به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، سوزش ادرار یا دیزوری به درد و ناراحتی هنگام ادرارکردن اشاره دارد. وقتی در حین دفع ادرار احساس درد، ناراحتی یا هر حس ناخوشایندی را تجربه میکنید، ممکن است شما دچار سوزش ادرار شده باشید. احساس سوزش معمولا در مجرای خارج کننده ادرار از بدن (میزراه) یا ناحیه اطراف دستگاه تناسلی (پرینه) احساس میشود. سوزش ادرار به علائم درد و یا ناراحتی در هنگام ادرار گفته میشود که در زنان شایعتر از مردان است و در مردان مسن بیشتر از مردان جوان رخ میدهد.
علائم سوزش ادرار
علائم درد هنگام ادرار از فردی به فرد دیگر متفاوت است. معمولا این درد بهصورت سوزش یا خارش گزارش میشود. گاهی ممکن است در شروع ادرار درد ایجاد شود و گاهی پس از اتمام ادرار این مشکل دیده میشود. معمولا سوزش در شروع ادرار نشانه عفونت ادراری بوده و سوزش پس از اتمام ادرار کردن نشانه مشکل در مثانه یا پروستات است.
علت سوزش ادرار چیست؟
درد هنگام ادرار به دو دلیل عمده ایجاد میشود. دلایل سوزش ادرار شامل موارد زیر هستند؛
- عفونتها
- التهاب و تحریک
برای هر کدام از این دو مورد دلایل زیادی وجود دارد. دلیل سوزش ادرار هر چیزی میتواند باشد. به نقل از my.clevelandclinic، شایعترین دلایلی که باعث دیزوری میشوند، شامل موارد زیر هستند:
سوزش ادرار نشانه چیست؟
درد هنگام ادرار از علائم بسیاری از بیماریها و مشکلات است. در زنان معمولا این عارضه نشاندهنده عفونت ادراری بوده و در مردان اورتریت و بیماریهای پروستات از علل شایع آن است. اما بیماریهای دیگری مانند
- سنگ کلیه
- سیستیت
- تبخال تناسلی
- سوزاک
- عفونت کلیه
- پروستاتیت
- تنگی مجاری ادرار
- عفونت واژن
مهمترین علت سوزش ادرار در مردان چیست؟
معمولا مردان به یکی از دلایل زیر دچار درد هنگام ادرار کردن میشوند.
- عفونت دستگاه ادراری
- عفونت خارج از دستگاه ادراری مانند دیورتیکولیت
- بیماری پروستات
- سرطان
مهمترین علت سوزش ادرار در زنان چیست؟
سوزش ادرار به دلایل مختلفی ایجاد میشود. معمولا در زنان علت بروز این مشکل یکی از موارد زیر است:
- سیستیت (عفونت مثانه)
- عفونت واژن
- عفونت دستگاه ادراری
- اندومتریت و سایر علل خارج از دستگاه ادراری
- التهاب مثانه یا مجرای ادرار (معمولا التهاب به دلیل عفونت ایجاد میشود.)
- مقاربت جنسی
- دستمال توالت معطر
- اسپرم کشها
عوامل خطر ابتلا به عفونت دستگاه ادراری
عواملی که شانس ابتلا به عفونت دستگاه ادراری را افزایش میدهند، عبارتند از:
- زن بودن: کوتاه بودن مجرای خروج ادرار در زنان و همچنین نزدیکی آن به واژن و مقعد شرایط مساعدی برای ورود میکروبهای بیماریزا به دستگاه ادراری و ایجاد عفونت فراهم کرده است.
- دیابت: در افراد دیابتی به دلیل بالا بودن قند سیستم ایمنی به درستی عمل نمیکند که همین امر موجب افزایش شانس عفونت میشود.
- افزایش سن: با افزایش سن سیستم ایمنی ضعیفتر میشود و بدن در معرض پاتوژن ها و عوامل بیماریزای مختلفی قرار میگیرد. به همین علت احتمال عفونت افزایش مییابد.
- بزرگی پروستات: بزرگ شدن پروستات باعث میشود که مثانه به طور کامل تخلیه نشود و شانس عفونت افزایش یابد.
- سنگ کلیه: هر عاملی که باعث کاهش دفع ادرار شود مانند سنگها که انسداد ایجاد میکنند، شانس عفونت را افزایش میدهند.
- بارداری: تاثیر هورمون پروژسترون و فشار مکانیکی ایجاد شده توسط رحم (به دلیل فضایی که جنین اشغال می کند) موجب تخلیه ناکامل مثانه حین ادرار کردن میشود. همچنین تغییرات فیلتراسیون گلومرولی باعث افزایش قند موجود در ادرار و قلیایی شدن ادرار شده و در مجموع تمامی این تغییرات باعث افزایش احتمال ابتلا به عفونت ادراری در دوران بارداری میشود.
- داشتن کاتتر ادراری در محل: کاتتر یا سوند، جسم خارجی محسوب میشوند که اگر به صورت طولانیمدت استفاده شوند ممکن است باعث عفونت شوند.
