به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، حاملگی مولار یا بارداری پوچ وضعیت غیرطبیعی است که جنین به صورت غیرعادی رشد میکند یا رشد طبیعی ندارد. اختلال ژنتیکی تخمک بارور شده باعث بروز این عارضه میشود که دو نوع کامل و نسبی دارد. ابتلا به حاملگی پوچ برای هر خانمی در هر سن و با هر نژادی ممکن است، هرچند که سابقه بارداری مول در گذشته و حاملگی در سن کمتر از ۲۰ سال و بالاتر از ۳۵ سال احتمال بروز این بیماری را بیشتر میکند.
حاملگی مولار (بچه خوره) چیست؟
حاملگی مولار یا بچه خوره از بیماری های خطرناک در بارداری بوده و زیرمجموعهای از بیماری تروفوبلاستیک حاملگی است که جفت شروع شده و متاستاز میدهد. در این بیماری، تخمک بارور به جنین تبدیل نشده بلکه به اشتباه به توده گوشتی بهنام مول (Mole) تبدیل میشود.
حاملگی پوچ از مشکلات بارداری است که ممکن است در نتیجه تغییرات ژنتیکی و اختلالات در فرآیند تخمکگذاری و پردازش جنینی رخ دهد. علت دقیق این حالت هنوز مشخص نیست، اما برخی عوامل احتمالی شامل مشکلات ژنتیکی، عوامل محیطی، نقصهای ایمنی و اختلالات هورمونی هستند. این مشکل باید توسط پزشک تشخیص داده شود و نیاز به مراقبتهای پزشکی خاص دارد. در بعضی موارد، روشهای جراحی ممکن است برای تخلیه محتویات رحم و درمان بیماری مولار استفاده شود.
علائم حاملگی مول (نشانه های حاملگی پوچ)
حاملگی مول علائم نسبتا مشخصی دارد، با این حال ممکن است که در افراد مختلف نیز متفاوت باشد.
برخی از علائم حاملگی مول عبارتند از:
- حالت تهوع و استفراغ شدید و مکرر
- خونریزی غیرعادی واژینال در سه ماه اول بارداری
- تورم رحم و نفخ رحم
- علائم پرکاری تیروئید
- عدم تحمل گرما
- شل شدن مدفوع
- ضربان قلب سریع
- بیقراری یا عصبی بودن
- پوست گرم و مرطوب
- لرزش دستان
- کاهش وزن بی دلیل
- افزایش سریع سطح عدد بتا
- مسمومیت بارداری بعد از هفته ۲۰ بارداری
علائم حاملگی پوچ در هفته پنجم
در هفته پنجم حاملگی، علائم حاملگی پوچ ممکن است وجود نداشته باشد و یا به صورت غیرخاص و غیرمشخص باشد.
با این حال، در برخی موارد، ممکن است برخی از علائم زیر در حاملگی پوچ در هفته پنجم ظاهر شوند:
- خونریزی واژینال غیرعادی مانند خونریزی شدید و پررنگ
- تورم غیرعادی رحم
- افزایش حجم و نفخ رحم در هفته پنجم
علت حاملگی مولار چیست؟
علت اصلی حاملگی مولار، بارور شدن غیرعادی تخمک است که به جنین غیرعادی تبدیل میشود. جفت به صورت طبیعی رشد میکند درحالیکه بافت جنینی رشد بسیار اندکی دارد یا اصلا رشد نمیکند. علت دقیق حاملگی مول هنوز کامل مشخص نشده است، اما به طور عمومی ناشی از تغییرات در هندسه کروموزومی جنین است.
درمان حاملگی مولار
هدف اصلی در درمان حاملگی پوچ، از بین بردن توده پوچ و جلوگیری از بازگشت بیماری است.
درمان این عارضه شامل موارد زیر میشود:
- عمل کورتاژ و تخلیه توده مول
- پیگیری پزشکی دقیق جهت اطمینان از برطرف شدن بیماری
- آزمایش خونی منظم و سونوگرافی
- پیشگیری از باروری حداقل ۶-۱۲ ماه به دلیل خطر بالای عود حاملگی مولار
- هیسترکتومی یا خارج کردن کل رحم در زنانی که قصد باردار شدن دوباره ندارند. البته این روش چندان برای درمان بچه خوره متداول نیست.
