به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، ماری جوانا دومین مخدر پرمصرف دنیا پس از تریاک است که محبوبیت و جایگاه ویژهای میان جوانان دارد. ماری جوانا ماده مخدر خطرناکی است که عوارض سوء شدیدی از جمله بیقراری، توهم و افزایش ضربان قلب را برای مصرفکننده به وجود میآورد. بر اساس آمار بهدست آمده، بیشترین مخاطب این ماده مخدر را جوانان ۱۹ تا ۲۵ ساله تشکیل میدهند و بهدلیل حس سرخوشی موقتی که مصرف آن ایجاد میکند، به سمت این ماده مخدر کشیده میشوند.
ماری جوانا چیست؟ (سیگار وید چیست؟)
حتما از خود میپرسید که ماری جوانا، گل، وید یا علف چیست؟! ماریجوانا یکی از انواع مواد مخدر است. این ماده مخدر گیاه علفی و یکساله با شاخههای نازک و برگهای نوک تیز پنجهای است. گل، علف و گرس از مشتقات مهم این گیاه محسوب میشوند. وقتی این گیاهان به گل میرسند، این قسمت از گیاه چیده و خشک شده و در نهایت به یکی از رایجترین مواد مخدر دنیا تبدیل میشود. برخی به این ماده وید یا علف (weed) هم میگویند. عدهای آن را pot (دیگ) مینامند و برخی هم به آن ماری جوانا میگویند. البته نامهای دیگری مانند ماری چت، چت یا جوینت هم در میان جوانان رایج است.
از آنجاییکه مصرف وید در برخی نواحی دنیا تاحدی قانونی شده است، اسم این ماده مخدر هم رشد یافته و امروزه بیشتر مردم حشیش را به اسم وید، گرس یا همان علف میشناسند و از نظر برخی افراد، این اسم بهترین نامی است که میتوان به آن اختصاص داد. البته برای عدهای دیگر چندان اهمیت و تفاوتی ندارد که ماری را گل یا حشیش صدا بزنند، زیرا در هرصورت آن را مادهای غیرقانونی میدانند. بهطورکلی واژه ماری جوانا بهدلیل پیشینه نژادپرستیش کمتر استفاده میشود.
ماری جوانا از کدام گیاه گرفته می شود؟
ماری جوانا انواع مختلفی دارد و تأثیر و نوع نشئگی آن بسته به اینکه از چه گیاهی استخراج شده باشد، فرق میکند. این ماده مخدر به مجموعهای از سه گیاه با ویژگیهای روانگردانی به نامهای حشیش آمریکایی ساتیوا (Cannabis sativa)، حشیش هندی ایندیکا (Cannabis indica) و حشیش رودرالیس (Cannabis ruderalis) شاهدانه یا حشیش (Cannabis) تقسیم میشود.
این گیاه حاوی ماده شیمیایی به اسم کانابینوئید است که بر سیستم اعصاب مرکزی تاثیر میگذارد. البته برگ و گل آن، مصارف داروسازی و پزشکی هم دارند. نباید این مصرف پزشکی دلیلی باشد برای اینکه مصرفش را برای بدن بیخطر بدانیم. ماری جوانا حاوی بیش از ۴۰۰ ماده شیمیایی مضر برای بدن مثل تتراهیدروکانابینول (THC) است که موجب اختلال در کارکرد مغز میشود. جالب است بدانید که کشورهای مختلف قوانین متفاوتی برای مصرف این ماده وضع کردهاند. برای مثال ایالات متحده آمریکا مصرف و همراه داشتن ماری جوانا را جرم میداند. اما در برخی ایالتهای آن مصرف وید یا علف منع قانونی ندارد. در کانادا هم استفاده از علف برای مصارف پزشکی مجاز است. به یاد داشته باشید مادهای که در کشورهای دیگر به اسم ماری جوانا فروخته میشود، با آنچه فروشندگان مواد مخدر در ایران پخش میکنند متفاوت است.
فرق حشیش و ماری جوانا چیست؟ (فرق وید با گل)
وید همان گل است. هر دو نامهای عامیانهای هستند که بر روی ماری جوانا گذاشته شدهاند. وید و مواد مخدر بنگ یا حشیش هر دو از مشتقات گیاه شاهدانه به شمار می روند. ولی برخلاف تصور عامه مردم که آنها را یکی میدانند، تفاوتهایی دارند که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. شکل ظاهری و عملکرد این دو ماده مخدر با هم فرق میکند و تنها وجه اشتراک بین ماری جوانا و حشیش، منبع تولیدشان یعنی گیاه شاهدانه است.
باید اظهار کرد که مصرف مداوم و بلندمدت هر دو ماده موجب اختلال در سیستم بدن میشود. نخستین تفاوت تأثیری است که مصرف حشیش و ماری جوانا بر فرد میگذارد. مصرف مداوم ماری مشکلات جسمی و روانی زیادی برای مصرفکننده به دنبال دارد. اما آیا ماری جوانا اعتیادآور است؟ متأسفانه گفته میشود حدود ۹% کسانی که علف میکشند، به آن معتاد میشوند. مصرف حشیش شادی موقت در فرد ایجاد میکند، اما مصرف بلندمدت آن باعث بیانگیزگی و افسردگی در فرد میشود.
