به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، کراتوزیس پیلاریس که به آن «پوست مرغی» میگویند، از بیماری های پوستی شایع است که باعث ظاهر شدن برجستگیهای زبر روی پوست میشود. این برجستگیها در واقع سلولهای مرده پوست هستند که فولیکولهای مو را مسدود میکنند. بیماری پوست مرغی معمولا در قسمت بالایی بازوها، رانها، گونهها یا باسن دیده شده و باعث ناراحتی یا خارش نمیشود. وضعیت این بیماری در ماههای زمستان که پوست تمایل به خشک شدن دارد و در دوران بارداری شدت بیشتری پیدا میکند. درمان کاملی برای این بیماری ژنتیکی و بیضرر وجود ندارد، اما روشهایی برای کنترل و کاهش علائم آن وجود دارد. کراتوزیس پیلاریس تا سن ۳۰ سالگی به طور طبیعی بهبود مییابد.
علائم پوست مرغی
علائم پوست مرغی عبارتند از:
- خشکی و زبر شدن پوست
- ایجاد تودههای کوچک و برجسته بدون درد روی پوست
- دانههای برجسته روی بازو، ران یا باسن
علت پوست مرغی
تجمع پروتئینهای پوست به نام کراتین باعث ایجاد عارضه پوست مرغی میشود. کراتین بیش از حد باعث مسدود شدن منافذ پوست یا فولیکولهای مو شده و تودههای برجسته سفت و کوچکی روی سطح پوست ایجاد میکند. علت تجمع کراتین مشخص نیست اما پزشکان معتقدند که بیماریهای پوستی مانند درماتیت آتوپیک و برخی از بیماریهای ژنتیکی میتوانند علت ایجاد این تجمع باشد.
راه های درمان پوست مرغی
۱. درمان پوست مرغی شدن صورت
کرم کراپیل نوروا و لایه بردار بتا هیدروکسی اسید، پماد مخصوص بیماری پوست مرغی هستند که به شکل ملایمی سلولهای مرده پوست را از بین میبرند.
۲. درمان پای پوست مرغی
مراقبتهای خانگی و تغییرات در روشهای بهداشتی، استفاده از مرطوبکننده، لایهبردار ملایم، پوشش و لباسهای نرم و حمام با آب گرم میتوانند به درمان پای پوست مرغی کمک کنند.
۳. درمان پوست مرغی شدن واژن
بیماری پوست مرغی در منطقه واژن نادر است، اما در صورت وجود آن، حتما به پزشک متخصص زنان یا پوست مراجعه کنید. استفاده از محصولات بهداشتی مناسب و ضد حساسیت، نظافت منظم ناحیه واژن و عدم استفاده از مواد تحریک کننده میتواند به بهبودی و پیشگیری از تحریک بیشتر کمک کند.
۴. درمان پوست مرغی باسن
بیماری پوست مرغی معمولا در مناطقی مانند باسن که دارای بیشترین تماس با سطوح صلب هستند، مشاهده میشود. استفاده از مرطوبکنندههای مناسب و روزانه میتواند به پوست نرمی بیشتری ببخشد و از خشکی و ترشح بیش از حد روی پوست جلوگیری کند. انتخاب مرطوبکنندههای غنی شده با مواد مرطوب کننده مانند گلیسرین و هیالورونیک اسید میتواند مفید باشد.
۵. درمان پوست مرغی با میکرودرم
میکرودرم یکی از روشهای درمانی برای درمان بیماری پوست مرغی است که با لایهبرداری، سلولهای مرده و آسیبدیده را از سطح پوست برمیدارد. این عمل باعث ترمیم و تجدیدسازی پوست و افزایش تولید کلاژن و الاستین میشود.
۶. کرم پوست مرغی (پماد برای رفع پوست مرغی)
کرمهای پوستی خاصی به عنوان پماد برای رفع پوست مرغی و مشکلات ناشی از آن وجود ندارند. اما برخی از محصولات پوستی، شامل عناصر مغذی و ترکیبات خاصی مانند مرطوب کنندهها، آلوئه ورا، روغنهای گیاهی مانند روغن نارگیل، روغن زیتون یا روغن هسته انگور، عصارههای گیاهی مانند چای سبز، رزماری یا آووکادو و همچنین ویتامینها و آنتیاکسیدانها هستند که باعث بهبود وضعیت پوست مرغی میشوند.
۷. بتامتازون برای پوست مرغی
بتامتازون (Betamethasone) یک استروئید قوی از خانواده استروئیدهای گلوکوکورتیکوئیدها است که عملکرد ضد التهابی و ضد آلرژیک دارد و برای درمان التهاب و مشکلات پوستی مانند درماتیت، پسوریازیس و پوست مرغی تجویز میشود.
۸. لایه بردار قوی برای پوست مرغی
کرم کراپیل نوروا و پماد لایه بردار بتا هیدروکسی اسید دو محصول مخصوص بیماری پوست مرغی هستند که سلولهای مرده پوست را جدا میکند. برای درمان پوست خشک، استفاده از کرمها و لوسیونهایی که شامل اسید سالیسیلیک، اسید گلیکولیک و اسید لاکتیک باشند توصیه میشود.
۹. درمان پوست مرغی با لیزر
درمان پوست مرغی با لیزر بهعنوان روش تکنولوژیکی و پیشرفته شناخته میشود. لیزرهای مختلفی برای درمان پوست مرغی مورد استفاده قرار میگیرند. یکی از روشهای معمول استفاده از لیزرهای CO۲ یا Erbium YAG است که به عنوان لیزرهای بخشبندی پوست شناخته میشوند. این لیزرها با تابش نوری کوتاه موج، لایههای بالایی پوست را تجزیه کرده و باعث بهبود جوانی و بازسازی پوست میشوند.
راه های پیشگیری از پوست مرغی
بیماریهای ارثی قابلیت جلوگیری ندارند، اما میتوان با برخی اقدامات پیشگیرانه، بیماری را کنترل کرد:
- پرهیز از لباسهای تنگ و چسبان
- اجتناب از استحمام با آب داغ
- استفاده از حولههای نخی
- مصرف مرطوبکننده و لوسیون آبرسان
تسریر مراقب سلامتی شماست!