به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تسریر، این احساس میتواند به طور موقتی بروز پیدا کند یا به یک الگوی روزمره تبدیل شود که بر کیفیت خواب شبانه فرد تاثیر میگذارد. با توجه به اهمیت خواب در حفظ سلامت فیزیکی و روانی، شناخت عواملی که موجب گرسنگی قبل از خواب میشوند، بسیار مهم است.
به طور کلی میتوان احساس گرسنگی قبل از خواب را ناشی از عوامل مختلفی دانست که در ادامه مهمترین عوامل ایجادکننده ضعف و گرسنگی شبانه را مورد بررسی قرار میدهیم:
۱- سندروم پیش از قاعدگی (PMS)
سندروم پیش از قاعدگی یک وضعیت طبیعی در بدن خانمها است که هر ماه تکرار میشود و میتواند بر سلامت جسم، روان و رفتار فرد اثر بگذارد. تغییرات هورمونی در سیکل قاعدگی، علت اصلی بروز علائم مختلفی هستند که از آنها به عنوان سندروم پیش از قاعدگی یا همان PMS یاد میکنند.
۲- استرس
استرس و اضطراب یکی از دلایل اصلی هوس غذایی بهشمار میآیند و میتوانند بر کیفیت خواب فرد اثر بگذارند. در واقع، سطح استرس و اضطراب بالا در بدن با افزایش ترشح هورمون کورتیزول همراه است.
۳- پرخوری قبل از خواب
افرادی که در وعده شام، غذای حجیم و پرچرب میخورند، بیشتر در معرض احساس گرسنگی قبل از خواب قرار میگیرند. معمولا خوردن غذاهای فستفودی و فرآوریشده در شب باعث ضعف مکرر شبانه و حتی بیدار شدن فرد با احساس گرسنگی در نیمههای شب میشود.
۴- کمخوابی
افرادی که عادت دارند شبها خیلی دیر به رختخواب بروند، احتمالا احساس گرسنگی قبل از خواب را به صورت مکرر تجربه میکنند. خواب و استراحت کافی، تاثیر بسیار زیادی بر عملکرد بدن دارند.
۵- سندروم غذا خوردن شبانه (NES)
این سندروم باعث بیاشتها شدن فرد در صبح و طول روز میشود، اما با غذا خوردن شبانه و اثرگذاری بر کیفیت خواب همراه است. در حال حاضر، علت اصلی گرسنگی قبل از خواب و میل شدید افراد مبتلا به این سندروم مشخص نیست.
مطالعات نشان میدهد، کاهش سطح ملاتونین بدن در شب با احساس نیاز مکرر بدن به غذا خوردن شبانه و بروز سندروم NES مرتبط است. این سندروم معمولا توسط پزشکان تشخیص داده نمیشود؛ زیرا فرد مبتلا به آن، احساس گرسنگی قبل از خواب و میل شدید به غذا خوردن در شب را جدی نمیگیرد. در برخی مواقع، داروهای ضد افسردگی میتوانند به بهبود وضعیت فرد کمک کنند.
روش های جلوگیری از گرسنگی شبانه
- وعدههای غذایی را در طول روز به تناسب وزن خود مصرف کنید تا احساس سیری در شب و قبل از خواب تقویت شود.
- مواد غذایی پروتئینی و با فیبر بالا را در وعده شام بگنجانید تا شما را طولانیتر سیر نگه دارد.
- بهتر است ساعتهای ثابتی را در طول روز برای صرف وعدههای غذایی انتخاب کنید.
- از خوردن وعدههای غذایی خیلی سنگین یا سبک بپرهیزید.
تسریر مراقب سلامتی شماست!