به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، خلط خونی یکی از انوع خلط است که میتواند استرس زیادی برای فرد به وجود بیاورد. خلط مخلوطی از بزاق و مخاط است که میتواند حاوی موارد دیگری نیز باشد. احتمالا با سرماخوردگی خیلی از ما خلط خود را به بیرون تف کردهایم و احساس خلاصی از عفونت به ما دستدادهاست.
خلط خونی یا هموپتزی به دفع خون از مجاری تنفسی گفتهمیشود. خون موجود در خلط، میتواند در حد رگه های خون و یا در حجم بسیار زیاد باشد. اگر حجم خون در هر بار تخلیه ی خلط بیشتر از ۱۰۰ سی سی و یا بیشتر از ۶۰۰ سی سی در شبانه روز باشد، خطرناک است و مشکل جدی محسوب میشود.
خلط خونی نشانه چیست؟
گاهی ممکن است خونی که همراه با خلط خارج شده، منشاء تنفسی نداشته و به دنبال خونریزی از سیستم گوارشی باشد که در این حالت به آن هماتمز (بالا آوردن خون از سیستم گوارشی) میگویند. افتراق و تشخیص این دو حائز اهمیت است. اینکه خلط خونی نشانهی چیست، به منشا ایجاد آن بستگی دارد. خلط خونی متناسب با منشا ایجاد آن به ۲ دسته تقسیممیشود؛
هموپتزی
اگر منشا خون از ریه باشد به رنگ قرمز روشن، کف آلود و گاهی همراه با مخاط است که میتواند پس از سرفهی مداوم یا عفونت ریوی ایجاد شدهباشد. در صورتیکه منشا خون از ریه باشد، نشاندهندهی بیماریهای مختلفی است که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم. معمولا خلط خونی ریوی با سرفههای مداوم همراه است.
هماتمز
اگر خون دفع شده از دستگاه گوارش باشد، به رنگ قرمز تیره بوده و با علائمی مانند تهوع و استفراغ یا دفع مدفوع تیره و قیری رنگ همراه است. همچنین، ممکن است بیمار شرح حالی از مصرف زیاد الکل یا بیماری کبدی بدهد. این بیماران معمولا از سوء هاضمه نیز شکایت می کنند.
علائم خلط خونی
خلط خونی ممکن است همراه با هر کدام از علایم زیر دیده شود؛
- درد قفسه ی سینه
- تنگی نفس (حتی در فعالیت معمول)
- تهوع و استفراغ
- افزایش ضربان قلب
- تب
علت خلط خونی
خلط خونی میتواند به دنبال علل متعددی ایجاد شود. خون همراه با خلط ممکن است علامتی از یک مشکل جدی باشد. عفونت، سرطان، آسیب به رگهای خونی و بیماریهای ریوی، همگی از عللی هستند که میتوانند موجب خلط خونی شوند. غالبا خلط خونی نیاز به ارزیابی دارد مگر اینکه به دنبال برونشیت (التهاب راههای هوایی) ایجاد شدهباشد؛ زیرا در این حالت بیمار خود به خود بهبود مییابد.
خلط خونی نشاندهندهی چه بیماریهایی است؟
خلط خونی میتواند نشانهی بسیاری از بیماریها باشد.
انواع بیماریهایی که ممکن است با خلط خونی همراه باشند، شامل موارد زیر هستند؛
- برونشکتازی
- سل
- سرطان
- آسپرژیلوزیس
- برونشیت
- آمبولی ریه
- ادم ریویکواگلوپاتی ضدانعقاد
- تنگی میترال
- خونریزی آلوئولی
- ذاتالریه
درمان خلط خونی چیست؟
هدف از درمان بیمارانی که با خلط خونی مراجعهمیکنند در ابتدا قطع خونریزی و بعد از آن درمان بیماری زمینهای است.
با این وجود درمان، با توجه به علت آن متفاوت بوده و میتواند شامل هر یک از موارد زیر باشد؛
۱. آمبولیزاسیون شریان ریوی
در این روش پزشک با کمک یک کاتتر از طریق یکی از سرخرگهای ران واردشده و با تزریق ماده حاجب، میتواند عروق ریوی را با یک صفحه نمایش مشاهدهکند. پزشک میتواند با این روش محل خونریزی را پیدا کرده و آن را با کمک فنرهای فلزی مسدودکند و معمولا خونریزی متوقف می شود.
۲. برونکوسکوپی
برونکوسکوپی علاوه بر تشخیص، میتواند برای درمان برخی علل خلط خونی نیز به کار رود. برای مثال با بادکردن بالن و گذاشتن آن در راههای هوایی میتوان جلوی خونریزی را گرفت.
- جراحی
در صورتیکه خونریزی شدید و تهدیدکننده حیات باشد، نیازمند جراحی است. در این شرایط ریهی آسیبدیده را برمیدارند که به آن پنومونکتومی میگویند.
- شیمی درمانی و اشعه درمانی
پیشگیری از خلط خونی
خلط خونی گاهی اوقات میتواند نشانهی بیماری اساسی باشد که اجتناب ناپذیر است، اما راههایی برای کمک به جلوگیری از برخی موارد وجوددارد. اولین راه پیشگیری، انجام اقدامات لازم برای جلوگیری از عفونتهای تنفسی است که به احتمال زیاد باعث بروز این علامت میشوند.
برای جلوگیری از خونی شدن خلط، میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید؛
- اگر سیگار میکشید، استعمال آن را متوقف کنید.
- اگر احساس میکنید ممکن است دچار عفونت تنفسی شوید، آب بیشتری بنوشید. نوشیدن آب میتواند به رقیق شدن خلط و بیرون آمدن آن کمککند.
- خانه خود را تمیز نگه دارید؛ زیرا گرد و غبار به راحتی وارد مجاری تنفسی میشود و در صورتی که به COPD (بیماری انسداد مزمن ریوی)، آسم یا عفونت ریوی مبتلا باشید، میتواند ریههای شما را تحریک کرده و علائم را بدتر کند. قارچ و کپک نیز میتوانند باعث عفونتهای تنفسی و تحریک و در نهایت منجر به خلط خونی شوند.
- برای کمک به جلوگیری از عوارض یا بدتر شدن علائم در اولین فرصت به پزشک داخلی مراجعه کنید. سرفه کردن و خلط، ممکن است نشانه عفونت تنفسی باشد.
تسریر مراقب سلامتی شماست!