به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، انواع مختلفی از لیپودیستروفی وجود دارد که ممکن است ژنتیکی (ناشی از جهش ژنتیکی) یا اکتسابی (ناشی از سایر علل) باشند.
اختلال لیپودیستروفی اکتسابی چیست؟
شما در سراسر بدن خود، از جمله زیر پوست و اطراف اندامهای داخلی، دارای بافت چربی هستید. بافت چربی بسیاری از وظایف مهم را بر عهده دارد، از جمله:
-
ذخیره انرژی در بدن
-
ایجاد بالشتک برای قسمتهای مختلف بدن
-
گرم نگه داشتن بدن
-
ترشح بعضی از هورمونها مانند لپتین
-
کنترل التهاب
از دست دادن بافت چربی یا توزیع غیرطبیعی آن در بدن به دلیل لیپودیستروفی میتواند تغییرات قابل توجهی در ظاهر شما ایجاد کند و بر عملکردهای متابولیکی مهم تاثیر بگذارد.
علائم لیپودیستروفی اکتسابی
اگرچه لیپودیستروفی اکتسابی باعث از دست دادن چربی بدن میشود، اما انواع مختلف آن میتوانند علائم متفاوتی داشته باشند.
علائم لیپودیستروفی ژنرالیزه اکتسابی
افراد مبتلا به AGL چربیهای زیر پوست را در سراسر بدن از دست میدهند، از جمله صورت، بازوها، پاها، کف دستها و گاهی اوقات کف پاها. آنها ممکن است بسیار عضلانی به نظر برسند و شما بتوانید وریدهای زیر پوستشان را ببینید.
کودکان مبتلا به AGL همیشه گرسنه هستند و به سرعت رشد میکنند. در صورت برهم خوردن تعادل هورمونی و رشد مداوم، ممکن است بزرگسالان دستها و پاهای بزرگ و استخوان فک مربعی شکل داشته باشند و اندامهای جنسی آنها بزرگتر از حد معمول باشد.
احتمال دارد زنان مبتلا به AGL قاعدگی نامنظم داشته باشند یا اصلا پریود نشوند. همچنین ممکن است به سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) مبتلا باشند یا موی زائد روی پشت لب و چانه آنها رشد کند. در بعضی از افراد مبتلا به این بیماری لکههای تیره و مخملی در زیر بغل، گردن، اطراف ناف، نوک سینهها یا روی دستها و پاها دیده میشود.
به دلیل از دست دادن چربی، ممکن است بیمار برای استفاده از قند موجود در بدن یا کنترل سطح قند خون و تری گلیسیرید خود دچار مشکل شود. به علاوه، این احتمال وجود دارد که کبد یا طحال او بزرگ شود.
علائم لیپودیستروفی پارشیال اکتسابی
APL فقط بالاتنه را در هر دو سمت بدن تحت تاثیر قرار میدهد. این بیماری معمولا از صورت شروع میشود و به گردن، بازوها و قفسه سینه گسترش مییابد.
علائم لیپودیستروفی ناشی از درمان ضدرتروویروسی بسیار فعال
غالبا افراد مبتلا به LD-HIV به تدریج چربی بازوها، پاها و صورت خود را از دست میدهند. بعضی از آنها ممکن است چربی اضافی در صورت، گردن، قسمت بالایی پشت و کمر داشته باشند.
علائم لیپودیستروفی موضعی
در افراد مبتلا به این نوع لیپودیستروفی یک فرورفتگی در پوست مشاهده میشود، اما خود پوست طبیعی به نظر میرسد. اندازه فرورفتگی میتواند متفاوت باشد و در یک نقطه یا چند نقطه مختلف ایجاد شود. همچنین ممکن است برجستگیهای حساس یا دردناکی وجود داشته باشد.
علت لیپودیستروفی اکتسابی
لیپودیستروفی اکتسابی در اثر داروها، واکنشهای خودایمنی یا علل ناشناخته (ایدیوپاتیک) ایجاد میشود. اگرچه این بیماری با ژنتیک ارتباط مستقیم ندارد، اما محققان معتقدند که بعضی از افراد از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به آن هستند.
درمان لیپودیستروفی اکتسابی
از آنجا که نمیتوانید چربی از دست رفته بدن را جایگزین کنید، هدف شما باید جلوگیری از عوارض بیماری باشد. سبک زندگی سالم در این زمینه نقش زیادی دارد. همه افراد مبتلا به لیپودیستروفی باید از رژیم غذایی کم چرب استفاده کنند. اما کودکان برای رشد همچنان به کالری کافی و تغذیه مناسب نیاز دارند. ورزش به حفظ سلامت کودک شما کمک میکند. فعالیت بدنی قند خون را کاهش میدهد و از تجمع خطرناک چربی جلوگیری میکند.
افراد مبتلا به AGL ممکن است بتوانند مترلپتین تزریقی را جایگزینی لپتین از دست رفته کنند و مانع بروز سایر بیماریها شوند. استاتینها و اسیدهای چرب امگا ۳ (که در بعضی از ماهیها وجود دارند) در کنترل کلسترول یا تری گلیسیرید بالا موثرند. اگر کودک شما دیابت داشته باشد یا به این بیماری مبتلا شود، باید انسولین یا سایر داروها را برای کنترل قند خون مصرف کند.
زنان مبتلا به AGL نباید از قرصهای پیشگیری از بارداری خوراکی یا درمان جایگزینی هورمون برای کنترل علائم یائسگی استفاده کنند، چون میتوانند در سطح بعضی از چربیها اختلال ایجاد کنند.
پیشگیری از اختلال لیپودیستروفی اکتسابی
لیپودیستروفی اکتسابی اغلب در اثر عفونت یا مشکلات خودایمنی ایجاد میشود. با واکسیناسیون میتوان از بعضی از عفونتها مانند آبله مرغان و سیاه سرفه پیشگیری کرد، اما مشکلات خودایمنی و سایر عفونتهای مرتبط با این بیماری قابل پیشگیری نیستند.
تسریر مراقب سلامتی شماست!