به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، بوی بد ادرار یکی از مشکلاتی است که هرچند وقت یکبار ممکن است افراد به آن دچار شوند. علل مختلفی باعث ادرار بد بو شده و همیشه این عارضه نشاندهنده بیماری نیست.
ادرار بد بو چیست؟ (بوی عجیب ادرار)
ادرار معمولا دارای بوی مشخصی است، در شرایط عادی، بوی ادرار نسبتا ملایم و غیر قابل توجه است. اما شرایط خاصی ممکن است باعث ایجاد ادرار بد بو یا ناخوشایند در ادرار شود که باعث نگرانی در مورد وجود یک مشکل یا اختلال شود.
بوی بد ادرار میتواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله کمآبی بدن، رژیم غذایی و شرایط پزشکی باشد. این بوی قوی و نامطبوع ادرار ممکن است از علائم عفونت ادراری، دیابت یا برخی غذاها مانند مارچوبه باشد. نظارت بر تغییرات در بوی ادرار و مشورت با دکتر در صورت وجود نگرانی ضروری است، زیرا میتواند نشاندهنده مشکلات اساسی و بیماریهای جدی باشد.
بوی بد ادرار در زنان همراه با علائم واژینال نشانه چیست؟
خانمهای نسبت به آقایان بیشتر دچار عفونت در ناحیه تناسلی میشوند و این هم به خاطر فیزیولوژی متفاوت اندام تناسلی در آنهاست. بیماریها و عفونتهایی که در ناحیه تناسلی خانمها ایجاد میشوند، علائم نسبتا مشابه و حتی مشترکی دارند. مثلا شما ممکن است دچار بوی بد ادرار شوید ولی ندانید که این بوی بد به خاطر عفونت واژن است یا عفونت ادراری. در این زمان علائم دیگر شما میتواند بسیار کمککننده باشد.
علت بوی بد ادرار چیست؟
ادرار عمدتا از آب تشکیل شده است. مقدار و غلظت مواد زائد مختلف تولیدی که توسط کلیهها دفع میشود، باعث به وجود آمدن ادرار بدبو میشود. ادراری که حاوی مقدار زیادی آب و مقدار کمی مواد زائد است، بوی نسبتا کمی دارد. اگر ادرارتان به شدت غلیظ باشد (سطح بالایی از مواد زائد به همراه مقدار کمی آب) ادرار ممکن است دارای بوی شدید آمونیاک باشد. بعضی از غذاها و داروها، از جمله مارچوبه یا ویتامینهای خاصی، حتی در غلظتهای پایین، میتوانند بوی قابل توجهی در ادرار را ایجاد کنند. گاهی بوی غیر معمول در ادرار نشاندهنده یک بیماری یا مشکل پزشکی است مانند:
- سیستیت (التهاب مثانه)
- کم آبی بدن
- کتواسیدوز دیابتی
- فیستول معده-مثانه (اتصال غیر طبیعی بین رودهها و مثانه)
- بیماری ادرار شربت افرا (شرایط ژنتیکی نادر که در طی دوران بارداری ظاهر میشود)
- اختلال متابولیک (اختلال در فرآیند تبدیل غذاهای مصرفی به انرژی در بدن)
- دیابت نوع ۲ (کنترل نشده)
- عفونت دستگاه ادراری (UTI)
- عفونت واژن
- سنگ کلیه
- دوش واژینال
- مشکلات کبدی (کبد و بوی بد ادرار)
- التهاب غده پروستات
- تغییرات هورمونی
- ابتلا به بیماری مقاربتی
- مصرف برخی داروهای خاص
- مصرف برخی غذاها
- عفونت قارچی
- رژیم غذایی کتو
- استفاده از سوند ادراری
علت ادرار بد بو و زردرنگ چیست؟ (بوی عجیب ادرار)
اگر رنگ ادرار زرد شفاف و کمرنگ است، احتمالا مشکلی در سیستم ادراری شما وجود ندارد. اما اگر زرد پررنگ یا نارنجی شده است، میتواند مشکل کمآبی بدن و غلیظ شدن ادرار باشد. گاهی اوقات نیز مصرف برخی داروها رنگ ادرار را تغییر میدهد. داروهایی مانند ویتامین B۱۲ و آنتیبیوتیک ایزونیازید رنگ ادرار را به سمت زرد یا نارنجی میبرند. گاهی نیز این رنگ نشانه مشکلات کبدی یا مجرای صفراوی است.
درمان بوی بد ادرار چیست؟
۱. درمان دارویی
درمان دارویی این مشکل چیزی فراتر از مصرف یک قرص برای بوی بد ادرار و از بینرفتن آن است. برای درمان ادرار بدبو باید ابتدا علت بروز عارضه مشخص شود و سپس داروی مناسب تجویز شود. اگر به علت عفونت دچار تغییراتی در ادرار شده باشید، آنتیبیوتیک تجویز میشود. آنتیبیوتیک باکتریها را از بین برده و بوی بد رفع میشود. اگر دارو یا مکملی باعث این عارضه شده باشد، پزشک داروی دیگری را جایگزین میکند. اگر علت تغییر بو بیماری دیابت باشد، باید با داروی دیابت آن را کنترل کرد.
۲. درمان خانگی بوی بد ادرار
برخی از اقدامات ساده در خانه میتواند به رفع این مشکل کمک کند. اگر با درمانهای خانگی مشکل برطرف نشد، باید حتما به پزشک مراجعه کنید. این روشها عبارتند از:
- از خوردن غذاهایی که باعث ادرار بدبو میشوند، مانند مارچوبه خودداری کنید.
- اگر مکملهایی مانند تیامین یا کولین مصرف میکنید، برای آنها جایگزین پیدا کنید.
- برای کمک به سلامت سیستم ادراری و کلیهها، آب بیشتر بنوشید.
- بعد از رابطه جنسی حتما خود را بشویید.
- هرگونه بیماری مزمن را بادقت کنترل و مدیریت کنید.
- مصرف الکل را محدود کنید.
- سعی کنید هر ۳ یا ۴ ساعت یکبار ادرار کنید. ممکن است نیاز باشد آب بیشتری بنوشید.
- فعالیت بدنی به سلامت مثانه کمک میکند.
- از لباس زیر نخی استفاده کنید.
۳. درمان بوی بد ادرار در طب سنتی
در طب سنتی برای درمان این مشکل راهکارهایی معرفی شده است. اگر علت تغییر بوی ادرار عفونت ادراری باشد، میتوان با مصرف گیاهانی مانند آویشن یا بذر چمن استفاده کنید. آنها را با آب جوش دم کنید و بهصورت دمنوش هر روز بنوشید. آب آناناس نیز التهاب را کاهش داده و عفونت ادراری را برطرف میکند. در میان میوهها نیز میتوانید آبپرتقال، آب لیموترش و آب انگور قرمز را برای رفع عفونت مصرف کنید. انگور قرمز سرشار از آنتیاکسیدان است و التهاب بدن را از بین میبرد. مرکبات نیز سرشار از ویتامین C هستند و میتوان به کمک آنها بوی بد ادرار را از بین برد.
تسریر مراقب سلامتی شماست!