به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، شیشه که از انواع مواد مخدر محسوب میشود، برای اولینبار در سال ۱۸۸۷ در آلمان طی تحقیقاتی بر روی مبتلایان به افسردگی، بیش فعالی و چاقی مزمن بهصورت مصنوعی ساخته شد. جالب است بدانید در طول جنگ جهانی دوم «ژاپن» از متامفتامینهایی مانند شیشه و غیره برای آمادهسازی روحی، رفع خستگی، بیداری و هوشیاری طولانیمدت سربازان استفاده میکرد. بعدها سربازانی که بیش از حد به شیشه معتاد شده بودند، نتوانستند آن را ترک کنند و بهاین ترتیب دچار اختلالات اضطراب پس از سانحه، افسردگی و غیره میشدند.
مشخصات دارویی و نام دیگر مواد مخدر شیشه چیست؟
مهمترین اطلاعات دارویی درباره شیشه مخدر شامل موارد زیر است:
- رده دارویی: داروهای سایکواکتیو
- طبقه بندی: داروهای محرک
- نام پزشکی: مت آمفتامین (Methamphetamine)
- دیگر نامها: کرانک، آیس، کریستال، یخ، قرصهای اکستازی، دزوکسین (نوع دارویی)
- شکل مصرف: تزریق، استشمام، بلع، اسنیف کردن و کشیدن شیشه با قاشق
- فرمول شیمیایی شیشه: C۱۰H۱۵N
- مدت زمان ماندگاری: ۸ تا ۱۲ ساعت در بدن.
مت آمفتامین یا آیس چیست؟
مت آمفتامین به انگلیسی: Methamphetamine، در بازار سیاه با نام مخدر شیشه به انگلیسی crystal شناخته میشود. این ماده یک روانگردان و محرک سیستم عصبی مرکزی با پتانسیل بالای اعتیاد است. از این ماده برای سرخوشی و احساس لذت و تفریح استفاده میشود. اما این دارو در مواردی برای درمان برخی بیماریها هم استفاده دارد، از جمله:
- خط دوم اختلال کمتوجهی – بیشفعالی
- درمان نارکولپسی (حملات خواب)
- افسردگیهای شدید
- چاقیهای مقاوم به درمان (عوارض شیشه بر بدن)
علائم مصرف شیشه چیست؟
این ماده به صورت داخل بینی و خوراکی و تزریق وریدی و کشیدنی یا تدخین مصرف میشود. بلافاصله بعد از مصرف در مدتی بین ۵ تا ۳۰ دقیقه، حالتی به نام rush یا flash در فرد ایجاد میگردد. تأثیر اصلی شیشه بر مغز است و جذب آن بهصورت کبدی است؛ بنابراین در بدن بهسرعت منتشر میشود و علائم اولیه مصرف شیشه مشاهده میشود. ماندگاری علائم میتواند دو الی سه روز بعد یا تا ۱۲ ساعت ادامه داشته باشد. نشانه مصرف شیشه را به دو دسته علائم اولیه و علائم طولانی مدت تقسیم میکنیم.
علائم اولیه مصرف شیشه
علائم و عوارض مصرف شیشه ماهی یکبار چیست؟ چنین عوارضی میتواند در صورت شدت یافتن باعث انقباض عروق و سکته قلبی و مغزی شوند. دقت داشته باشید که بروز علائم و شدت آنها بستگی زیادی به حالات روحی، سن و جنسیت دارد. بارزترین علائم اولیه مصرف شیشه عبارتاند از:
- هیجانزدگی
- تند صحبت کردن
- بیتابی
- افزایش فعالیتهای فیزیکی
- کاهش اشتها
- احساس سرخوشی و توهمات ذهنی
- بیمیلی بهغذا برای روزها
- افزایش تعداد ضربانهای قلب
- افزایش تنفس
- افزایش دمای بدن
- تحریکپذیری
- بی خوابی شبانه
- برافروختگی چهره
- گشاد شدن مردمک چشمها
- قرمزی و درد چشم
- متصاعد شدن یک بوی شیمیایی از نفس آنها
- گیجی
- لرزش و تشنج
- پارانویا یا بدبینی
- خشونت.
