به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، چاقی مفرط بیماری همهگیر در ایالات متحده است. چاقی مفرط افراد را در معرض خطر بیشتری برای بیماریهایی مانند دیابت نوع ۲، بیماری قلبی و سرطان قرار میدهد. کسانی که به بیماری چاقی مفرط مبتلا هستند، کیفیت زندگی پایینتری نسبت به بقیه دارند و معمولا در معرض ابتلا به بسیاری بیماریهای دیگر قرار میگیرند. اما چگونه میتوان تشخیص داد که کسی چاقی مفرط دارد؟
جالب است بدانید که برای اینکار، از روشهای مخلتفی استفاده میشود که نسبت وزن به قد در آن مطرح است. میدانیم که متناسب بودن اندام به وزن و قد بستگی دارد. همچنین توزیع چربی نیز در تعیین چاقی اهمیت بسیاری دارد. پس نمیتوان به هر کسی که ۸۰ کیلو وزن دارد بگوییم که وزنش متناسب است. شاید این ۸۰ کیلو برای کسی کمتر از حد نیاز و برای یک فرد دیگر، بیشتر از میزان قابل قبول باشد. پس باید قد و وزن را در نظر بگیریم. چنین کاری را با BMI انجام میدهند که همان body mass index یا شاخص توده بدنی گفته میشود.
علائم BMI بالا چیست؟
علائم چاقی مفرط واضح هستند و با چشمان خود هم میتوانید آنها را مشاهده کنید. کسانی که خیلی چاق هستند! در ادامه این موارد را لیست کردهایم:
- شاخص توده بدنی مساوی و یا بالای ۳۰
- نفس تنگی
- تعریق زیاد
- خرخر کردن
- به سختی فعالیتهای فیزیکی را انجام دادن
- معمولا احساس خستگی داشتن
- درد مفاصل و درد پشت و کمر
- اعتماد به نفس پایین و نداشتن عزت نفس
- داشتن احساس منزوی بودن
دلایل چاقی مفرط و BMI بالا چیست؟
هنگامی که در دراز مدت خوردن کالری بیشتر از فعالیت روزانه و تمرینهای ورزشی باشد باعث چاقی مفرط میشود. با گذشت زمان، این کالری اضافی تجمعیافته و موجب افزایش وزن میشود. شایعترین علل چاقی مفرط عبارتند از:
- تغذیه: رژیم غذایی با چربی و کالری بالا
- تحرک: بیتحرکی و فعالنبودن در زندگی
- کمخوابی: نداشتن خواب به اندازه کافی، که میتواند منجر به تغییرات هورمونی شده و شما احساس گرسنگی و تمایل به خوردن غذاهایی با کالری بالا داشتهباشید.
- ژنتیک: ژنتیک، که میتواند بر چگونگی هضم غذا و تبدیل آن به انرژی و نحوه ذخیره چربیها تحت تأثیر قرار میدهد.
- سن: افزایش سن، که منجر به کاهش توده عضلانی شده و میزان متابولیسم را آهستهتر میکند و وزنگیری را آسانتر میکند.
- بارداری: وزنگیری در دوران بارداری به سختی کم شده و در نهایت منجر به چاقی مفرط میشود.
چه کسانی در معرض چاقی مفرط قرار دارند؟
ترکیبی از عوامل ژنتیکی، محیطی و روانی میتواند خطر ابتلا به چاقی مفرط را افزایش دهد.
- عوامل ژنتیک: برخی از افراد دارای عوامل ژنتیکی هستند که کاهش وزن را برای آنان با سختی همراه میکند.
- عوامل محیطی و جامعه: محیط شما در خانه، مدرسه و جامعه، میتواند بر چگونگی تغذیه و فعالیت شما تأثیر بگذارد. شاید شما یاد نگرفتهباشید که غذاهای سالم غذا بخورید یا فکر نکنید که میتوانید از غذاهای سالمتر استفاده کنید.
