به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، این بیماری در اثر یک باکتری به نام استرپتوکوک گروه A ایجاد میشود که نوعی سم در بدن تولید میکند. قدرت انتقال این بیماری بسیار زیاد است و از طریق قطرات تنفسی، تماس مستقیم و مصرف غذای آلوده به باکتری از فردی به فرد دیگر منتقل میشود. معمولا شیوع مخملک در کودکان بیشتر است، اما ممکن است بزرگسالان را هم تحت تاثیر قرار دهد.
علائم مخملک در کودکان
در اکثر موارد، این بیماری به صورت خفیف بروز میکند. کودکان مبتلا به مخملک خفیف ممکن است بیماری را بدون هیچ علائمی یا با علائم خفیف شبیه به آنفولانزا با کمی راش پوستی تجربه کنند.
معمولا علائم مخملک حاد در کودکان شدت بیشتری دارد و به صورت تب و بثورات پوستی ایجاد میشود. بنابراین لازم است در این شرایط برای درمان فرزندتان از متخصص اطفال کمک بگیرید.
۱. علائم عمومی
از رایجترین علائم عمومی تب مخملک در کودکان میتوان به تب بالای ۳۸ درجه سانتیگراد، گلودرد، بیاشتهایی و مشکل در بلع غذا اشاره کرد. سایر علائم عبارتاند از:
- گلودرد
- بدندرد
- دلدرد
- حالت تهوع و استفراغ
۲. علائم فیزیکی
علائم فیزیکی مخملک معمولا با توجه به شدت بیماری در کودکان به شکلهای مختلفی بروز میکند. در بعضی از کودکان بیماری فقط با علائم فیزیکی ظاهر میشود و هیچ عارضه دیگری ایجاد نمیکند. اما در سایر موارد ممکن است کودک ترکیبی از علائم مختلف را تجربه کند.
از رایجترین علائم فیزیکی مخملک در کودکان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سفید شدن سطح روی زبان (در اوایل بیماری)
- قرمز و ناهموار شدن زبان یا زبان توتفرنگی (در صورت پیشرفت بیماری)
- قرمز شدن گلو
- متورم و قرمز شدن لوزهها
- ایجاد لکههای سفید و چرکی روی لوزهها
- ایجاد جوشهای ریز و قرمز روی سقف دهان
- تورم غدد لنفاوی جلوی گردن
۳. علائم پوستی
یکی از رایجترین علائم مخملک در کودکان بروز بثورات پوستی است. بثورات پوستی معمولا یک تا ۲ روز بعد از شروع بیماری ظاهر میشوند. در بعضی افراد ممکن است این بثورات قبل از سایر علائم بیماری یا حتی هفت روز پس از ابتلا به آن ظاهر شوند.
منظور از زبان توتفرنگی در مخملک چیست؟
یکی از رایجترین علائم مخملک در کودکان زبان توتفرنگی است. معمولا در ابتدا زبان کودک سفید یا زرد رنگ میشود. اما بعد از چند روز رنگ آن به قرمز تغییر پیدا میکند و زبان کمی متورم میشود. سپس دانههای ریز و قرمزی روی زبان ظاهر میشوند که به این عارضه زبان توتفرنگی میگویند.
روش درمان مخملک در کودکان
راهکارهای زیر به درمان این بیماری در کودکان کمک میکنند:
۱. دارودرمانی
مصرف آنتیبیوتیک بهترین درمان مخملک در کودکان است. آنتیبیوتیکها مدت زمان بیماری را کاهش میدهند، علائم را بهبود میبخشند و از بروز عوارض جانبی جدی مثل تب روماتیسمی جلوگیری میکنند. کودکان باید دقیقا طبق دستور دکتر روماتولوژِی از این داروها استفاده کنند تا سریعتر بهبود یابند. قطع زودهنگام آنتیبیوتیک باعث برگشت عفونت و بدتر شدن علائم میشود.
۲. درمانهای خانگی و سنتی
درمان مخملک در کودکان با طب سنتی یا راهکارهای خانگی به کنترل علائم بیماری کمک میکند. اما هرگز نباید آنها را جایگزین توصیههای پزشک کرد. درمان خانگی مخملک در کودکان شامل موارد زیر است:
- از فرزندتان بخواهید استراحت کند.
- کودک را به نوشیدن آب فراوان تشویق کنید.
- از کودک بخواهید که آب نمک غرغره کند. برای درست کردن آب نمک باید یکچهارم قاشق چایخوری نمک خوراکی را با یک لیوان آب گرم مخلوط کنید. آب نمک برای درمان مخملک در کودکان زیر دو سال یا کودکانی که ممکن است آن را ببلعند، گزینه مناسبی نیست.
- برای تسکین گلودرد میتوانید به کودک عسل بدهید. اما هرگز برای درمان مخملک در کودکان زیر یک سال از عسل استفاده نکنید.
- غذاهای نرم مثل سوپ به کودک بدهید و برای درست کردن این غذاها از مواد محرک مثل ادویههای تند استفاده نکنید.
- از تماس کودک با دود دست دوم سیگار جلوگیری کنید.
روش پیشگیری از مخملک در کودکان
در حال حاضر، هیچ واکسنی برای پیشگیری از مخملک وجود ندارد. اما رعایت نکات بهداشتی زیر میتواند احتمال ابتلای کودکان را به آن کاهش دهد:
- نحوه شستن دستها با آب و صابون را به فرزندتان آموزش دهید.
- به کودک خود بگویید که دهان و بینی خود را هنگام عطسه یا سرفه با دستمال تمیز بپوشاند.
- به فرزندتان یاد بدهید که هرگز ظروف غذای خود را با دیگران به اشتراک نگذارد.
تسریر مراقب سلامتی شماست!