به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، سونوگرافی (اولتراسوند) یک آزمایش تصویربرداری ایمن و دقیق است که در آن از امواج صوتی برای تهیه تصویر از داخل بدن استفاده میشود. با استفاده ازاینروش میتوان نحوهی رشد جنین در رحم مادر در دوران بارداری را تحتنظر داشت. با کمک این آزمایش میتوان مشکلات معمول و گاهی جدی سلامتی از جمله سنگ صفرا و کلیه، لخته خون و سرطان را تشخیص داد.
اولتراسوند سونوگرافی چیست؟
اولتراسوند (که سونوگرافی یا اولتراسونوگرافی هم نامیده میشود) یک آزمایش تصویربرداری تشخیصی غیرتهاجمی است. در این روش از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویر یا ویدئوهای زنده از اندامهای داخلی بدن یا بافتهای دیگر مانند عروق خونی استفاده میشود. تصویر حاصل از این آزمایش، سونوگرام نامیده میشود. اولتراسوند (سونوگرافی به انگلیسی ultrasound) پزشکان را قادر میسازد تا بدون هیچ برشی جزئیات بافتهای نرم درون بدن را مشاهده کنند.
تفاوت اولتراسوند و سونوگرافی چیست؟
معنی اولترا در پزشکی چیست؟ ultrasound معنی روش استفاده از امواج صوتی برای ایجاد تصاویر از داخل بدن را میدهد. سونوگرافی تصویری است که توسط اولتراسوند تهیه میشود.
اولتراسوند چگونه انجام می شود؟
بسته به این که قرار است کدام قسمت از بدن اسکن شود، نحوه آمادگی برای سونوگرافی میتواند متفاوت باشد. ممکن است پزشک از شما بخواهد که برخی از لباسهایتان را در بیاورید یا از یک روپوش مخصوص بیمارستان استفاده کنید. برای اسکن، باید به پهلو یا پشت روی یک میز راحت دراز بکشید. بیشتر اسکنها بین ۲۰ الی ۶۰ دقیقه طول میکشند.
در طول آزمایش سونو اپراتور یا پزشک مراحل زیر را انجام میدهد:
- یک ژل مخصوص را در قسمت موردنظر استفاده میکند: تکنسین مقدار کمی ژل محلول در آب را روی پوست محل موردنظر میکشد. این ژل هیچ آسیبی به پوست نمیزند و باعث ایجاد لکه روی لباسهایتان نمیشود و بهراحتی شسته میشود.
- اسکنر یا پروب را روی پوست حرکت میدهد: تکنسین یک ابزار دستی به نام پروب یا اسکنر را روی ژل حرکت میدهد. بسته به محلی که باید سونو شود، اسکنر روی پوست یا در داخل بدنتان (برای مثال در معاینات رحم) حرکت میکند.
- در طول سونو باید بیحرکت بمانید: ممکن است تکنسین از شما بخواهد که نفستان را برای چند ثانیه حبس کنید. بیحرکت بودن میتواند به ایجاد تصاویر واضحتر کمک کند.
- سپس تکنسین ژل را تمیز میکند: در آخریم مرحله از سونو تکنسین ژل باقیمانده روی پوست را پاک میکند.
سونوگرافی را میتوان در مطب پزشک، بیمارستان یا در کلینیک بهصورت سرپایی انجام داد. اولتراسوند معمولاً دردناک نبوده و با هیچگونه سروصدایی همراه نیست.
اولتراسوند آنومالی در بارداری (سونوگرافی از رحم و تخمدان)
سونوگرافی آنومالی چیست؟ بیشتر پزشکان در هفته ۲۰ بارداری، انجام سونو را توصیه میکنند. به این سونو معمولاً سونوگرافی قبل از تولد دوم میگویند. این آزمایش، رشد جنین را در دوران بارداری بررسی میکند. به این اولتراسوند، سونوگرافی تشخیص جنسیت هم گفته میشود. این نوع سونوگرافی ممکن است جنسیت بیولوژیکی فرزندتان را نشان دهد.
سونوهای دیگر (در اوایل یا اواخر بارداری) میتوانند تصویر جزئی از رحم یا تخمدانها ارائه دهند. متخصص زنان و زایمان برای پاسخدادن به سؤالات یا نگرانیهایی همچون احتمال وجود نقایص مادرزادی، ممکن است انجام اسکنهای بیشتری را توصیه کند.
مزایا و معایب سونوگرافی چیست؟
اولتراسوند هم مانند هر آزمایش و عمل پزشکی دیگری مزایا و معایبی دارد.
در ادامه این مزایا و معایب را بررسی میکنیم:
مزایای سونوگرافی
- بدون درد و غیرتهاجمی
- سهولت استفاده
- نسبتاً ارزان و قابلحمل
- در کشورهای درحالتوسعه در دسترس است
- در زنان دارای سینه متراکم، ضایعاتی را تشخیص میدهد که در ماموگرافی قابل تشخیص نیستند
- از اشعه استفاده نمیشود.
- برای زنان باردار بدون خطر است.
معایب سونوگرافی
- دقت و کیفیت نتیجه سونو تا حدی به مهارت اپراتور بستگی دارد مگر این که دستگاه خودکار باشد.
- در تشخیص برخی مشکلات مانند کلسیفیکاسیون سینه کمتر از ماموگرافی مؤثر است
- احتمال مثبت شدن کاذب نتایج آن بیشتر است
- گاهاً آزمایشهای دیگری برای تفسیر نتایج لازم هستند.
تسریر مراقب سلامتی شماست!