به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، جدا شدن جفت از جنین یا دکولمان جفت به انگلیسی، Placental abruption میگویند. دکولمان جفت یا جدا شدن جفت وضعیت پزشکی است که در آن جفت (پلاسنتا) از دیوار رحم جدا میشود. این جداشدگی میتواند ناقص یا کامل باشد، در حالت کامل، خون مادر به جفت نمیرسد و کمبود اکسیژن (هیپوکسی) و سایر مشکلات جدی را در جریان خون و تغذیه جنین ایجاد میکند.
اگر زایمان به سرعت (به طور عمومی با روش سزارین) انجام نشود، جنین ممکن است در معرض خطر جدی قرار بگیرد و در برخی موارد نیز ممکن است منجر به مرگ جنین شود. دکولمان جفت یک وضعیت اورژانسی پزشکی است و نیاز به تشخیص و مداخله سریع دارد. در صورت مشکوک بودن به دکولمان جفت، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
علائم دکولمان جفت
علائم خطر در بارداری خونریزی و درد شدید است. برخی علایم شایع جدا شدن جفت از جنین عبارتند از:
- یکی از علائم اصلی دکولمان جفت، خونریزی ناگهانی از واژن است.
- درد شدید در ناحیه شکم و پشت (معمولا در ناحیه پایین شکم)
- تنش رحمی و احساس تنگی و فشار در ناحیه شکم به صورت مداوم یا تنشهای تکراری و متقطع
- ضعف، سردرد شدید، تنفس سریع، تهوع و استفراغ، و بیخوابی
علت دکولمان جفت چیست؟ ( علت کنده شدن جفت)
کنده شدن جفت یک وضعیت نادر و جدی است که در آن جفت (پلاسنتا) از دیوار رحم جدا میشود. علت دقیق دکولمان جفت هنوز مشخص نیست، اما برخی عوامل خطر آن عبارتند از:
- ضربه یا آسیب شدید به ناحیه شکم مثلا در تصادفات رانندگی، سقوط یا ضربات قوی به شکم
- فشار خون بالا
- سابقه دکولمان جفت
- استفاده از مواد مخدر مانند کوکائین و متامفتامین
- سابقه عفونت رحم
- تغذیه نامناسب و کمبود برخی مواد مغذی
- سن بالا در بارداری
درمان دکولمان جفت (درمان جدا شدن جفت از جنین)
هیچ راه درمانی برای توقف دکولمان یا بازگرداندن دوباره و چسباندن جفت به جنین وجود ندارد. درمان به شدت خونریزی، ماه بارداری، و سلامت جنین، و امکان زایمان طبیعی بستگی دارد. در صورتی که دکولمان جفت در حدی خطرناک و جدی نباشد و جنین و مادر در وضعیت پایدار قرار داشته باشند، با اقدامات زیر میتوان به درمان دکولمان جفت فکر کرد:
- استراحت و کاهش فعالیتهای جسمی
- مراقبتهای حمایتی از جمله مانیتورینگ فشار خون، نبض و قلب
- اکسیژندرمانی
در صورتی که دکولمان جفت جدی و خطرناک باشد که نیاز به درمان جداگانه جفت از جنین داشته باشد، سزارین انجام میشود. در این عمل، پزشک با انجام برش در بطن مادر، جفت را از رحم جدا و جنین را خارج میکند. این عمل همچنین ممکن است به همراه خونریزی و تزریق مایعات و خون به بدن مادر همراه باشد تا وضعیت عمومی مادر بهبود یابد.
عوارض دکولمان جفت
دکولمان جفت علت اصلی مرگ و میر پیش از تولد نوزاد و عوارض جدی برای مادر به شمار میآید. از عوارض دکولمان جفت میتوان به خطر خونریزی و نیاز به تزریق خون، هیسترکتومی، اختلالات خونریزی، به ویژه انعقاد داخل عروقی و نارسایی کلیوی برای مادر اشاره کرد. دیگر عوارض دکولمان جفت عبارتند از:
- خطر سلامت جنین در اثر کمبود اکسیژن ناشی از خونریزی شدید
- درد شدید مادر در ناحیه شکم به صورت مستمر یا متناوب
- نشانههای نارسایی قلبی جنین، کاهش حرکت جنین، ضربان قلب ضعیف یا نامنظم جنین و کاهش حجم مایع آمنیون
- نارسایی قلبی و عروقی در مادر از جمله ضربان قلب سریع، فشار خون بالا، ضعف عمومی، سردرد شدید و ضعف عضلات
- مرگ جنین یا مادر
دکولمان جفت یک وضعیت جدی در طول بارداری است که زمانی رخ میدهد که پلاسنتا قبل از به دنیا آمدن نوزاد از دیواره رحم جدا میشود. بروز این وضعیت ممکن است عواقب جدی برای مادر و نوزاد داشته باشد، بنابراین به درمان فوری نیاز دارد.
علت دقیق دکولمان جفت هنوز مشخص نیست، اما برخی عوامل خطرناک مانند فشار خون بالا، مصرف مواد مخدر، سابقه دکولمان جفت در بارداریهای قبلی، تصادف یا ضربه به شکم، عفونت رحم، سن بالا و بیماریهای مزمن از علل شایع بروز این عارضه هستند. در صورت مشاهده درد شکمی شدید، خونریزی ناگهانی واژن، تنگی نفس، ضعف و حالت تهوع به پزشک مراجعه کنید. مراقبت مناسب و تشخیص زودهنگام، میتواند جان مادر و نوزاد هر دو را نجات دهد.
تسریر مراقب سلامتی شماست!