علائم طولانی مدت مصرف مخدر شیشه
موارد بالا عوارض مصرف شیشه در بلند مدت هستند که فرد طی ۵ تا ۳۰ دقیقه اول تجربه میکند. اما مصرف مخدر کریستال میتواند اثرات طولانیمدتی هم داشته و باعث بروز برخی بیماریها شود. از جمله عوارض ماندگارتر مصرف محرک شیشه و انواع آن، عبارتاند از:
- کاهش مقاومت بدن در مقابل بیماریها
- آسیب به اندامهای داخلی از جمله ریه، کبد و کلیهها
- خشکی شدید پوست
- زخمهای پوستی و آکنه
- کمبود ویتامین و مواد معدنی
- لاغری بیش از حد
- پوسیدگی دندانها
- بیقراری
- بروز علت زودانزالی
- افسردگی
- توهم و هذیان
- از دست دادن حافظه برای مثال گم کردن زمان و تاریخ
- عوارض اعتیاد به مخدر شیشه.
روش درمان و ترک اعتیاد به شیشه (بهترین روش ترک مخدر شیشه چیست؟)
پس از تشخیص نهایی و اطمینان از اعتیاد فرد به شیشه باید برای درمان اقدام کرد. بهتر است بدانید فرد معتاد مهمترین نقش را در این میان دارد. خانواده و دوستان هم باید برای درمان و ترک او صبوری و حوصله بهخرج داده و تا گام آخر با او همراه باشند.
فرد معتاد به شیشه نیاز به درمان در کلینیک ترک اعتیاد، مراجعه به روانپزشک، تراپیست و رواندرمانگر دارد. او با شرکت در جلسههای گروهدرمانی و شناخت راههای رفتار درمانی میتواند در نهایت از شر این توهمزای پوچ خلاص شود.
ترک مت آمفتامین یا همان مخدر شیشه کار بسیار سختی است. افرادی که برای ترک اعتیاد به مخدر شیشه اقدام میکنند در روزهای اولیه یا به اصطلاح سمزدایی معمولاً بهدلیل واکنشهای عصبی نامناسب نیاز به بستری در بیمارستان و کمکهای پزشکی دارند. سختترین دوره ترک اعتیاد به مخدر شیشه، ۷ روز ابتدایی آن است.
پس از دوره سمزدایی، فرد در سراشیبی درمان قرار میگیرد. در این مرحله با کمک روشهای درمان دارویی یا رواندرمانی طی یک دوره ۳۰ روزه فرد میتواند اعتیاد به مخدر شیشه را ترک کند.
عوارض اعتیاد به شیشه یا عوارض مصرف شیشه چیست؟
مصرف شیشه چه عوارضی دارد؟ اعتیاد به شیشه صنعتی و مصرف مت آمفتامین بهبهانه احساس سرخوشی و فرار از مشکلات میتواند باعث بروز بیماریهای جدی شود، از جمله:
۱. اسکیزوفرنی و توهم کرم زدگی
توهم شیشه چگونه است؟ یکی از عوارض روانی اعتیاد به مخدر آیس بیماریی شبیه به اسکیزوفرنی است. در این حالت فرد دچار توهمات بینایی و شنوایی، بدبینی و پرخاشگری غیرعادی میشود. احساس کرمزدگی، توهمی رایج میان افراد معتاد به مصرف مخدر شیشه و انواع مت آمفتامین است.
دلیل بروز این توهمات، اثر محرک شیشه بر مغز است. فرد در این حالت احساس میکند کرمهایی تمام بدن او را فرا گرفته و در حال خوردن او هستند. این مورد میتواند باعث آسیب فرد به خود برای رهایی از این احساس، ابتلا به اختلال وسواس اجباری و حتی خودکشی برای رهایی از این حس شود.
