به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، شیره تریاک، مخدری است که هرکدام از ما کم و بیش با نام آن آشنا هستیم. از دیرباز از تریاک و شیره آن برای اهداف تفریحی، درمانی و حتی گاهی در برخی مراسمات مذهبی استفاده میشده است. اما این مخدر قدرت اعتیاد بسیار بالایی دارد. متأسفانه امروزه سهولت دسترسی، عدم آگاهی از عوارض اعتیاد، وسوسه دوستان یا بهانههایی برای سرگرمی باعث شده نهتنها بزرگسالان بلکه جوانان هم به دام اعتیاد این مخدر بیفتند.
شیره تریاک چیست؟
شیره یکی از مشتقات جانبی و بسیار اعتیادآور گیاه خشخاش و تریاک و از مهمترین انواع مواد مخدر است. شیره برخلاف تریاک «طبع گرمی» دارد. مصرف این مخدر با افزایش فشار خون، تپش قلب، سرگیجه و بسیاری موارد دیگر همراه است. شیره تریاک که به انگلیسی “Opium Juice” خوانده میشود، نسبت به تریاک تأثیرات بیشتری بر بدن گذاشته و عوارض شدیدتری بههمراه دارد. مخدر شیره بسیار قوی است که آن را به وسیله «ساقی»، «سیخ و سنگ» یا «نگاری» و خوراکی مصرف میکنند.
تفاوت تریاک و شیره در چیست؟
شیره علائم نشئگی شدیدتری نسبت به مواد مخدر تریاک دارد و در طولانیمدت خود را بهصورت فیزیکی نشان میدهند.
هرچند که شیره یکی از مشتقات تریاک محسوب میشود، اما تفاوتهای چشمگیری با آن دارد، از جمله:
- مصرف شیره بوی کمتری نسبت به تریاک دارد.
- شیره زیرمجموعه تریاک است.
- مورفین و میزان تاثیرات شیره تریاک بیشتر از تریاک است.
- شیره تریاک ارزانتر از تریاک است.
- رنگ شیره عسلی یا قهوهای است،درحالیکه تریاک مرغوب رنگ روشنی دارد.
- شیره تریاک تنها در مرحله فرآوری بوی نامطبوعی دارد.
- ظاهر شیره تریاک نرم و چرمی است، اما تریاک بهصورت تکهای است.
نشئگی ناشی از مصرف شیره چه علائمی دارد؟
مورفین، پاپاورین، تبائین و غیره از جمله مهمترین محرکهای مؤثر بر اعتیادآور بودن شیره هستند.
مصرفکننده بسته به شیوه مصرف، طی ۵ تا ۲۰ دقیقه دچار علائم نشئگی از جمله موارد زیر میشود:
- احساس آرامش و سبکی
- احساس شادی
- سرخوشی
- تسکین درد
- دور شدن از افکار منفی
- توهم و هذیان
- مهربان شدن
- انجام فعالیتهای جنسی شدید و دور از اخلاق.
عوارض مصرف شیره تریاک چیست؟
همانطور که اشاره شد، مصرف شیره در ابتدا چندان قابل تشخیص نیست و فرد بهراحتی میتواند اعتیادش را پنهان کند، اما به مرور زمان نشانههای فیزیکی و روانی مشخصی در وی ظاهر میشوند.
از جمله شایعترین عوارض مصرف این مخدر عبارتند از:
- سیاه شدن رنگ پوست صورت
- کبودی ناشی از تزریق سایر مواد مخدر روی شریانها
- تهوعهای پی در پی
- سردردهای مزمن و شدید
- دل پیچه و مشکلات گوارشی
- عطش زیاد به غذا خوردن
- تب و لرز
- در مواردی بیاشتهایی
- کاهش وزن یا افزایش وزن شدید
- افسردگی
- بیقراری و اضطراب
- گوشهگیری
- رعشه
- بیخوابی
- توهم دیدن چیزهای عجیب و غریب
- بدخلقی شدید.
