به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، اختلال شخصیت مرزی (BPD) یا بوردرلاین دیزوردر یک اختلال سلامت روانی است که با نوسانات شدید خلق و خو، بیثباتی در روابط بین فردی و تکانشگری (رفتار نامناسب با شرایط) مشخص میشود. افراد مبتلا به به این اختلال ترس شدیدی از رها شدن دارند و در تنظیم احساسات خود به ویژه خشم مشکل دارند.
بیماری اختلال شخصیت مرزی یا بوردرلاین دیزوردر چیست؟
اختلال شخصیت مرزی (BPD) یک وضعیت سلامت روان پیچیده است که با نوسانات شدید خلق و خو، تصویر ناپایدار از خود، تکانشگری و مشکل در حفظ روابط پایدار مشخص میشود. افراد مبتلا به BPD اغلب ترس شدید از رها شدن را تجربه میکنند، درگیر رفتارهای خود ویرانگر هستند و احساس ناپایداری از خود دارند.
علائم BPD میتواند زندگی روزمره فرد را به شدت تحت تاثیر قرار دهد و باعث رفتار نامنظم و پریشانی عاطفی شدید شود. درمان بوردرلاین معمولاً شامل رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) است تا به افراد کمک کند احساسات خود را مدیریت کنند و روابط خود را بهبود بخشند.
علائم اختلال شخصیت مرزی چیست؟ (علائم بیماری بوردرلاین)
بسیاری از افراد یکی یا بیشتر علائم زیر را تجربه میکنند، اما فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی بسیاری از علائم ذیل را به طور مداوم در سراسر دوران بزرگسالی تجربه میکند. اصطلاح «مرزی» به این واقعیت اشاره دارد که افراد مبتلا به این وضعیت تمایل دارند که در طول زندگی خود به دیگر مشکلات روانی از جمله جنون دچار شوند.
یکی از مشکلات این اختلال این است که افراد مبتلا به شخصیت مرزی تمایل به داشتن روابط نزدیک با دیگران دارند، اما واکنشهای عاطفی شدید و ناپایدار آنها باعث میشود که دیگران از آنها دور شده و احساس انزوا در درازمدت بگیرند. اختلال مرزی علائم زیادی دارد که در هر فرد متفاوت بوده و در زنان شایعتر است.
نشانههای رایج این اختلال عبارتند از:
- نداشتن احساسی ثابت در مورد هویت خود و احساس ناکار آمد بودن
- احساس انزوا و خستگی و پوچی
- عدم توانایی در احساس همدلی با دیگران
- سابقه روابط ناپایدار و به شدت متغیر از تبدیل عشق به نفرت
- واکنشهای شدید عاطفی به احساس رها شدن یا شک به آن
- ناپایداری خلقی که میتواند چندین روز یا فقط چند ساعت طول بکشد
- احساس شدید اضطراب، نگرانی و افسردگی
- رفتارهای تهاجمی، مخاطره آمیز، خودمحور و خطرناک، از جمله رانندگی بیپروا، سوء مصرف مواد مخدر یا الکل، داشتن رابطه جنسی متعدد و نا امن
- خصومت و دشمنی
- برنامههای نامناسب شغلی، اهداف و آرزوها
- ناپایداری در ارتباط بین فردی
علت بیماری بوردرلاین چیست؟
اختلال شخصیت مرزی به زبان ساده تغییرات خلقی سریع و ناهماهنگ است. علت اختلال مرزی ناشناخته است، اما ترکیبی از عوامل ژنتیکی، محیطی و عصبی میتواند در ایجاد آن نقش داشته باشد.
ویژگی های شخصیت مرزی میتواند به میزان زیادی بر زندگی افراد تأثیر بگذارد و باعث بیثباتی عاطفی، مشکلات شدید روابط، رفتارهای خودآزاری، اقدامات تکانشی و کاهش کلی عملکرد و رفاه فرد شود. تشخیص و درمان مناسب میتواند به افراد در مدیریت علائم و بهبود کیفیت کلی زندگی کمک کند.
درمان اختلال شخصیت مرزی چیست؟
زندگی کردن یا در ارتباط بودن با فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی، میتواند به شدت تنشزا و پر استرس باشد و تصدیق و پذیرفتن آنها بسیار سخت است، اما درمان مناسب کمک کننده است. اگر نگران هستید که شما یا شخصی که با آن در ارتباط هستید، ممکن است اختلال شخصیت مرزی داشته باشد، با یک متخصص بهداشت روان تماس بگیرید.
بسیاری از متخصصان مراقبتهای بهداشتی برای کمک به شما در مسیر بهبودی در دسترس هستند. فرق بین روانشناس و روانپزشک این است که روانشناسان در رویکرد گفتار درمانی تخصص داشته و روانپزشکان در زمینه دارو درمانی و روان درمانی کار میکنند.
از آنجایی که اختلال شخصیت مرزی میتواند یک بیماری پیچیده باشد و معمولا به درمان درازمدت نیاز دارد، یافتن یک متخصص بهداشت روانی که در درمان این بیماری تخصص دارد، مهم است.
در کنار روان درمانگر، فرد یاد میگیرد که چگونه احساسات خود را بهتر مدیریت کند و روابط سالم و ارزشمندی پیدا کند. جلسات گفتار درمانی به یادگیری شیوههایی کاهش رفتارهای پرخاشگرانه و مخرب و درک بیشتر شرایط کمک میکند. در صورتی که فرد به درمان طولانی مدت متعهد شود، تغییرات مثبت و سالمی ایجاد خواهد شد و میتوان نتیجه آن را دید.
داروی بیماری بوردرلاین چیست؟
رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) درمان استاندارد طلایی برای بیماری بوردرلاین دیزوردر است. با این حال پزشک شما ممکن است باتوجه به شدت اختلال داروهایی مانند زاناکس آلپرازولام ضد اضطراب، داروی ضد افسردگی زولافت سرترالین و زیپرکسا اولانزاپین ضد روان پریشی را هم تجویز کند.
تسریر مراقب سلامتی شماست!