به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، جراحی لاپاراسکوپی، یک جراحی کمتهاجمی است و پزشکان آن را نسبت به عمل باز ترجیح میدهند. عواملی مانند تومور، آبسه طحال یا بیماریهای زمینهای میتوانند زمینه را برای اسپلنکتومی فراهم کنند. گرچه این عضو بخشی از سیستم ایمنی است، ولی زندگی بدون آن امکانپذیر است.
علت برداشتن طحال
برداشتن طحال در کودکان و بزگسالان میتواند شامل موارد زیر باشد:
-
تروما (Trauma): ضربه شدید یا آسیب به شکم، ممکن است باعث پارگی و خونریزی داخلی شود. در چنین مواردی، برای کنترل خونریزی و جلوگیری از عوارض بعدی، پزشک برداشتن طحال را تجویز میکند.
-
تومورهای طحال (Splenic Tumors): اگر تومور یا رشد سرطانی در طحال ایجاد شود، ممکن است جراحی برای خارج کردن طحال از بدن به بسمار توصیه شود.این شرایط در موارد تومورهای اولیه طحال یا تومورهای متاستاتیکی که از سایر قسمتهای بدن به آن گسترش یافتهاند، ضروری است.
-
کیست یا آبسه طحال (Splenic Cysts or Abscesses): گاهی اوقات کیست یا آبسه در طحال ایجاد و منجر به درد و سایر عوارض میشود. اگر درمانهای محافظهکارانه بیاثر باشد، پزشک برداشتن طحال با جراحی را توصیه میکند.
-
اختلالات خونی (Blood Disorders): در برخی اختلالات خونی، مانند تالاسمی (thalassemia)، طحال بزرگ میشود و سلول های خونی را منفجر یا تخریب می کند. در چنین مواردی، برداشتن طحال میتواند به کاهش علائم و بهبود وضعیت کمک کند.
-
عفونتهای خاص (Certain Infections): در برخی موارد، برای کنترل یا جلوگیری از گسترش برخی عفونتها، نیاز به خارج کردن طحال از بدن است.. به عنوان مثال، در موارد عفونت های شدید و مکرر ناشی ذات الریه یا مننژیت، ممکن است اسپلنکتومی به عنوان آخرین راهحل در نظر گرفته شود.
برداشتن طحال چه عوارضی دارد؟
افزایش حساسیت به عفونتها
طحال نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن، به ویژه در مبارزه با برخی عفونتهای باکتریایی دارد. بدون طحال، افراد در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عفونتها هستند. واکسیناسیون علیه این باکتریها اغلب قبل یا بعد از برداشتن طحال برای کمک به کاهش خطر برای بیماران ضروری است.
افزایش خطر لخته شدن خون
طحال با فیلتر کردن و حذف سلولهای خونی و پلاکتهای قدیمی یا آسیبدیده به تنظیم لخته شدن خون کمک میکند. پس از برداشتن طحال، خطر لخته شدن خون، به ویژه در ورید پورتال (ترومبوز ورید پورتال، portal vein thrombosis) کمی بیشتر است. این خطر افرادی که شرایط زمینهای خاصی دارند را بیشتر تهدید میکند.
تغییرات در شمارش سلولهای خون
طحال در ذخیره و آزادسازی سلولهای خونی، به ویژه پلاکتها نقش دارد. پس از حذف آن، ممکن است افزایش گذرا در تعداد پلاکتها وجود داشته باشد که گاهی اوقات منجر به افزایش خطر لخته شدن خون میشود. علاوهبراین، برداشتن طحال ممکن است منجر به کاهش خفیف در انواع خاصی از گلبولهای سفید خون شود.
عفونت شدید پس از طحال برداری (OPSI)
OPSI یک بیماری نادر اما بالقوه تهدیدکننده زندگی است که میتواند پس از برداشتن طحال رخ دهد. این بیماری با شروع شدید و سریع عفونت باکتریایی مشخص میشود. در صورت بروز علائمی مانند تب، لرز، درد شکم یا مشکلات تنفسی پس از اسپلنکتومی، مراقبت فوری پزشکی ضروری است.
تغییرات در عملکرد سیستم ایمنی
حذف طحال میتواند عملکرد سیستم ایمنی را تحت تاثیر قرار دهد. در این شرایط پاسخ بدن به عفونتهای خاص و تولید آنتیبادیها مختل میشود.
بیمارانی که عمل برداشتن طحال را انجام میدهند، میتوانند یک زندگی عادی داشته باشند. با این حال پس از اسپلنکتومی، ممکن است در مواقع اضطراری نیاز به مراقبت و مداخله پزشکی نیاز داشته باشید، به خصوص در مورد عفونتهای شدید. بدون طحال، سیستم ایمنی شما در برابر برخی عفونتها ضعیفتر خواهد بود. در نتیجه، پیشنهاد میشود در مواجهه با عفونتهای محیطی، بهداشت شخصی خود را حفظ کنید.
تسریر مراقب سلامتی شماست!