همچنین مصرف این مخدر بر اندامهای حیاتی هم تاثیر میگذارد.
از جمله:
- چرمی شدن پوست فرد
- ابتلا به عفونتهای مختلف
- بیماریهای مختلف دهان و دندان
- سیستم تنفسی ضعیف
- مشکلات باروری.
عوارض خوردن شیره تریاک با چای و سایر مایعات
اولین اثر مصرف خوراکی این مخدر، لاغری بیشازحد است. مشکلات تنفسی، کبدی و دهانی و حتی کاهش میل جنسی در افرادی که مخدر را به این روش مصرف میکنند، بسیار دیده می شود. بهتر است بدانید مصرف خوراکی شیره در مواردی باعث خفگی و مرگ در خواب میشود.
از دیگر عوارض روش خوراکی عبارتند از:
- کاهش قند خون بهدلیل قطع ترشح انسولین در لوزالمعده
- تنگ شدن شریان قلبی
- خطر سکته مغزی و قلبی
- آسیب شدید به دستگاه گوارشی
- مسمویت.
ترک اعتیاد شیره: برای ترک شیره تریاک چه بخوریم؟
روشهای زیادی برای ترک مواد مخدر شیره و تریاک وجود دارد که مشابه یکدیگر هستند. در نظر داشته باشید که به طور طبیعی مدت زمان دفع شیره از بدن به تنهایی ۱۲ روز طول میکشد. از آنجایی که طی روزهای اولیه فرد شدیدترین علائم خماری را دارد؛ بهتر است در کلینیک ترک اعتیاد بستری شود. در این مدت فرد بهدلیل سمزدایی دچار مشکلات خماری و دردهای جسمانی شدید میشود که نیاز به مراقبت پزشکی دارد. ترک شیره بهصورت ناگهانی میتواند باعث تشنج، ایست قلبی و مرگ فرد شود.
قطع مصرف این ماده مخدر تنها عاملی نیست که موجب بروز عوارض ترک یا خماری میشود. چنانچه فرد مخدر را در دوز بسیار پایینی مصرف کند هم احتمال بروز علائم ترک وجود دارد. چنانچه بدن به شیره وابسته شده باشد، کاهش دوز مصرف بروز عوارض ناراحتکننده خماری را در پی خواهد داشت.
در ادامه انواع روشهای ترک این مخدر را بررسی کردهایم:
روش ترک | توضیح |
---|---|
۱. ترک شیره تریاک در منزل و درمان خانگی مسمومیت با شیره تریاک | ترک شیره در خانه را فراموش کنید. هر روش ترک اعتیاد بسته به نوع مخدر متفاوت است و علائم خماری متفاوتی دارد. در خانه زندانی کردن، تنبیه بدنی و غیره هیچکدام به درمان اعتیاد نهتنها کمک نمیکند، بلکه زمینه مشکلات بعدی مانند فرار از خانه را ایجاد میکند. هر روش درمانی باید دارای برنامه و سیستم پشتیبانی باشد تا مفید واقع شود. سعی نکنید به تنهایی مرحله ترک در خانه را پیش ببرید. داشتن سیستم پشتیبانی برای هر روش ترک اعتیاد ضروری است. |
۲. ترک شیره به روش سنتی/ داروی گیاهی برای ترک شیره تریاک | ترک شیره در طب سنتی، بهروش تدریجی است. فرد به مرور زمان مصرف را کاهش داده تا به صفر برسد. بسیاری از این راه نتیجه گرفتهاند اما بهدلیل عدم توجه به ترک وابستگی روانی به ماده مخدر در روش سنتی، احتمال بازگشت اعتیاد فرد بسیار بالا است. |