۲. عفونت های دهانی
معمولاً بوی دهان افراد معتاد به شیشه بسیار بد است. این بیماری به «دهان عفونی» معروف است و یکی از عوارض جانبی اعتیاد به مصرف مت آمفتامینها است. همچنین تأثیر این ماده بر پوسیدگی دندان بسیار زیاد است. بهدلیل تنگ شدن عروق خونی، خشکی دهان، مصرف سایر مواد مخدر همراه با شیشه و غیره، بروز عفونتهای دهانی، پوسیدگی دندان و مشکلات پوستی بسیار رایج است.
۳. لاغری بیش از حد
این مورد یکی از ٰخطٰرات شیشه مخدر و عوارض ترک ناگهانی مواد مخدر است. معتادان به مصرف شیشه اغلب برای روزها اشتهایی ندارند. همین مورد بهانهای برای تبلیغ قرصهای لاغری غیرقانونی شده است که اغلب حاوی موادی مانند شیشه هستند. افراد با دیدن نتایج سریع این قرصها و عدم اطلاع از محتویات آن ناخواسته به مصرف مخدر شیشه، معتاد میشوند.
همانطور که اشاره شد، اعتیاد به شیشه میتواند باعث کمبود ویتامین و مواد معدنی، کاهش اشتها و در نتیجه نقص در سیستم ایمنی بدن شود. این مورد در نهایت باعث خواهد شد که بدن در مقابل ورود ویروسها و عفونتها مقاومت خود را از دست دهد. این افراد بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای عفونی است.
۴. بیماری ها و زخم های پوستی
اعتیاد به مخدر شیشه در کمتر از یک سال میتواند تأثیرات بسیاری چهره شما بگذارد. این ماده با ایجاد کم آبی، لاغری، راشهای و زخمهای پوستی باعث میشود ظاهرتان به کلی تغییر کند. بهمرور زمان زخمهایی شبیه به مته و جای سوراخ در بدن ایجاد میشود. این زخمها بیشتر در ناحیه صورت و بازوی فرد دیده میشوند.
۵. تاثیر اعتیاد به شیشه بر روابط زناشویی
توجه داشته باشید که اعتیاد به مصرف شیشه علاوهبر آثار جسمی، روحی و ذهنی در درازمدت، عموماً منجر به طلاق و فروپاشی خانواده میشود. فرد معتاد به شیشه ممکن است در حالت توهم خیانت کند یا برعکس بیمیلی جنسی داشته باشد. فرد معتاد به شیشه در حالت خماری پرخاشگر شده و بعد از مصرف هم سبب اذیت و پرخاش به دیگران شود. گاهی افراد معتاد تمام زندگی خود را برای داشتن جنس بهتر بهخصوص شیشه از دست میدهند.
راه های پیشگیری از اعتیاد به شیشه کدامند؟
یکی از مهمترین راههای پیشگیری از اعتیاد به مخدر شیشه، بهخصوص در نوجوانان توجه به رفتارها و اطرافیان آنها است. خانوادهها باید امروزه آگاهی خود را در زمینه خطراتی که در نوجوانی، فرزندشان را تهدید میکنند، بالا ببرند. با آنها دوست باشند و اجازه دهند که همواره برای رفع مشکلات به خانواده مراجعه کنند.
از جمله دیگر راههای پیشگیری از اعتیاد به شیشه و مبارزه با وسوسه مصرف میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دنبال کردن جلسات تراپی
- صحبت با دوستان و نزدیکان در صورت وجود مشکل
- دوری از جمعها و مهمانیهایی که مصرف چنین موادی در آنها رایج است.
- افزایش قدرت ذهنی و توانایی نه گفتن به مصرف مواد مخدر
- ایجاد سرگرمی، کار جدید، تغییر محل زندگی
- ورزش کردن و مشغول کردن خود به کارهای کوچک مانند باغبانی و غیره
- افزایش عزت نفس و اعتمادبهنفس
- افزایش آگاهی فرزندان در خصوص عوارض مصرف مواد مخدر.
تسریر مراقب سلامتی شماست!