به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، آکوستیک نوروما که به عنوان شوانوم دهلیزی هم شناخته میشود، به آرامی رشد میکند یا اصلا رشدی ندارد. با این حال، در موارد نادر ممکن است به سرعت رشد کند و به قدری بزرگ شود که به مغز فشار بیاورد و فعالیتهای حیاتی را مختل کند.
علائم نوروم آکوستیک
علائم آکوستیک نوروما از فشار تومور روی عصب اصلی یا اعصاب مجاور، عروق خونی و ساختمان مغز ناشی میشود و با رشد تومور احتمال بروز آنها افزایش مییابد. با این حال همیشه اندازه تومور با شدت علائم مرتبط نیست، چرا که ممکن است یک تومور کوچک علائم قابلتوجهی از خود بروز دهد.
به طور کلی، در صورت ابتلا به این بیماری احتمال دارد موارد زیر را تجربه کنید:
- از دست دادن شنوایی، معمولا به صورت تدریجی طی چند ماه یا چند سال (در موارد نادر، این مشکل به صورت ناگهانی رخ میدهد. کاهش شنوایی اغلب یک گوش را درگیر میکند یا در یک سمت محسوستر است.)
- شنیدن صدای زنگ در گوش آسیبدیده (وزوز گوش)
- عدم تعادل
- سرگیجه
- بیحسی صورت و در موارد نادر ضعف
علت ابتلا به نوروم آکوستیک
گاهیاوقات علت این بیماری میتواند به مشکلی که در یکی از ژنهای کروموزوم ۲۲ وجود دارد، مرتبط باشد. این ژن یک پروتئین تولید میکند که در کنترل رشد سلولهای شوان (سلولهای پوشاننده اعصاب) نقش دارد. عاملی که موجب میشود این ژن فعالیت خود را به درستی انجام ندهد مشخص نیست. با این حال، دانشمندان میدانند که این ژن معیوب در افراد مبتلا به یک اختلال نادر به نام نوروفیبروماتوز نوع ۲ به ارث میرسد. نوروفیبروماتوز نوع ۲ معمولا شامل رشد تومور روی اعصاب شنوایی و تعادل در هر ۲ سمت سر است (شوانوم دهلیزی دوطرفه).
عوارض نوروم آکوستیک
تومور عصب شنوایی میتواند به عوارض دائمی منجر شود، از جمله:
- از دست دادن شنوایی
- بیحسی و ضعف صورت
- مشکلات تعادلی
- شنیدن صدای زنگ در گوش
تومورهای بزرگ ممکن است به ساقه مغز فشار وارد کنند و مانع جریان طبیعی مایع مغزی-نخاعی بین مغز و نخاع شوند. در این شرایط، مایعات در سر شما جمع میشوند و وضعیتی به نام هیدروسفالی را ایجاد میکنند که باعث افزایش فشار داخل جمجمه میشود.
درمان نوروم آکوستیک
بسته به اندازه و سرعت رشد تومور و شدت علائم شما، درمان این بیماری میتواند متفاوت باشد.
رایجترین روشهای درمان شامل موارد زیر هستند:
۱. نظارت و پیگیری
اگر علائم شدیدی را تجربه نکنید یا تومور کوچکی داشته باشید که در حال رشد نباشد یا رشد آن به آهستگی صورت بگیرد، ممکن است فقط به نظارت و پیگیری نیاز داشته باشید. همچنین این روش برای سالمندان یا کسانی که نمیتوانند از روشهای درمانی تهاجمی استفاده کنند، گزینه مناسبی است.
۲. جراحی
اگر تومور به رشد خود ادامه دهد یا علائم ایجاد کند، احتمالا باید جراحی شوید. تکنیکهای مختلفی برای جراحی تومور نوروم آکوستیک وجود دارد که پزشک با توجه به اندازه تومور، وضعیت شنوایی شما و سایر عوامل گزینه مناسب را انتخاب میکند.
۳. پرتودرمانی
انواع مختلفی از پرتودرمانی برای درمان نوروم آکوستیک وجود دارد که عبارتاند از:
رادیوسرجری استریوتاکتیک
رادیوسرجری استریوتاکتیک معمولا زمانی انجام میشود که اندازه تومور کوچک و کمتر از ۲/۵ سانتیمتر باشد. علاوه بر این، استفاده از این نوع پرتودرمانی به سالمندان و کسانی که نمیتوانند جراحی را تحمل کنند توصیه میشود.
هدف از رادیوسرجری استریوتاکتیک متوقف کردن رشد تومور، حفظ عملکرد عصب صورت و احتمالا حفظ شنوایی است. با این حال ممکن است هفتهها، ماهها یا سالها طول بکشد تا متوجه اثرات آن شوید. پزشک میتواند میزان پیشرفت شما را با انجام تستهای تصویربرداری و شنواییسنجی بررسی کند.
از خطرات رادیوسرجری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- از دست دادن شنوایی
- شنیدن صدای زنگ در گوش
- ضعف یا بیحسی صورت
- مشکلات تعادل
- ادامه داشتن رشد تومور
رادیوتراپی استریوتاکتیک تکهتکه شده
در رادیوتراپی استریوتاکتیک تکهتکه شده (SRT) دوز کمی از اشعه طی چند جلسه به تومور تابانده میشود. SRT بدون آسیب رساندن به بافتهای اطراف به کند شدن سرعت رشد تومور کمک میکند.
پروتون بیم تراپی (پروتونتراپی)
در این نوع پرتودرمانی به جای اشعه ایکس از پرتوهای پروتون استفاده می شود. پرتوهای پروتون در دوزهای هدفمند برای درمان تومور به ناحیه آسیبدیده ارسال میشوند. مزیت این روش این است که به سلولهای مجاور آسیب بسیار کمی وارد میکند.
تسریر مراقب سلامتی شماست!