به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، کوکائین به انگلیسی cocaine، یک ماده محرک قوی و اعتیادآور است. این ماده مخدر از برگهای گیاه کوکا به دست میآید. گیاه کوکا بومی آمریکای جنوبی است. در حوزه مراقبتهای بهداشتی متخصصان میتوانند برای اهداف پزشکی مانند بیحسی موضعی در برخی جراحیها از کوکائین استفاده کنند. اما مصرف تفریحی آن در بسیاری از کشورها ممنوع است.
کوکایین شبیه به پودر ریز سفید و کریستالی است. برخی از فروشندگان خیابانی برای افزایش سود خود کوکائین را با موادی مانند نشاسته ذرت، پودر تالک یا آرد مخلوط میکنند. در برخی مواقع این دارو با مادههای دیگر مانند آمفتامین محرک یا مواد مخدر مصنوعی مثل فنتانیل ترکیب میشود. زمانی که شخص نداند، کوک با مواد مخدر مصنوعی ترکیب شده است، مصرف آن بسیار خطرناکتر میشود. کوکایین بسیار اعتیادآور است و سطح هوشیاری، توجه و انرژی شخص را بالا میبرد.
کوکائین چگونه بر مغز و بدن تأثیر می گذارد؟
این دارو سطح بالایی از دوپامین را به قسمتهایی از مغز ارسال میکند. دوپامین یک پیامرسان شیمیایی و طبیعی در بدن است. به طور معمول بعدازاین که سلولی دوپامین آزاد میکند، این ماده بازیافت شده و سیگنال بین سلولهای عصبی خاموش میشود. اما کوکائین از بازیافت دوپامین جلوگیری میکند. این روند باعث تجمع مقادیر زیادی دوپامین در فضای بین دو سلول عصبی میشود و ارتباط عادی بین آنها را متوقف میکند.
سیل دوپامین در مدارهای مغز رفتارهای مربوط به مصرف دارو را تقویت میکند. با ادامه مصرف مواد مخدر، مدارهای مغزی سازگار شده و حساسیت کمتری نسبت به دارو پیدا میکنند. در نتیجه افراد بهمرور دوز قویتری برای ایجاد احساس قبلی نیاز دارند.
۱. اثرات کوتاه مدت مصرف کوکائین (علائم مصرف و اعتیاد به کوکائین)
کوکائین چقدر در بدن میماند و مصرف کوکائین چه علائمی دارد؟ مصرف کوک در کوتاهمدت اثراتی را نشان میدهد. این تأثیرات عبارتاند از:
- شادی و انرژی فوقالعاده
- هوشیاری ذهنی
- حساسیت بیش از حد به نور، صدا و لمس شدن
- تحریکپذیری
- پارانوئید (بیاعتمادی شدید و بی دلیل نسبت به دیگران)
- کاهش اشتها
برخی افراد پس از مصرف کوکائین احساس میکنند، کارهای ساده را سریعتر انجام میدهند. اگرچه برخی دیگر نتیجه معکوسی را تجربه میکنند. مصرف مقادیر زیاد کوکایین میتواند منجر به رفتارهای عجیب، غیرقابلپیشبینی و خشونتآمیز شود.
معمولاً اثرات کوک بلافاصله ظاهر میشود و در عرض چند دقیقه تا یک ساعت از بین میرود. روش استفاده از کوکائین در مدتزمان ماندگاری و شدت این عوارض تأثیر دارد. بهعنوانمثال تزریق یا کشیدن کوکائین تأثیرات سریعتر و قویتری داشته، اما در مدتزمان کوتاهتری از بین میرود.
۲. تاثیر کوکایین برای پوست
پوست مهمترین و طویلترین اندام بدن ما است و بیماریهای اندامهای داخلی بدن هم میتوانند روی آن تاثیر بگذارند. برخی از بیماریهای پوستی که با سو مصرف کوک ایجاد میشوند شامل موارد زیر هستند:
- نکروز یا مرگ سلولهای پوست
- تشکیل بافت فیبری در پوست یا اسکار بیش از حد پوست
- سیاه شدن کف دست (دستهای ترک خورده)
- پوسچولوز، بیماری پوستی که منجر به ایجاد نواحی بزرگ تاول مانند پر از چرک روی پوست میشود که به نام پوسچول نیز شناخته میشود.
- پورپورای هنوخ شونلین، یک اختلال پوستی ناشی از التهاب و خونریزی در رگهای خونی کوچک (میتواند منجر به ایجاد لکههای بنفش مایل به قرمز در اندامهای تحتانی شود)
- بیماری بورگر (thromboangiitis obliterans) یک بیماری پوستی است که در آن رگهای خونی متورم میشوند، از جریان خون جلوگیری میکنند و باعث لخته شدن خون میشوند که منجر به درد، آسیب بافتی و قانقاریا (مرگ یا پوسیدگی بافتهای بدن) میشود.
۳. کوکایین و ضربان قلب و فشار خون
درد قفسه سینه معمولاً تا مدت زمان ۶۰ دقیقه ایجاد میشود، اما میتواند ساعتها یا روزها پس از مصرف کوکائین ادامه داشته باشد. سایر علائم همراه با مسمومیت حاد کوک ممکن است شامل تنگی نفس، اسهال، علائم فشار خون بالا، اضطراب، تپش قلب، سرگیجه و حالت تهوع باشد.
۴. کوکایین و بی خوابی
کوکائین با افزایش سطح دوپامین، یک انتقال دهنده عصبی مرتبط با لذت و پاداش، در مغز عمل میکند. این افزایش دوپامین منجر به افزایش احساس سرخوشی و بالا رفتن انرژی میشود و احساس خستگی یا خوابیدن را برای مصرف کنندگان دشوار میکند.
۵. کوکائین و ریزش مو
کوک میتواند باعث ریزش مو شود. این ماده مخدر باعث کاهش وزن سریع میشود، به این معنی که بدن شما مواد مغذی کافی برای حفظ سلامت موهای شما را دریافت نمیکند. در نتیجه ریشه مو ضعیف میشود. مصرف کوکائین همچنین ممکن است باعث تلوژن افلوویوم یا ریزش موی ناشی از استرس شود.
چگونه می توان کوکائین را ترک کرد؟ (بهترین روش ترک اعتیاد کوکایین)
استفاده مکرر از کوکائین همانند سایر مواد مخدر باعث تغییرات طولانیمدت در مدارها و سیستمهای مغزی میشود. مدار مغزی در نهایت با دوپامین اضافی ناشی از مصرف کوکایین سازگار شده و شخص باید دوز بیشتری مصرف کند. برای ترک کوکایین معمولاً از روشهای رفتاردرمانی استفاده میشود. روشهای درمانی کمک میکنند تا از عوارض ترک ناگهانی مواد مخدر دور بمانید. نمونهای از این اقدامات عبارتاند از:
- درمان شناختی – رفتاری
- مدیریت حوادث غیرمترقبه و ایجاد انگیزه (ارائه پاداش به بیمارانی که برای مدتی کوکائین را ترک کردهاند)
- گروههای درمانی (اقامتگاههایی که افراد در حال بهبود بدون مصرف دارو به یکدیگر کمک کرده تا رفتارهای خود را تغییر دهند)
تسریر مراقب سلامتی شماست!