به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، اختلال تیک به حرکات سریع، تکراری و غیرارادی ماهیچههای بدن گفته میشود. آنها در هر سنی بروز میکنند اما به نظر در کودکان بیشتر شایع است. شروع آنها میتواند از سن پنج سالگی باشد. برخی افراد نیز با تیکهای صوتی مواجه هستند؛ برای مثال به طور غیر قابل کنترلی گلوی خود را صاف میکنند.
علائم تیک چیست؟
- حرکات غیرارادی ماهیچه و اندامهای بدن مانند تکان دادن سر یا پیچ دادن گردن
- بالا انداختن ابرو
- لرزش پلک چشم
- چشمک زدن
- شکلکهای مختلف در صورت و چهره
- صاف کردن مداوم و بدون کنترل گلو
- تکانههای عضلات دست و پا
علت تیک زدن بدن چیست؟
پزشکان به طور دقیق نمیدانند علت بروز این اختلال چیست. با این حال به نظر میرسد که این عارضه به دلیل تغییراتی در مغز ، که حرکت را کنترل میکنند، ایجاد میشود. همچنین ژنتیک نیز در بروز آن نقش دارد. افرادی که یکی از اعضای خانواده آنها به این اختلال مبتلا هستند، بیشتر در معرض آن قرار دارند. عوامل زیر در بروز این عارضه نیز میتوانند موثر باشند:
- بیش فعالی یا نقص توجه (ADHD)
- اختلال وسواس فکری-عملی یا (OCD)
- مصرف موادی مانند کوکائین یا آمفتامینها
- آسیبهای سر
- سکته
- عملهای جراحی
- برخی عفونتها
نحوه درمان اختلال تیک چگونه است؟
اگر این تیکها خفیف هستند و مشکل خاصی برای شما ایجاد نمیکنند، لازم نیست به پزشک مراجعه کنید. شما میتوانید با کنترل فاکتورهایی مانند اضطراب و استرس به خوبی آنها را کنترل کنید. گاهی اوقات آنها به همان سرعتی که پدید میآیند از بین میروند. پزشکان متخصص از تکنیکهای زیر برای درمان این عارضه استفاده میکنند:
- تغییر رفتار: در این شیوه پزشک از بیمار میخواهد تا هنگام بروز این عارضه از یک حرکت دیگر بصورت عمدی استفاده کند. مثلا اگر تیک زمزمه کردن را دارد بجای آن حرکت دیگری را انجام دهد. با ادامه این روش، احتمالا تیک از بین میرود.
- درمان شناختی رفتاری (CBT): در این تکنیک پزشک به بیمار مهارتهایی را آموزش میدهد که بتواند احساسات، افکار و رفتار خود را کنترل کند. به این ترتیب مشکلاتی مانند استرس و اضطراب که عامل ایجاد تیک هستند، به طور موثری کنترل میشوند.
- پیشگیری از مواجهه و پاسخ (ERP): در این شیوه درمانگر سعی میکند تا بیمار به تدریج با فاکتورهای محرک مواجه شود و آنها را کنترل کند. این تکنیک با هدف پیشگیری از تیک انجام میشود.
- دارو درمانی: این شیوه زمانی مورد توجه پزشکان قرار میگیرد که یک بیماری زمینهایی علت بروز عارضه باشد. در شرایط عادی دارو نمیتواند به طور کامل این عارضه را درمان کند؛ فقط شدت علائم را کاهش میدهد.
راههای پیشگیری از تیک چیست؟
- اضطراب و استرس خود را کنترل کنید: برای این منظور میتوانید برنامه ورزشی منظم داشته باشید یا تکنیکهایی مانند تنفس عمیق را یاد بگیرید.
- استراحت و خواب کافی داشته باشید: این امر به شما در کاهش و مدیریت استرس کمک میکند.
- از بروز تیک خجالت نکشید: ترس مواجه شدن با تیک در جمع، زمینه را برای اضطراب بیشتر مهیا میکند و در نتیجه در کنترل این عارضه به مشکل برخورد میکنید.
تسریر مراقب سلامتی شماست!