به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، لیندان (Lindane) با نام سابق گاما بنزن هگزاکلرید، داروی حشرهکشی است که برای درمان و از بین بردن عفونتهای شپش و گال استفاده میشود. این دارو بهشکلهای مختلف شامپو، کرم و لوسیون عرضه میشود که فرم کرم و لوسیون آن معمولا برای درمان عفونت و آلودگیهای سارکوپتس اسکابیه (گال) تجویز میشود و شامپوی آن هم صرفا برای درمان آلودگیهای شپشی بهکار میرود.
داروی لیندان یا همان گاما بنزن هگزاکلراید، دارویی برای درمان گال و شپش است که بهصورت لوسیون و شامپو عرضه میشود. شامپوی آن مخصوص از بین بردن شپش سر است و لوسیون آن هم برای درمان آلودگی پوست با گال تجویز میشود. این دارو درواقع ماده سمی برای شپشها است که با تحریک سیستم عصبی این ارگانیسمها، باعث مرگشان میشود.
عوارض داروی لیندان چیست؟
داروی لیندان سرطانزا است. علاوه بر تاثیر این داروی لیندان در درمان شپش و گال، این دارو اثرات ناخواستهای هم دارد. هرچند ممکن است تمام این عوارض ظاهر نشوند، اما در صورت بروز حتما باید تحت درمان پزشکی قرار بگیرند.
برخی عوارض نادر داروی لیندان عبارتند از:
- تشنج
- سرگیجه، کلافگی یا بیقراری
- ضربان قلب سریع
- کرامپ عضلانی
- عصبی بودن، بیقراری، تحریک پذیری
- استفراغ
- آسیب و حساسیت پوستی که قبل از لیندان نبود.
- بثورات پوستی
عوارض داروی لیندان برای مردان
برخی عوارض داروی لیندان برای مردان عبارتند از:
- تحریک و التهاب پوست همراه با خارش، قرمزی، سوزش
- خشکی و ترکخوردگی پوست
- حساسیت پوستی و عوارضی مانند قرمزی، تورم، خارش و پوستهپوسته شدن
- سوختگی پوست، درد، قرمزی و التهاب
عوارض داروی لیندان برای زنان
عوارض شایع داروی لیندان برای زنان عبارتند از:
- حس سوزش
- سوزن سوزن شدن
- قرمزی
- خارش
- خشکی پوست
- قرمزی پوست
- سرگیجه
منع مصرف و موارد احتیاط داروی لیندان
از موارد منع مصرف و احتیاط داروی لیندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برای درمان نوزادان یا کودکان نابالغ زیر ۲ سال مناسب نیست.
- در نوزادان نارس هم منع مصرف دارد چرا که پوست این نوزادان نسبت به نوزادان کامل، نفوذپذیری بیشتری دارد و آنزیمهای کبدیشان به اندازه کافی برای متابولیسم لیندان توسعه نیافته است.
- افرادی که بیماری صرع دارند یا سابقه تشنج دارند هم نباید از داروی لیندان استفاده کنند.
- زنان باردار باید با احتیاط و در صورت ضرورت تنها با تجویز پزشک این دارو را مصرف کنند.
تداخلات دارویی داروی لیندان
مصرف این دارو همزمان با داروهای زیر توصیه نمیشود. درصورتیکه مصرف همزمان ضرورت داشته باشد، باید با تشخیص پزشک دوز داروها یا زمان مصرف آنها تغییر کند:
- آمیفامپیرادین
- بیوپروپین
- دونپزیل
مکانیسم عملکرد داروی لیندان
لیندان، داروی ضد قارچ و ضد باکتری است که به عنوان آنتیبیوتیک موضعی عمل میکند. مکانیسم عملکرد لیندان بر اساس توانایی آن در مهار سنتز پروتئینها در سلولهای میکروارگانیسمها استوار است. لیندان با ورود به سلولهای باکتری و قارچ، به ساختار ریبوزومها که مسئول سنتز پروتئینها است، متصل میشود. این اتصال باعث مهار فرآیند سنتز پروتئین شده که در نتیجه واکنش زنجیرهای ساخت پروتئینها در سلولها را متوقف میکند.
این توقف سنتز پروتئین موجب تضعیف و کاهش رشد و تکثیر سلولی باکتریها و قارچها میشود. به این ترتیب، لیندان با مهار سنتز پروتئین، توانایی ضدباکتری و ضدقارچ خود را از طریق اختلال در فعالیت سلولی میکروارگانیسمها اعمال میکند. این عملکرد بهبود درمانی در بیماریهای قارچی و باکتریایی مختلف، مانند عفونتهای پوستی، کاندیدیازیس خمیری، درماتیت قارچی و زخمهای عفونی را به ارمغان میآورد.
تسریر مراقب سلامتی شماست!