۳. دارو درمانی/میزان مصرف متادون برای ترک شیره تریاک | یکی از روشهای پزشکی ترک شیره، استفاده از داروی «بوپرنورفین» است. این دارو بهصورت ویژه برای مقابله با علائم ترک ساخته شده است. همچنین از «قرص متادون»، «اکسی کادون» و برخی از مواد افیونی دیگر هم با دوز تجویزی پزشک برای ترک اعتیاد استفاده میشود. متادون و این دسته از داروها با اتصال به گیرندههای مواد مخدر در بدن، نشانههای ترک را کاهش و تسکین میدهند. متادون بسیار اعتیادآور است، لذا مصرف آن باید تحت نظر پزشک انجام شود. |
۴. ترک شیره به روش سم زدایی UROD | سمزدایی معمولاً اولین قدم پاکسازی بدن از داروها و مدیریت علائم ترک شیره است. UROD یک روش بسیار مدرن و مؤثر برای ترک اعتیاد محسوب میشود. در این روش با استفاده از داروهای سمزدا یا داروهای «آنتاگونیست» درمان فرد آغاز میشود. سم زدایی یک عمل گرانقیمت است که معمولا در ICU انجام میشود و بدن تحت درمان دارویی قرار میگیرد. |
۵. ترک شیره در مراکز ترک اعتیاد | هر فرد بسته به نیاز خود، نوع خاصی از درمان را لازم دارد. در کلینیکهای درمانی مجموعهای از خدمات بهصورت یکجا با رعایت شرایط و مطابق با خواست بیمار در اختیارش قرار گرفته تا بهترین روش درمان و ترک اعتیاد را در پیش بگیرد. تنها افراد دچار مشکل حاد اعتیاد نیاز به بستری در کلینیک دارند. بسیاری از افرادی که بهتازگی معتاد شدهاند بهراحتی با توصیههای پزشک در خانه درمان میشوند. |
۶. ترک شیره با اسپند | یکی دیگر از روشهای نادرست و بینتیجه ترک اعتیاد شیره در طب سنتی، استفاده از دود اسپند یا خوردن دانههای آن است. براساس تحقیقات این کار هیچ نتیجهای برای ترک اعتیاد فرد ندارد. شخص با این روش تنها دچار نوعی تلقین کاذب میشود که مدتی شیره را کنار بگذارد اما بهسرعت بهمصرف دوباره آن روی میآورد. |
عوارض ترک شیره تریاک در منزل و کمپ
سمزدایی مرحله آغاز فرآیند ترک است که فرد در این مرحله دچار درد عضلانی، بیخوابی، اضطراب، خمیازه کشیدن غیرقابل کنترل، تعریق شدید و آب ریزش چشم میشود. مرحله دوم شامل دل درد، دل پیچه، حالت تهوع، استفراغ و اسهال است.
سمزدایی به دو روش سریع و آهسته انجام میشود. در روش اول بهتدریج دوز مصرف تریاک کاهش یافته و دارویی مشابه مانند «اپیوئید» (داروهای افیونی) جایگزین میشود. سمزدایی ۱۲ روز طول میکشد. طی روزهای سوم و تا پنجم و در روز دهم فرد بیشترین علائم ترک را تجربه خواهد کرد و پس از گذشتن این دوره سمزدایی در سراشیبی درمان قرار میگیرد.
این علائم ظرف چند ساعت پس از اتمام آثار آخرین بار مصرف شروع میشود و معمولاً تا چند هفته ادامه دارد. شدت و مدت زمان استمرار این علائم تا حد زیادی به مدت زمان مصرف تریاک و دوز مصرف تریاک، پیش از شروع درمان بستگی دارد. برای مثال فردی که سابقه اعتیاد طولانیتر دارد، در هنگام ترک درد بیشتری تجربه میکند. در نهایت فرد با درمان روانپزشکی طی ۲۱ روز درمان شده و با روحیهای تازه به زندگی باز میگردد.
تسریر مراقب سلامتی شماست!