به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، تست اسپیرومتری (Spirometry) تست تنفس سادهای است برای تشخیص و پایش بیماریهای ریوی که میزان جریان هوای ورودی و خروجی ریهها را اندازه میگیرد. در واقع در این روش از بیمار خواسته میشود تا نفس عمیق بکشد و با بیشترین سرعت ممکن هوا را از دهانش خارج کند. تست ریه را با ابزاری به نام اسپیرومتر انجام میدهند که دستگاه کوچکی با یک سر دهانی است که داخل دهان بیمار گذاشته میشود و با کابل به اسپیرومتر متصل است.
تست اسپیرومتری چیست؟
به نقل از «nhs.uk» تست اسپیرومتری تست تنفس یا تست ریه است که برای تشخیص آسم، بیماری انسداد مزمن ریوی (COPD) و اختلالات سیستم تنفسی به کار میرود. پزشک با کمک این تست بیماری های ریه را تشخیص میدهد. به علاوه اینکه این آزمایش دم سنجی بهصورت دورهای برای بررسی عملکرد ریهها در بیمارانی توصیه میشود که مدتی با بیماری مزمن ریوی درگیر بودند.
این تست تنفس درواقع میزان هوای دم و بازدم و سرعت عمل دم را محاسبه میکند. به همین دلیل است که به این روش، تست دم سنجی هم میگویند. بر اساس تفسیر نتیجه تست تنفس در دستگاه اسپرومتر، اگر عددی که تست اسپیرومتری نشان میدهد از میزان متوسط کمتر باشد، یعنی ریههای بیمار عملکرد مناسبی ندارند.
درصورتیکه فرد به یکی از بیماریهای زیر مبتلا شده باشد، برای بررسی شدت بیماری یا واکنش نسبت به درمان باید این روش انجام شود:
- آسم
- بیماری انسداد مزمن ریوی (COPD)
- فیبروز کیستیک
- فیبروز ریه
در صورت داشتن چه علائمی باید تست اسپیرومتری داد؟
در صورتی که علائم و نشانههای زیر در فردی مشاهده شود، فوق تخصص ریه، این روش را برای بیمار تجویز میکند:
- سرفه دائم به خصوص سرفه با خلط
- حس درد، فشار یا سفتی در قفسه سینه
- علائم تنگی نفس
- دشواری در تنفس عمیق
- خس خس سینه
تست اسپیرومتری چگونه انجام می شود؟
این تست، آزمایش دم سنجی و تست تنفس راحتی است که نهایت پانزده دقیقه طول میکشد. پرستار گیره (کلیپس) را روی بینی فرد میگذارد تا سوراخ بینی بسته شود. سر دهانی متصل به لولهای که به دستگاه اسپیرومتر وصل است را در دهان بیمار گذاشته و بیمار باید نفس عمیقی بکشد و سپس تا جایی که میتواند نفس خود را داخل همان دهانی متصل به لوله تخلیه کند.
گاهی برخی بیماران چند ثانیه کوتاه بعد این دم سنجی دچار سرگیجه یا تنگی نفس میشوند. برای اطمینان از دقت و پایداری نتایج تست تنفس، معمولا بیمار باید حداقل سه بار این کار را انجام دهد.
گاهی پزشک متخصص بعد از تست اولیه، داروی استنشاقی برای باز شدن ریهها (برونکودیلاتور) تجویز میکند. در این صورت، تست اسپیرومتری دوم باید ۱۵ دقیقه بعد از تست اول انجام شود. پزشک با بررسی نتیجه تست اول و تست دوم نتیجه میگیرد که دارو تاثیری روی گشاد کردن برونشها داشته یا خیر.
عوارض تست اسپیرومتری
تست اسپیرومتری، یک آزمایش دم سنجی ساده است که در مطب پزشک انجام میشود، اما گاهی هم عوارضی برای فرد ایجاد میکند:
- تنگی نفس و سرگیجه بلافاصله بعد تست تنفس
- تشدید و فعالشدن مشکلات تنفسی حاد
- افزایش فشار در سر، قفسه سینه و چشمها هنگام بازدم
تست اسپیرومتری چه مواقعی لازم است؟
تست تنفس اسپیرومتری آزمایش استانداردی است. برای افرادی که گزینه جراحی هستند یا برای بررسی سلامت عمومی فرد از نظر ابتلا به بیماریهای دیگری مثل روماتوئید، این تست انجام میشود. از دیگر مواقعی که انجام تست اسپیرومتری لازم است، زمانی است که فرد خسخس سینه، تنگینفس یا سرفه داشته باشد.
تشخیص آسم با اسپیرومتری ممکن است؟
بله، این روش، آزمایشی است که برای تشخیص و تایید ابتلای فرد به آسم تجویز میشود. در این آزمایش نوار ریه از بیمار میخواهند که داخل دهانی نفس بکشد که به اسپیرومتر یا مانیتور وصل است، سپس اسپیرومتر میزان جریان هوای ورودی و خروجی ریهها و سرعت جریان هوا را اندازه میگیرد.
تسریر مراقب سلامتی شماست!