به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، اتواسکلروز (Otosclerosis) به شرایطی گفته میشود که استخوان داخل گوش به صورت غیرطبیعی رشد کند و موجب بروز مشکلات شنوایی در فرد شود. این بیماری یکی از دلایل نسبتاً شایع کم شنوایی در بزرگسالان جوان است. در گوش ما ۳ استخوان ریز وجود دارد که با ورود امواج صوتی به ارتعاش درمیآیند. زمانی که فرد به اتواسکلروز مبتلا میشود، استخوان رکابی شروع به ترکیب شدن با استخوانهای اطراف خود میکند و در نتیجه دیگر نمیتواند حرکت کند. در این شرایط صدا دیگر به طور مؤثر به گوش داخلی منتقل نمیشود و فرد قادر به شنیدن صداها همانند قبل نخواهد بود.
علائم اتواسکلروز
علائم اتواسکلروز معمولاً در دهه ۲۰ تا ۳۰ زندگی بروز میکند و ممکن است در یک گوش و یا هر دو گوش ایجاد شود. در ادامه به رایجترین علائم اتواسکلروز اشاره شده است.
-
کم شنوایی که به مرور بدتر میشود.
-
مشکل در شنیدن صداهای بم و کم عمق
-
بلند به نظر رسیدن صدای فرد برای خودش
-
شنیدن کلمات زمانی که صدای پس زمینه وجود دارد، راحتتر میشود.
-
شنیدن صدای وزوز در گوش
-
احساس سرگیجه در موارد نادر
عوامل مؤثر بر بیماری اتواسکلروز
اتواسکلروز زمانی ایجاد میشود که استخوانهای گوش میانی در جای خود گیر کنند و قادر به ارتعاش نباشند. در این شرایط صدا نمیتواند از گوش عبور کند و در نتیجه شنوایی دچار مشکل میشود.
علت ابتلا به اتواسکلروز هنوز به طور قطعی و دقیق مشخص نیست اما به نظر میرسد که این بیماری با به ارث بردن یک ژن معیوب از والدین ایجاد میشود. برخی مواقع تغییرات سطح هورمون در دوران بارداری موجب بدتر شدن علائم بیماری میشوند. گاهی اوقات نیز بروز عفونتهای ناشی از سرخک و شکستگیهای استرسی در بافت استخوانی اطراف گوش موجب بروز این مشکل میشود. در ادامه میتوانید با مهمترین عامل مؤثر بر اتواسکلروز آشنا شوید.
-
سابقه خانوادگی
-
جنسیت (معمولاً زنان بیشتر در معرض ابتلا به اتواسکلروز قرار دارند)
-
بارداری
-
ویروس سرخک
-
عدم استفاده از فلوراید
-
علل ناشناخته
درمان اتواسکلروز
اتواسکلروز میتوان موجب کاهش شنوایی خفیف تا شدید شود و بهندرت فرد را به طور کامل ناشنوا کند. معمولاً شنوایی طی چند ماه تا چند سال بدتر میشود و اگر نادیده گرفته شود، شدت آن افزایش پیدا میکند. گاهی اوقات استفاده از سمعک و جراحی میتواند به درمان موفقت آمیز بیماری کمک کند. معمولاً ۸۰ تا ۹۰ درصد افرادی که تحت عمل جراحی قرار میگیرند، بهبود پیدا میکنند. گاهی اوقات اتواسکلروز به گوش داخلی سرایت میکند و موجب کاهش شنوایی میشود که دیگر با جراحی نیز قابل بهبود نیست.
استفاده از سمعک
اولین روش درمان اتواسکلروز استفاده از سمعک است. سمعک وسیلهای است که حجم صدای ورودی به گوش را افزایش میدهد و به فرد کمک میکند تا صداها را واضحتر بشنود. امروزه سمعکهایی طراحی شده که اندازه بسیار کوچکی دارند و داخل گوش قرار میگیرند و در زمان استفاده اصلاً مشخص نیستند.
عمل جراحی
اگر به هر دلیلی تمایل به استفاده از سمعک ندارید و یا برای درمان نیاز به راهکار مؤثرتری دارید، میتوانید از عمل جراحی استاپدکتومی استفاده کنید.
پیشگیری از اتواسکلروز
حقیقت این است که برای پیشگیری از اتواسکلروز هیچ راهکاری وجود ندارد. در بسیاری از مشکلات و بیماریهای مربوط به گوش قرار گرفتن در معرض صدای بلند و عفونت موجب بروز بیماری میشود. اما اتواسکلروز یک بیماری ارثی است که هیچ روشی برای پیشگیری از آن وجود ندارد و تنها راهکاری که باید رعایت شود، جلوگیری از پیشرفت بیماری است. معمولاً استفاده از سمعک و همچنین عمل جراحی میتواند از پیشرفت بیماری جلوگیری کند و مانع از دست دادن شنوایی در فرد شود.
عوارض اتواسکلروز
معمولاً برای افرادی که بعد از اطلاع از بیماری اقدام به درمان میکنند، تا حدودی درمان میشوند و مشکل آنها بعد از استفاده از سمعک یا عمل جراحی بهتر خواهد شد. اما در صورتی که فرد نسبت به درمان بیتوجه باشد، ممکن است بعد از ۱۰ تا ۱۵ سال شدت کم شنوایی به مرور افزایش پیدا کند و فرد در گذر زمان توانایی شنوایی را به طور کامل از دست بدهد.
تسریر مراقب سلامتی شماست!