine) سرترالین (Sertraline) پاروکستین (Paroxetine )، سیتالوپرام (Citalopram) و اسیتالوپرام (Escitalopram)
دارهای مهارکننده بازجذب سروتونین- نوراپی نفرین (SNRI)
دارهای مهارکننده بازجذب سروتونین- نوراپی نفرین نوع دیگری از داروهای ضد افسردگی هستند که از رایجترین آنها میتوان به ونلافاکسین (Venlafaxine) یا دولوکستین (Duloxetine) اشاره کرد که برای درمان اختلال اضطراب اجتماعی استفاده میشوند.
بنزودیازپینها
این داروها برای مدت کوتاهی استفاده میشوند، یا در زمانی که داروهای ضد افسردگی شروع به کار میکنند و یا در شرایطی که فرد دچار اضطراب میشود، بر حسب نیاز مصرف میشوند. از رایجترین این داروها میتوان به لورازپام (Lorazepam) یا آلپرازولام (Alprazolam) اشاره کرد.
داروهای مسدودکننده گیرنده آدرنرژیک بتا (Beta blocker)
داروهای مسدودکننده گیرنده آدرنرژیک بتا یا همان بتابلوکرها برای درمان یا پیشگیری از علائم فیزیکی اضطراب، مانند ضربان قلب سریع استفاده میشوند. از رایجترین این داروها میتوان به پروپرانولول (Propranolol) یا متوپرولول (Metoprolol) اشاره کرد.
درمان اضطراب اجتماعی با هیپنوتیزم
یکی دیگر از روشهای درمان اضطراب اجتماعی در بزرگسالان و نوجوانان هیپنوتیزم است. در هیپنوتیزم درمانی دکتر روانشناس به فرد کمک میکند تا اعتمادبهنفس بیشتری کسب کند و راحتتر ترس و اضطراب خود را مدیریت کند. به خاطر داشته باشید که این روش باید توسط فردی متخصص و کاملا آموزشدیده انجام شود.
تغییر سبک زندگی
تغییرات سبک زندگی میتواند تأثیر مثبتی بر اضطراب اجتماعی داشته باشد. اگر بتوانید سطح کلی اضطراب خود را کاهش دهید، ممکن است در محیطهای اجتماعی راحتتر کنار بیایید.
انجام فعالیت بدنی منظم یکی از تغییراتی است که باید برای شروع انجام دهید. ورزش باعث افزایش تولید اندورفین در مغز شما میشود که به ترشح برخی هورمونها در مغز کمک میکند. ورزش کردن موجب بهبود خلقوخو و کنترل اضطراب میشود.
اضطراب اجتماعی یکی از رایجترین اختلالات است که برای درمان نیاز به مداخلات پزشکی و مشاوره با روانشناس دارد. بهطورکلی ورزش کردن، شرکت در جلسات مشاوره و حمایت خانواده میتواند به کاهش علائم کمک کند، اما در بسیاری از مواقع درمان این اختلال بدون مصرف دارو غیرممکن است.
در صورتی که از علائم اختلال اجتماعی رنج میبرید و با قرار گرفتن در مکانهای عمومی و جلسات دچار تپش قلب شدید، استرس و اضطراب غیرقابلکنترل میشوید، بهتر است از یک روانشناس یا روانپزشک برای درمان کمک بگیرید.
تسریر مراقب سلامتی شماست!