به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، گریوز یکی از انواع بیماری های غده تیروئید است. بیماری گریوز نوعی اختلال خود ایمنی است. در این اختلال سیستم ایمنی بدن به تیروئید حمله کرده و باعث افزایش ترشح هورمونهای تیروئید میشود. یکی از دلایل شایع پرکاری تیروئید همین بیماری است.
ازآنجاییکه هورمونهای تیروئید روی متابولیسم تاثیر میگذارند، اختلال در عملکرد آنها باعث بروز علائم و عوارض در قسمتهای مختلف بدن میشود.
این بیماری میتواند هر شخصی را تحت تاثیر قرار دهد. اما در میان زنان و جوانان زیر ۴۰ سال بیشتر دیده میشود. شایعترین علت پرکاری تیروئید، بیماری گریوز است در واقع در ۶۰ تا ۸۰٪ موارد علت پرکاری تیروئید این بیماری است. اولینبار یک پزشک ایرلندی به نام رابرت گریوز در دهه ۱۸۰۰ این بیماری را تشخیص داد. به همین دلیل به این اسم نامگذاری شده است.
علائم بیماری گریوز
از آنجایی که هورمونهای تیروئید روی قسمتهای مختلف بدن تاثیر گذاشته و در سیستم متابولیسم نقش دارند، اختلال در عملکرد آنها طیف گستردهای از علائم را ایجاد میکند. رایجترین علائم گریوز شامل موارد زیر است:
- اضطراب و تحریکپذیری
- کاهش وزن با وجود افزایش اشتها
- ضربان قلب سریع و نامنظم
- مشکلات خواب
- خستگی
- ادم محیطی
- لرزش دستها و ضعف عضلانی
- عرق کردن یا مشکل در تحمل گرما
- حرکات مکرر روده
- بزرگشدن غده تیروئید (گواتر)
- تغییر در چرخههای قاعدگی
- اختلال نعوظ یا کاهش میل جنسی
- برآمدگی چشم
- ضخیم و قرمز شدن ساق پا یا بالای پا.
عوامل خطر بیماری گریوز
برخی از عوامل میتوانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند. این عوامل عبارتاند از:
- سابقه خانوادگی: احتمال دارد ژن یا ژنهایی باعث بروز این بیماری شوند. به همین دلیل اگر در میان خانواده شخصی دچار گریوز تیروئید است، احتمال ابتلای شما به این بیماری بیشتر میشود.
- جنسیت: طبق آمار زنان بیشتر از مردان به این بیماری مبتلا میشوند.
- سن: معمولا این بیماری قبل از ۴۰ سالگی ایجاد میشود.
- سایر بیماریهای خودایمنی: اگر شما دچار سایر بیماریهای خودایمنی مانند دیابت نوع ۱ یا آرتریت روماتوئید هستید، احتمال ابتلا به دیگر اختلالات خودایمنی بیشتر میشود.
- استرس: رویدادهای استرسزای زندگی و بیماریها میتوانند بهعنوان محرک گریوز عمل کنند. افرادی که ژن این اختلال را دارند، با چنین محرکی دچار بیماری میشوند.
- بارداری: در زنانی که ژن مربوط به اختلالات خودایمنی را دارند، ممکن است بارداری یا زایمان بهعنوان محرک عمل کنند.
- سیگارکشیدن: سیگار سیستم ایمنی را تحت تاثیر قرار میدهد و بهعنوان محرک عمل میکند. اگر شخص سیگار دچار بیماری گریوز تیروئید شود، احتمال ابتلا به گریوز چشمی هم بالا میرود.
عوارض بیماری گریوز
بیماری گریوز تیروئید به دلیل تاثیر روی هورمونهای تیروئید و اختلال در عملکرد اندامهای مختلف میتواند طیفی از عوارض را ایجاد کند. از جمله:
- افزایش خطرات بارداری: اگر مادر دچار بیماری گریوز باشد، خطرات بارداری زیاد میشود. در این شرایط احتمال سقط جنین، مسمومیت بارداری، زایمان زودرس، نارسایی قلب مادر، اختلال در عملکرد تیروئید جنین و کاهش سرعت رشد جنین میشود.
- بیماریهای قلبی: این اختلال در صورت عدم درمان میتواند باعث بیماری های قلبی مانند اختلالات ریتم قلب، تغییر ساختار و عملکرد ماهیچه قلب و نارسایی قلبی شود.
- طوفان تیروئیدی: این بیماری بسیار خطرناک، اما نادر است. پرکاری تیروئید تسریعشده را طوفان تیروئید میگویند. این عارضه باعث بروز علائمی مانند تب، تعریق، استفراغ، اسهال، هذیان، تشنج، ضربان قلب نامنظم، فشارخون پایین و کما میشود.
- پوکیاستخوان: اگر پرکاری تیروئید درمان نشود، در ترکیب کلسیم استخوانها اختلال ایجاد میکند. این اختلال باعث ضعیف و شکننده شدن استخوانها و در نهایت پوکی استخوان میشود.
درمان بیماری گریوز
برای درمان این اختلال باید از روشهایی استفاده شود که میزان ترشح هورمونهای تیروئید را کاهش دهند. در این صورت تاثیر اختلالات هورمونی روی قسمتهای مختلف بدن کاهش پیدا کرده و عوارض بیماری از بین میرود. روشهای درمان شامل موارد زیر میشود.
- درمان با ید رادیواکتیو: این روش بسیار رایج است. ید رادیواکتیو بهصورت کپسول یا مایع از طریق دهان مصرف میشود. ید رادیواکتیو باعث ازبینرفتن سلولهای تیروئید که هورمون تولید میکنند، میشود. معمولا این روش باعث ابتلا به کمکاری تیروئید شده و باید پس از آن داروهای مربوط به کمکاری تیروئید را مصرف کنید.
- داروهای ضد تیروئید: این داروها در استفاده از ید برای ساخت هورمون تیروئید تداخل ایجاد میکنند. معمولا داروی پروپیل تیوراسیل و متیمازول برای درمان این اختلال استفاده میشود. پروپیل تیوراسیل باعث بیماری کبدی میشود. به همین دلیل اولین گزینه برای درمان داروی متیمازول است. اما اگر شخص باردار باشد، متیمازول باعث نقص مادرزادی جنین میشود.
- داروهای بتا بلوکر: این دسته از داروها ترشح هورمونهای تیروئید را کم نمیکنند. اما اثر آنها را مسدود میکنند. در نتیجه علائمی مانند ضربان قلب بالا، اضطراب، عدم تحمل گرما و تعریق بهبود مییابند.
- عمل جراحی: گاهی ممکن است برای بهبود بیمار، کل یا قسمتی از تیروئید برداشته شود. پس از جراحی برای تامین هورمونهای تیروئیدی نیاز به درمان است. در حین جراحی ممکن است به عصب تارهای صوتی آسیب وارد شود.
تسریر مراقب سلامتی شماست!