به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، ژنها نقش بسیار مهمی را در بدن ما انسانها ایفا میکنند و در نهایت بر شکل ظاهری و عملکرد درست اندامها تاثیرگذارند. اگر کنجکاو هستید سندروم داون چیست باید بگوییم یک بیماری ژنتیکی است که در آن فرد مبتلا یک دسته ژن بیشتر یا یک کروموزوم اضافه دارد و همین موجب به وجود آمدن مشکلات فیزیکی و ذهنی زیادی برای آنها میشود.
این بیماری در کروموزم ۲۱ رخ میدهد و از اینرو به مبتلایان آن، افراد تریزومی ۲۱ هم گفته میشود. سندورم داون یکی از شایعترین اختلالات ژنتیکی است که متاسفانه هنوز درمان قطعی برای آن وجود ندارد و فقط باید با یک سری از اقدامات بتوانیم زندگی بهتری را برای فرد بیمار به وجود آوریم. اگر برای شما سوال پیش آمده چه افرادی بیشتر در معرض خطر ابتلا به سندرومداون هستند، باید بگوییم حاملگی مادر در سن بالاتر از ۳۵ سال و وجود این بیماری در سابقه خانوادگی، ریسک تولد نوزاد با سندروم داون را افزایش میدهد.
علائم فیزیکی
این نشانهها از بدو تولد در نوزاد وجود دارند و با رشد کودک بیشتر مشخص خواهند شد:
- پل بینی صاف
- گردن کوتاه
- صورت پهن
- قد کوتاهتر از حد متوسط
- دستها و پاهای کوچک
- چشمان کج به سمت بالا
- کف دست بسیار چروک
- توان عضلانی کم
- دستانی پهن با انگشتان کوتاه
- گوشهای کوچک و چسبیده به سر
علائم شناختی
اغلب نوزادان بهدلیل داشتن یک کروموزوم اضافی دچار ناتوانی ذهنی یا رشدی میشوند. اغلب آنها هنگام انجام کارهایی در سن خاص با سایر کودکان متفاوت خواهند بود. از جمله:
- راه رفتن و حرکت (مهارتهای حرکتی درشت و ظریف)
- صحبت کردن (مهارتهای توسعه زبان)
- یادگیری (مهارتهای شناختی)
- بازی (مهارتهای اجتماعی و عاطفی)
در نتیجه انجام کارهای زیر برای کودک مبتلا به سندروم داون بیشتر طول میکشد:
- آموزش توالت
- مستقل غذا خوردن
- برداشتن اولین قدمهای مستقلانه
- به زبان آوردن اولین کلمات
علائم رفتاری
کودک مبتلا به این بیماری نمیتواند نیازهای خود را به شما بگوید، از همینرو علائم رفتاری نشان میدهد که عبارتند از:
- لجبازی و کج خلقی
- رفتارهای وسواس اجباری
- رفتارهای تکانشی
- قدرت تجزیهوتحلیل ضعیف
- ظرفیت یادگیری کم
- دامنه توجه کوتاه
- حواس پرتی
علت ایجاد سندروم داون در جنین چیست؟
اگر شما هم کنجکاو شدهاید بدانید علت سندروم داون چیست باید بگوییم دلیل اصلی آن یک کروموزوم اضافی است. انسانها بهطور طبیعی دارای ۲۳ جفت کروموزوم هستند که که مجموعا ۴۶ جفت میشود. فرد مبتلا به این بیماری یک کروموزوم ۲۱ اضافی در همه یا برخی از سلولهای خود دارد. برای توضیح علت ایجاد این بیماری در جنین باید با انواع سندروم داون آشنا شوید:
تریزومی ۲۱
این مدل شایعترین نوع بیماری سندروم داون است و مبتلایان یک کروموزوم اضافی دارند. تریزومی ۲۱ زمانی رخ میدهد که جنین در حال رشد به جای ۲ نسخه معمولی سه نسخه از کروموزوم ۲۱ در هر سلول داشته باشد. این نوع ۹۵ درصد از کل موراد سندرومداون را تشکیل میدهد.
درمان سندروم داون
هیچ درمانی برای نوزاد سندروم داون وجود ندارد اما شما میتوانید با شیوه درست تربیت کمک کنید آنها زندگی شادتری داشته باشند.
این افراد باید مانند سایر افراد جامعه به فعالیتهای خود بپردازند. روشهای درمان سندرومداون با توجه به سن و میزان شدت بیماری متفاوتاند و مهارتهای حرکتی، گفتاری، حسی و روابط اجتماعی را شامل میشوند. آموزش این مهارتها به کمک یک درمانگر و روانشناس با تجربه انجام خواهد شد.
- آموزش انجام فعالیت روزمره با کاردرمانی
- آموزش مهارتهای زبانی و ارتباطی با گفتار درمانی
- کمک به تقویت عضلات و توانایی حرکتی با فیزیوتراپی
- شرکت در برنامههای آموزشی و تحصیل در مدرسه مخصوص
- درمان هرگونه بیماری زمینهای مانند استفاده از عینک یا وسایل کمک شنوایی
تسریر مراقب سلامتی شماست!