- داروهای شیمی درمانی در موارد حاد و خطرناک برای پیشگیری از ابتلا به سرطان
عوارض حاملگی مولار
در برخی موارد، بافت مول ممکن است حالت تهاجمی پیدا کرده و به بافت بدن حمله کند که نتیجه آن درگیر شدن سایر اندامهای بدن حتی بعد از تخلیه بافت مولار خواهد بود.
از عوارض حاملگی پوچ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تکثیر بافت مهاجم و تبدیل شدن به تومور در رحم
- درگیر کردن بافتهای روده، واژن تخمدان، کبد، ریه و مغز
راه های پیشگیری از حاملگی مول
در حال حاضر هیچ روش قطعی برای پیشگیری از حاملگی مول وجود ندارد. اگر مادری به بارداری پوچ مبتلا شود با پرهیز از بارداری به فاصله یک سال بعد از اولین حاملگی پوچ، میتواند ریسک عوارض و احتمال عود بیماری را کاهش دهد. برای اقدام دوباره به بارداری حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.
در ادامه، چند راه برای حفظ سلامت تخمدان و کاهش خطر بروز بچه خوره را آوردهایم:
راههای پیشگیری | توضیحات |
---|---|
مراقبتهای قبل از بارداری | شامل مشاورههای پزشکی برای ارزیابی وضعیت سلامت و شناسایی عوامل خطر احتمالی. توصیه به مصرف مکملهای ویتامینی مطابق دستور پزشک تغذیه سالم و رژیم غذایی مناسب کاهش عوامل خطر مانند مصرف تنباکو و مواد مخدر برای به حداقل رساندن خطر بروز حاملگی مولار |
پیگیری منظم بارداری با پزشک یا متخصص زنان و زایمان | انجام چکاپهای منظم و آزمایشات و سونوگرافیهای معمول بارداری برای تشخیص زودهنگام هرگونه ناهنجاری یا مشکلی مانند حاملگی مولار این کار به اتخاذ تدابیر لازم برای مدیریت به موقع شرایط کمک میکند. |
بررسی عدد بتا | آزمایش خون برای بررسی سطح هورمون گونادوتروپین کوریونی انسانی (HCG) که میتواند در تشخیص حاملگی پوچ کمککننده باشد. افزایش غیرطبیعی در سطح این هورمون ممکن است نشاندهنده وجود حاملگی مول باشد. |
آگاهی از علائم و نشانههای غیرطبیعی | شناسایی و اطلاع رسانی به پزشک در صورت بروز علائم و نشانههای غیرطبیعی مانند خونریزی شدید و طولانی، تغییرات در سطح هورمون HCG، تغییرات در سطح تیروئید، و افزایش بیش از حد وزن در دوران بارداری. این اقدامات به تشخیص زودهنگام و مدیریت بهتر شرایط کمک میکند. |
حاملگی مولار عارضهای خوش خیم در بارداری است که جفت به دلایل تغییرات ژنتیکی روند طبیعی رشد را دنبال نمیکند. حاملگی مول دو نوع نسبی (جزئی) و کامل دارد که در حالت نسبی سلولهای جفت بدون جنین تکثیر میشوند و در حالت کامل هم ممکن است برخی از اندامها تشکیل شوند اما در هر صورت جنین ناقص است و باید تخلیه شود. هرچند احتمال ابتلا به این عارضه حتی در زنان با سابقه بارداری موفق نیز وجود دارد، اما بدان معنی نیست که زنانی که دچار حاملگی پوچ شدند دیگر امکان بارداری موفق ندارند. جهت اطمینان از عادی بودن شرایط حاملگی، حتما تحت نظر پزشک فوق تخصص زنان و زایمان یا دکتر مامایی باشید.
تسریر مراقب سلامتی شماست!