به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، ال اس دی یا با نام رایج «اسید» یکی از انواع قرصهای روانگردان و توهمزا بوده که اخیرا در میان نوجوانان و جوانان محبوب شده است. عدهای تصور میکنند از آنجایی که LSD مانند سایر مواد مخدر اعتیادآور نیست، میتوانند هر وقت بخواهند مصرف آن را قطع کنند. اما مسئلهای که در این میان مطرح است، اعتیاد به احساس خوشی و توهماتی است که ال اس دی به فرد میدهد.
ال اس دی (LSD) چیست؟
رده دارویی: داروهای سایکواکتیو
نوع طبقهبندی: روانگردان
فرمول شیمیایی: ۲۰H۲۵N۳O
نام پزشکی: Lysergsäure diethylamid
نامهای رایج: ورق، ال اس دی، LSD، اسید، تبز (Tabs)، لاکی (Lucky)، داتز (Dots) و میکرودات
نحوه مصرف: خوراکی یا اورال، تزریق وریدی، تزریق ماهیچهای
مدت زمان ماندگاری: ۶ تا ۱۲ ساعت.
ال اس دی که با نام شیمیایی «لایزرژیک اسید دی اتیل آمید» شناخته میشود، معروفترین سایکواکتیو در میان داروهای روانگردان است. LSD مخفف شده عبارت انگلیسی “Lysergic acid diethylamide” است. ماده اصلی این روانگردان اسید لیزرجیک دی اتیل آمید است.
این ماده از نوعی قارچ به نام «ارگوت» که روی چاودار و سایر غلات رشد میکند بهدست آمده و سپس طی آزمایشهای مختلف تبدیل به کریستالهای ال اس دی میشوند. این کریستالها بهراحتی در آب حل میشوند؛ بنابراین انواع مختلفی از این روانگردان وجود دارد.
در واقع LSD یک مخدر غیرقانونی است که از ترکیب دو ماده شیمیایی و طبیعی ساخته میشود؛ بنابراین در رده داروهای روانگردان نیمه صنعتی قرار دارد. بهبیان سادهتر ال اس دی از ترکیب این قارچ با ماده شیمیایی دی اتیل آمید بدست میآید. تاثیر اصلی مصرف مخدر ال اس دی بر تغییر حواس بوده و باعث توهم و خیال میشود.
کریستالهای تولیدشده برای مصرف میتوانند به شکلهای مختلف مانند مایعای بیبو، بدون رنگ و تلخ مزه ساخته شوند.
امروزه تجربههایی با عنوان «تریپ» رد اثر مصرف LSD بسیار محبوب شده است. از ال اس دی نهتنها برای تفریح و سرخوشی بلکه در مواردی برای درمان برخی از بیماریها هم استفاده میشود.
علائم اولیه استفاده از روانگردان LSD
همانطور که اشاره شد حداکثر ۱ ساعت پس از مصرف ال اس دی، علائم آن آغاز میشوند. اولین علائم بهصورت فیزیکی بوده و سپس طی ۱۲ ساعت آینده فرد توهمات حسی و ذهنی خواهد داشت.
در واقع میتوان گفت با مصرف LSD فرد بهترتیب مراحل زیر را تجربه میکند:
- تاثیرات جسمی
- تغییرات بینایی
- تغییرات شنوایی
- تاثیرات روانی
- تاثیرات خلقوخو و رفتار.
این تاثیرات با بستن چشمها بیشتر میشود.
علائم فیزیکی مصرف LCD
در مرحله اول مصرف ال اس دی نشانههایی دارد که عبارتاند از:
- گشاد شدن مردمک چشم
- تعریق بیش از حد
- بیاشتهایی
- بیخوابی
- احساس خشکی در دهان
- لرزش بدن.
سپس این علائم بیشتر شده و فرد علائم زیر را تجربه میکند:
- افزایش فشار خون
- افزایش ضربان قلب و احساس حرارت در بدن
- کاهش دمای بدن و احساس سرما
- بیحسی انگشتها
- تهوع و گاهی بیهوشی
- خستگی بیش از حد
- ضعف عضلانی
- اختلال در تعادل
- واکنشهای سریع و ناگهانی
- سرگیجه
- قهقهه ناگهانی و غیرقابل کنترل.
علائم روانی مصرف ال اس دی
بهمرور زمان ال اس دی بر حالات روحی و روانی فرد اثر گذاشته و باعث دیدن رنگها و شنیدن صداها میشود.
علائم روانی استفاده از این روانگردان عبارت است از:
- از دست دادن کنترل در مورد افکار
- پرش فکری
- دیدن رنگهای بنفش، آبی، سبز بیش از حد معمول
- درهم ریختگی خاطرات و واقعیت
- عدم درک زمان، فاصله، مکان، ارتفاع یا زمان
- احساس سبکبالی.
در نهایت اگر فرد در حالت روحی نامناسبی باشد این حالات ممکن است برعکس بوده و باعث تشنج فرد شود. همچنین ممکن است بهدلیل اختلال در حواس، علائم خطرناکی مانند بیهوشی، کما یا افکار خودکشی و آسیب بهدیگران در فرد مصرفکننده دیده شوند.