- عفونت واژن: گاهی اوقات عفونت واژن مانند عفونت قارچی میتواند باعث سوزش ادرار شود. هنگام عفونت واژن، ممکن است تغییراتی در ترشحات واژن و بوی آن مشاهده شود.
درمان سوزش ادرار چگونه انجام می شود؟
۱. درمان دارویی
معمولا برای درمان دیزوری داروی فنازوپریدین تجویز میشود. این دارو درد، سوزش و تکرر ادرار را از بین میبرند. دقت داشته باشید که این دارو چنین علائمی را کاهش میدهد، اما در درمان بیماری زمینهای نقشی ندارد. معمولا پزشک در کنار تجویز داروهای دیگر برای درمان بیماری، این دارو را جهت رفع درد هنگام ادرار تجویز میکند. معمولا زمانی که این دارو کنار آنتیبیوتیک برای درمان عفونت تجویز میشود، بیش از ۲ روز نیاز به مصرف آن نیست.
آنتی بیوتیک برای سوزش ادرار
اگر علت سوزش ادرار بیماری عفونت ادراری باشد، پزشک برای رفع عامل باکتریایی، آنتیبیوتیک تجویز میکند. آنتیبیوتیکها انواع مختلفی داشته و باید باتوجهبه نوع باکتری و شدت عفونت بهترین دارو انتخاب شود. معمولا آنتی بیوتیک قرص برای سوزش ادرار تجویز میشود.
مترونیدازول برای سوزش ادرار
اگر میخواهید بدانید که چگونه سوزش ادرار را از بین ببریم، بهتر است تمامی روشهای درمانی را مطالعه کنید. برای درمان انواع عفونتهای باکتریایی داروی مترونیدازول تجویز میشود. این دارو هم در درمان عفونت ادراری و هم درمان عفونت واژن کاربرد دارد. اگر علت دیزوری، عفونت باشد، این آنتیبیوتیک میتواند پس از چند روز سوزش را برطرف کند. برای پیدا کردن قویترین قرص سوزش ادرار بهتر است که به متخصص اورولوژی مراجعه کنید.
پماد برای سوزش ادرار
اگر علت ایجاد دیزوری عفونت ادراری باشد، میتوان با پماد آنتیبیوتیک سوزش را برطرف کرد. آنتیبیوتیکها بهصورت قرص، کپسول یا پماد توزیع میشوند. پزشک باتوجهبه نوع باکتری و شدت عفونت میتواند پماد موضعی تجویز کند. اما اگر علت سوزش بیماریهای دیگری باشد، این نوع پماد کارساز نیست.
۲. درمان خانگی سوزش ادرار
معمولا درد هنگام ادرار مربوط به بیماریهای دستگاه ادراری است. برای درمان این عارضه میتوانید از روشهای خانگی استفاده کنید.
حتما از خود میپرسید که برای سوزش ادرار چی خوبه؟ برای سوزش ادرار راه حلهای خانگی بسیاری وجود دارند که میتوانید از آنها برای بهبود علائم خود استفاده کنید. اما به یاد داشته باشید که برای درمان سوزش ادرار باید به متخصص اورولوژی و یا برای خانمها به دکتر زنان مراجعه کنید. در غیر این صورت ممکن است که عفونت به مجاری بالاتر برسد برای شما مشکلات جدیتری ایجاد کند. در واقع از روشهای خانگی میتوان برای تسکین علائم استفاده کرد. اما این روشها از روشهای قطعی برای درمان نیستند.
- آب زیاد بنوشید. در کنار آن بهتر است غذاهای آبکی در برنامه غذایی خود قرار دهید.
- ویتامین C به سلامت دستگاه ادراری کمک میکند. ویتامین C ادرار را اسیدیتر کرده و باکتریها را از بین میبرد.
- نشستن در آب گرم: حرارت میتواند به کاهش سوزش کمک کند. حتی میتوانید از پد حرارتی هم برای کاهش علائم استفاده کنید.
- تغییر رژیم غذایی: برخی از محرکها در رژیم غذایی مثانه را تحریک میکنند. باید مصرف الکل، کافئین، غذاهای تند، نوشیدنیهای گازدار و شیرینکنندههای مصنوعی را به حداقل برسانید.
- از محصولات بهداشتی بدون عطر استفاده کنید. این محصولات باعث تحریک مثانه شده و سوزش را به همراه دارد.
چه بیماری هایی باعث سوزش ادرار می شود؟
بیماریهای مختلفی در زنان و مردان میتواند باعث بروز دیزوری شود. برخی از مهمترین بیماریها عبارتند از:
- عفونت ادراری
- عفونت مقاربتی
- سنگ کلیه
- کیست تخمدان
- عفونت پروستات
- سیستیت بینابینی
- حساسیت شیمیایی
- عفونت یا تحریک واژن
- سرطان مثانه.
تسریر مراقب سلامتی شماست!