به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، قرصهای خوابآور انواع مختلفی دارند. بعضی از این داروها باید توسط پزشک تجویز شوند؛ در حالی که تعدادی از آنها را میتوانید بدون نیاز به نسخه پزشک تهیه کنید.
داروهای خوابآور بدون نسخه
محصولاتی که بدون نیاز به نسخه پزشک توسط داروخانهها در اختیار شما قرار میگیرند عبارتاند از:
۱. داروهای حاوی آنتیهیستامین
بعضی از آنتیهیستامینها مثل دیفنهیدرامین که برای تسکین علائم آلرژی فرموله شدهاند، برای درمان بیخوابی هم قابل استفاده هستند. چرا که خوابآلودگی یکی از عوارض جانبی آنها است.
درست است که انواع خاصی از آنتیهیستامینها بدون نسخه به فروش میرسند، اما بهتر است قبل از مصرف آنها به عنوان داروی بی خوابی با پزشک مشورت کنید. چون ممکن است عوارض جانبی جدی ایجاد کنند یا با گذشت زمان باعث وابستگی شما شوند.
۲. مکمل ملاتونین
ملاتونین هورمونی است که به طور طبیعی توسط غده پینهآل (صنوبری) در بدن تولید میشود. این هورمون به تنظیم چرخه خواب و بیداری کمک میکند و به همین دلیل از مکمل آن به عنوان دارو برای بی خوابی شب استفاده میشود.
داروهای خوابآوری که باید توسط پزشک تجویز شوند
داروهای تجویزی مورد استفاده برای درمان بیخوابی شامل موارد زیر هستند:
۱. بنزودیازپینها
بنزودیازپینها داروهای ضد اضطراب هستند که باعث آرامش و خوابآلودگی میشوند. از آنجا که احتمال وابسته شدن به این داروها بسیار بالا است، احتمالا پزشک از شما میخواهد که برای مدت زمان کوتاه (به عنوان مثال، هفت تا ۱۰ روز) از آنها استفاده کنید. بعضی از انواع بنزودیازپین که ممکن است توسط پزشک تجویز شوند عبارتاند از:
-
کوزپام (Quazepam)
-
تریازولام (Triazolam)
-
استازولام (Estazolam)
-
تمازپام (Temazepam)
۲. آگونیستهای گیرنده بنزودیازپین
آگونیستهای گیرنده بنزودیازپین در مقایسه با بنزودیازپینها سریعتر عمل میکنند و عموما عوارض جانبی کمتری دارند. از این داروها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
زولپیدم (Zolpidem)
-
زالپلون (Zaleplon)
-
اسزوپیکلون (Eszopiclone)
۳. آنتاگونیستهای گیرنده اورکسین
اورکسین یک نوع نوروترنسمیتر (انتقالدهنده عصبی) است که بیداری را تحریک میکند. آنتاگونیستهای گیرنده اورکسین میتوانند اثر این نوروترنسمیتر را مهار کنند. با این حال، استفاده از آنها برای مدت طولانی توصیه نمیشود. آنتاگونیستهایی که مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) هستند عبارتاند از:
-
بلسومرا (Belsomra)
-
لمبورکسانت (Lemborexant)
-
داریدورکسانت (Daridorexant)
۴. تاسیملتئون
تاسیملتئون (Tasimelteon) با افزایش اثر ملاتونین روی مغز میتواند به درمان بیخوابی کمک کند. استفاده از این دارو برای درمان اختلالات خواب-بیداری و سندرم اسمیت-مگنیس مورد تایید FDA است. معمولا توصیه میشود ۲۰ میلیگرم از این دارو را یک ساعت قبل از خواب مصرف کنید.
۵. دوکسپین
از دوکسپین (Doxepin) هم میتوان به عنوان دارو برای بی خوابی استفاده کرد. این دارو اثرات درمانی خود را با مهار کردن هیستامین و سایر گیرندههای مغز اعمال میکند. برای درمان بیخوابی باید سه تا ۶ میلیگرم از دوکسپین را قبل از خواب مصرف کنید.
خطرات مصرف دارو برای بی خوابی چیست؟
یکی از خطرات اصلی قرصهای خوابآور این است که به آنها وابسته میشوید و دیگر نمیتوانید بدون مصرف دارو بخوابید. همچنین ممکن است در صورت کنار گذاشتن آنها، احساس ناخوشایندی پیدا کنید یا به بیخوابی شدیدتری دچار شوید.
علاوه بر این، بعضی از قرصهای خوابآور میتوانند باعث سرگیجه و فراموشی شوند و تمرکز کردن را برای شما دشوار کنند. این عوارض ممکن است در بعضی از افراد به خصوص سالمندان خطر تصادف و زمین خوردن را افزایش دهند.
داروهای خوابآور طبیعی یا گیاهی هم کاملا بیخطر نیستند. چون میتوانند با سایر داروها یا مکملهایی که مصرف میکنید تداخل داشته باشند. بهعلاوه، ممکن است برای کسانی که شرایط پزشکی خاصی دارند مناسب نباشند.
چگونه عوارض داروهای خوابآور را به حداقل برسانیم؟
با رعایت نکات زیر میتوانید تا حد زیادی از عوارض داروهای خوابآور جلوگیری کنید:
-
قبل از تجویز داروی خوابآور، فهرست تمام داروها، مکملهای غذایی یا محصولات گیاهی مصرفی خود را در اختیار پزشک یا داروساز قرار دهید.
-
از دارو دقیقا طبق دستور استفاده کنید.
-
از پزشک بپرسید که تا چه زمانی میتوانید دارو بخورید و چگونه باید مصرف آن را متوقف کنید.
-
از مصرف نوشیدنیهای الکلی بپرهیزید. چون باعث تشدید عوارض داروهای خوابآور میشوند.
-
داروهای خوابآور شخص دیگری را مصرف نکنید و قرصهای خود را در اختیار دیگران قرار ندهید.
تسریر مراقب سلامتی شماست!