عوارض مصرف ال اس دی، توهمی شیرین و پوچ
۱. توهمات غیرواقعی (بازگشت)
برخی افراد نمیتوانند خاطرات و تجربیات خود را فراموش کنند، در این حالت ممکن است مدام دچار دیدن توهمات غیرواقعی شوند. این مشکل میتواند باعث بروز بیماریهای روحی شود.
۲. احساسات ناخوشایند
بارها اشاره شد، بیماریهای زمینهای، خاطرات ناخوشایند، تروما یا حادثههای مختلف میتواند در تجربهی حاصل از مصرف ال اس دی تاثیر داشته باشد. بسیاری از افراد دچار احساس ترس میشوند. این حس ناخوشایند ممکن است آنقدر بد باشد که فرد در اثر عدم کنترل بر تفکر خود به خود یا دیگران آسیب برساند.
۳. ناامیدی و احساس خلاء و پوچی
پس از یک سفر خوب افراد دلتنگ آن احساس خوب میشوند. اگر هم تجربه بدی در سفر داشته باشند ممکن است تشدید افسرده و ناامید شوند.
۴. از دست دادن هویت
بهدلیل اختلال در حواس، بسیاری از افراد پس از مصرف ال اس دی، اقرار میکنند که احساس میکنند هویت خود را از دست دادهاند. آنها توهماتی بین خود، جهان و محیط اطراف میبینند و احساس میکنند خودشان نیستند. حتی برخی ادعا داشتهاند تصویر خود را در آینه بسیار عجیب و ترسناک دیدهاند.
۵. روانپریشی
مصرف ال اس دی و روانپریشی، تا زمان پایان اثر توهمزا (۱۲ ساعت) و حتی بعد از آن میتواند ادامه پیدا کند. بر اساس دادهای حاصل از برخی از تحقیقات روانشناسی بر روی بیماران دچار اسکیزوفرنی یا اوتیسم، این روانپریشی باعث احساس سرخوشی موقت میشود. اما مسئله اصلی این است که عوارض آن در این افراد بسیار شدید بوده و اغلب به LSD اعتیاد پیدا میکنند.
۶. اختلال شخصیتی
از آنجایی که با مصرف ال اس دی، خلقوخوی فرد تغییر پیدا میکند، ممکن است فرد در اثر اختلال در تشخیص واقعیت، خیال و خاطره دچار رفتارهای نابههنجار شود و خود را دوباره در آن موقعیت ببیند.
۷. اسکیزوفرنی
در نهایت آخرین و شدیدترین عارضهی مصرف LSD «بیماری اسکیزوفرنی» است. شاید عوارض گفته شده کوتاهمدت باشند، اما بهتر است بدانید عوارض اعتیاد به مصرف ال اس دی، میتواند طولانیمدت و جبرانناپذیر باشد.
ترک اعتیاد LSD
از آنجایی که اعتیاد به ال اس دی بیشتر جنبه روانی دارد، لذت برای ترک اعتیاد باید تحتنظر روانپزشک بوده و از کمکهای رواندرمانگر استفاده کرد. معمولا از روشهای شناختی و رفتاری برای ترک اعتیاد به ال اس دی استفاده میشود. در این شرایط همراهی خانواده و دوستان و انگیزه شخصی و خواست خود فرد مهمترین عوامل موثر بر ترک اعتیاد این مورد است.
در واقع ترک اعتیاد LSD بر پایه برنامه درمانی متناسب با روحیات و مشکلات روانیفرد تعیین میشود. طی درمان ریشه اصلی علاقه و بروز چنین رفتاری نسبت به ال اس دی و غیره بررسی میشود.
مدت زمان ترک ال اس دی بستگی زیادی به میزان مصرف فرد، مدت زمان مصرف، شخصیت روانی وی و شرایط محیطی او دارد.
اقامت در یک مرکز درمانی و سمزدایی میتواند کمک بسیار زیادی به درمانی این دسته از افراد کند. جلسات متوالی رواندرمانی هم راه دیگری برای درمان این اعتیاد است. در مراکز سمزدایی معمولا ابتدا تاثیرات جسمی و فیزیکی فرد درمان شده و سپس با کمک روانپزشک، فرد مصرف ال اس دی را ترک میکند.
همانطور که اشاره شد، اراده خود شخص نقش مهمی در ترک اعتیاد دارد، بنابراین بهتر است د رطول فرایند ترک اعتیاد و بعد از آن مسائل زیر را رعایت کنید:
- از حضور و ارتباط با دوستانی که مصرف اسید دارند، خودداری کنید.
- از قرار گرفتن در محیطهایی که مواد مخدر وجود دارد، دوری کنید.
- مصرف اسید و حتی ماریجوانا را بهصورت کامل قطع کنید.
- عزت نفس، اعتماد بهنفس و مهارتهای شخصی خود را بهبود ببخشید.
- مدیریت مشکلات روانی که باعث روی آوردن به مصرف این ماده شده است را یاد بگیرید.
- از صحبت با دیگران نترسید.
- مهارت «نه گفتن» را در خود تقویت کنید.
تسریر مراقب سلامتی شماست!