فرق وید با گل در واقع هیچ است! گل و علف فرقی با هم ندارند و عملاً اسمهای دیگری هستند که برای ماری جوانا بهکار میروند.
عوارض ماری جوانا بر چهره و مغز چیست؟
نمیتوان تاثیر خاصی که این ماده بر چهره دارد را عنوان کرد. تنها بعد از مصرف این ماده و به اصلاح های یا چت شدن، چشمها نیمه بسته میشوند و رفتار شخص تغییر میکند. این تصور اشتباه را فراموش کنید که مصرف گل، حشیش، ماری جوانا، وید، پات، یا هر اسمی که رویش میگذارند عوارض کمتری به نسبت سایر مواد مخدر دارد. این ماده مخدر مستقیماً بر قسمتی از سلولهای مغز اثر میگذارد که مسئولیت حفظ آرامش را برعهده دارند. در نهایت این قسمت از مغز از کار افتاده و فلج میشود.
از دیگر عوارض مصرف وید میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افرادی که از اختلالات روانی رنج میبرند، نباید گل یا ماری جوانا مصرف کنند. بهخصوص کسانی که به اختلال دوقطبی مبتلا هستند، بیماریشان با مصرف این مواد مخدر تشدید میشود.
- احتمال ابتلا به افسردگی در کسانی که بهصورت مرتب وید یا گل میزنند، افزایش مییابد.
- احتمال ابتلا به روانپریشی در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی تحت تاثیر مصرف گل یا علف دوچندان میشود.
- افزایش فشار خون و احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی در فرد
- مشکلات تنفسی شدید
- اختلال حافظه
- اختلال در مهارت رانندگی
- افزایش احتمال ابتلا به سرطان بیضه
- تشدید سرفه مزمن و برونشیت
- کمبود وزن در نوزادانی که مادرشان در دوره بارداری ماری مصرف کرده است.
اثرات کوتاه مدت و شدید مصرف ماری جوانا یا گل بر بدن
- اضطراب شدید
- توهم و هذیانگویی
- اختلال در حافظه کوتاهمدت
- بالا رفتن ضربان قلب و خطر سکته مغزی
- اختلال در هماهنگی اعصاب و عضلات (این مشکل بیشتر حین رانندگی و ورزش دیده میشود)
- تأخیر در واکنش نشان دادن نسبت به اتفاقات پیرامونی
- مشکلات جنسی در مردان
- افزایش احتمال ابتلا به عفونت جنسی در خانمها تا میزان ۷ برابر.
ترک ماری جوانا یا وید مخدر ممکن است؟
برخی بدون عوارض، میتوانند این ماده مخدر را ترک کنند. اما بعضی آفراد آنقدر هم خوششانس نیستند و عوارض زیادی را تجربه میکنند. معمولاً شدت عوارض در هفته نخست زیاد است و تا دو هفته طول میکشد. براساس برخی شواهد، زنان به نسبت مردان، عوارض شدیدتری حین ترک گل تجربه میکنند. از نشانههای ترک و علائم خماری حشیش میتوان به بیقراری، کلافگی، تعریق، تب و لرز، دردهای غیرعادی، سردرد و بیخوابی اشاره کرد. برای ترک ماری جوانا بهتر است به یک روانپزشک مراجعه کنید. مراکز ترک اعتیاد هم گزینه خوبی برای ترک ماری جوانا است.
عوارض ترک گل یا ماری جوانا عبارتند از:
- اختلال خواب
- بیاشتهایی
- بیقراری و استرس
- تحریکپذیری
- حالت تهوع
- ایجاد درد در شکم
- میل زیاد به مصرف دوباره.
گاهی برای ترک مواد مخدر از برخی از داروها استفاده میشود. مثلا یکی از داروهایی که ممکن است برای ترک اعتیاد مورد استفاده قرار گیرد (که خود باعث بروز اعتیاد میشود) قرص بی دو است.
زمان ماندگاری گل ماری جوانا در بدن
پس از مصرف ماریجوانا، اثرات آن به سرعت در بدن قابل رؤیت است و به طور معمول ۲ تا ۳ ساعت دوام میآورد. اما گاهی اثرات ماری تا ۱۰ ساعت هم در بدن باقی میماند. مدت زمان ماندگاری ماریجوانا در بدن تا حد زیادی به میزان مصرف و مدت مصرف بستگی دارد. در افرادی که مصرف کمی دارند، ۳ تا ۱۰ روز و در افرادی که مدت ولانی مصرف کردهاند، حتی تا یک ماه هم اثر ماریجوانا و مشتقات آن در بدن قابل شناسایی است.
تسریر مراقب سلامتی شماست!