- عوامل روانشناختی و سایر عوامل: گاهی اوقات افسردگی منجر به افزایش وزن میشود، زیرا افراد به دنبال ناراحتی عاطفی تمایل به غذا خوردن دارند. همچنین برخی از داروهای ضدافسردگی نیز خطر افزایش وزن را بالا میبرند.
- ترک سیگار: با اینکه ترک سیگار فکر خوبی است، اما ترک سیگار نیز میتواند منجر به افزایش وزن شود. به همین دلیل، هنگام ترک نیز باید بر رژیم غذایی مناسب و ورزش تمرکز کنید.
- برخی داروها: داروهایی نظیر استروئیدها و قرصهای ضدبارداری همچنین میتواند باعث افزایش وزن شما شود.
چاقی مفرط چگونه درمان می شود؟
اگر چاق هستید و نمیتوانید وزن خود را کم کنید از پزشک خود کمک بگیرید. پزشک ممکن است شما را به متخصص مربوطه ارجاع دهد. پزشک همچنین ممکن تغییردادن شیوه زندگی و گاهی اوقات نیز داروها یا جراحی برای کاهش وزن را به شما توصیه کنند.
۱. تغییر سبک زندگی و رژیم گرفتن
یکی از اولین اقدامات برای کاهش وزن تغییر سبک زندگی است. در این راستا پزشک میتواند به شما در انتخاب غذای بهتر آموزش دهد و به شما کمک کند که یک برنامه غذایی سالم داشتهباشید. برنامه ورزشی مداوم و افزایش فعالیت روزانه تا ۳۰۰ دقیقه در هفته – به افزایش قدرت، استقامت و متابولیسم کمک میکند.
۲. دارو درمانی
پزشک شما همچنین ممکن است بعضی از داروها و قرص های لاغری یا داروهای کاهشدهنده وزن را علاوه بر برنامههای تغذیه سالم و ورزش به شما تجویز کنند. داروها معمولا هنگامی تجویز میشوند که دیگر روشهای کاهشدهنده وزن موثر نباشد یا اینکه شما BMI>۲۷ به همراه مشکلات مربوط به چاقی مفرط داشتهباشید.
۳. عمل لاغری
عمل لاغری مستلزم تعهد بیمار برای تغییر سبک زندگی است. این نوع عمل جراحی با محدودکردن مقدار غذایی که فرد میتواند بخورد یا جلوگیری از جذب مواد غذایی و کالری مصرفی و گاهی اوقات با استفاده از هر دو مکانیسم میتواند باعث کاهش وزن فرد شود.
عوارض چاقی مفرط و BMI بالا چیست؟
نسبت بالای چربی بدن به عضله باعث ایجاد فشار روی استخوانها و همچنین اندامهای داخلی شما میشود. همچنین باعث افزایش التهاب در بدن میشود که به نظر میرسد علت سرطان است. چاقی مفرط همچنین یکی از دلایل اصلی دیابت نوع ۲ است.
چاقی مفرط میتواند منجر به برخی مشکلات و بیماریها در فرد شود که بعضی از آنها تهدیدکننده حیات هستند، مانند:
- دیابت نوع ۲
- بیماری قلبی
- فشار خون بالا
- برخی سرطانهای (پستان، روده بزرگ و اندومتر رحم)
- سکته مغزی
- بیماری کیسه صفرا
- بیماری کبد چرب
- کلسترول بالا
- آپنه خواب و سایر مشکلات تنفسی
- آرتروز
- ناباروری.
چگونه از چاقی مفرط می توان پیشگیری کرد؟
با انتخاب شیوه درست زندگی میتوان از افزایش وزن جلوگیری کرد. انجام فعالیتهایی مانند پیادهروی، شنا یا دوچرخهسواری هر روز ۲۰ تا ۳۰ دقیقه میتواند به تناسب اندام شما کمک کند. غذاهای مغذی مانند میوهها، سبزیجات، حبوبات و پروتئینهای بدون چربی را زیاد بخورید و سعی کنید غذاهایی با چربی و کالری بالا را کمتر مصرف کنید.
تسریر مراقب سلامتی شماست!